ADIVA Plus sadržaj - 24. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Imunizacija.hr, Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Cjepivo protiv hripavca ne pruža doživotnu zaštitu, preporučuje se cijepiti i trudnice

Epidemija hripavca (pertusisa) u Hrvatskoj se sve više širi. Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti, posebno opasnoj za dojenčad i malu djecu te je zato cijepljenje izrazito važno

hripavac-cijepljenje trudnica

Pertusis, hripavac ili magareći kašalj je vrlo zarazna infekcija donjeg dijela dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Hripavac je bolest koja sporo napreduje (nekoliko tjedana), a posebno je problematična kod male djece. Izaziva napadaje tako jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti niti disati. Jak kašalj može trajati tjednima.

Tijekom bolesti mogu se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt. Preko 90% necijepljene ili nepotpuno cijepljenje dojenčadi i male djeci oboli nakon izlaganja.

Zašto je važno cijepljenje

Cijepljenje ne iskorjenjuje uzročnika, ali štiti od obolijevanja, koje u dojenačkoj dobi može biti – i najčešće jest – komplicirano teškim neurološkim i respiratornim posljedicama.

Prirodno prebolijevanje infekcije ne ostavlja znatniju imunost. Imunost nakon provedenog cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi, gubi se oko desete godine života. Adolescenti i odrasli, koji imaju blaže simptome glavni su izvor infekcije za dojenčad i malu djecu.

Kako djeca kašlju? Karakteristike kašlja mogu pomoći u otkrivanju uzroka

Da se kontinuirano ne cijepimo protiv hripavca, ne bi praktički bilo djeteta koje bi izbjeglo ovu infekciju, a znatan broj bi, osobito u dojenačkoj dobi, završavao u bolnicama zbog gušenja i povraćanja u kašlju, upale pluća, prestanka disanja i/ili konvulzija. Još uvijek se u Hrvatskoj godišnje registrira stotinjak slučajeva pertusisa, a prvenstveno obolijeva dojenčad koja se nije stigla procijepiti. Imunost početkom puberteta dobrano izblijedi te hripavac, sada u obliku dugotrajnog suhog kašlja ili samo obične prehlade, dobivaju adolescenti i odrasli te ga prenose dojenčadi i maloj djeci, koja i dalje ozbiljno obolijevaju. Zato se, u nekim zemljama, upravo razmatra i docjepljivanje protiv hripavca u dobi od 12 do 13 godina.

Cjelostanično cjepivo protiv hripavca koje se je prije koristilo imalo je 3000 antigena, dok sadašnje acelularno cjepivo ima svega tri antigena.

Simptomi hripavca

Klasični oblik hripavca obuhvaća tri stadija:

  • kataralni,
  • paroksizmalni i
  • rekonvalescentni.

Kataralni stadij traje tjedan do dva i obilježen je curenjem nosa i blagim kašljem.

Kataralni stadij zatim prelazi u paroksizmalni kojeg karakterizira kašalj koji se javlja u uzastopnim serijama od pet ,10, 15 ili čak i više snažnih iskašljaja. Silovit početni udisaj može izazvati karakteristično hripanje. Tijekom kašlja lice bolesnika pocrveni, postaje cijanotično, podbuhlo. Na koži lica mogu nastupiti sitna i veća krvarenja. Na kraju napada bolesnik povraća ili izbacuje ljepljivu sluz. Napadi kašlja javljaju se nekoliko puta na dan i danju i noću. Napadi kašlja iscrpljuju, pa bolesnici izgledaju ošamućeno ili apatično.

Paroksizmalni stadij traje dva do četiri tjedna, nakon čeka nastupa rekonvalescentni tijekom kojeg se učestalost i intenzitet kašlja smanjuju. Traje tjedan do dva. Česte su komplikacije bolesti – upala pluća, kardiorespiratorna insuficijencija, konvulzije, hernije, gubitak težine…

Najmanji su najviše ugroženi

Kod novorođenčadi i dojenčadi je tok bolesti osobito težak i bez karakterističnog kašlja. Dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, a onda se udisaji ponovno jave i postupno prelaze u normalno disanje.

Dijete je iscrpljeno, usporenog rada srca, niskog tlaka, mogući su poremećaji ritma disanja i srčani arest. Česte su komplikacije, a oporavak je dug i mukotrpan. Smrtnost dojenčadi je oko 1%.

Liječenje i prevencija

Bakterija se može dokazati u brisu ždrijela. Mogu se raditi i serološke pretrage. Pacijenti se liječe antibioticima i suportivnim mjerama.

Cijepljenje je ključna preventivna mjera. Otpornost nakon cijepljenja traje najviše 12-ak godina. Premda cijepljenje osobe mogu oboljeti od pertusisa, cijepljenje je dovelo do ublaženja simptoma, pada broja oboljelih kod kojih je potrebna hospitalizacija i manje učestalosti težih komplikacija (upale pluća i konvulzije).

Cijepljenje se provodi prema obaveznom kalendaru cijepljenja: 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini.

Važno! Cijepljenje trudnica

S obzirom na činjenicu da je članak na stranicama Imunizacija.hr objavljen prije aktualne epidemije hripavca u Hrvatskoj, donosimo u nastavku informacije koje nisu njime obuhvaćene, ponajprije o cijepljenju trudnica o kojem piše u ovom članku Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Nastavno na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju trudnica protiv hripavca (31. listopada 2023. godine), a povodom registriranog povećanog broja oboljelih od hripavca koji se sukcesivno javljaju od ljeta i rezultiraju i grupiranjima u određenim kolektivima, ali i obiteljima, ovim putem pozivamo sve trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće da se cijepe protiv hripavca, a s ciljem zaštite novorođenčadi i dojenčadi, skupinama prepoznatim kao najviše osjetljivim na zarazu hripavcem.

S obzirom na to da trudnice koje su posljednji put cijepljene u djetinjstvu nemaju IgG protutijela za prenijeti putem placente svojoj novorođenčadi, a da prvih pet mjeseci života dijete ne može biti zaštićeno cijepljenjem, jedini način da se novorođenčad i dojenčad u prvim mjesecima života zaštiti od hripavca jest taj da se trudnica cijepi u drugom ili trećem trimestru trudnoće.

Cijepljenjem jednom dozom kombiniranog cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, kod trudnice se potiče proizvodnja specifičnih IgG protutijela koja transplacentarnim prijelazom pasivno štite dijete od ovih bolesti u prvim mjesecima života, dok ne stvori vlastita protutijela cijepljenjem prema Programu cijepljenja.

Cijepljenje trudnica protiv hripavca neće imati utjecaja na cirkulaciju uzročnika u populaciji, ali će pružiti zaštitu njihovoj djeci u prvim mjesecima života, kad su najosjetljiviji i imaju najveći rizik za komplikacije bolesti.

Cijepljenje u gradu Zagrebu moguće je obaviti prema rasporedu na ovom linku.

Preporuke za roditelje djece u školama u kojima se je pojavio hripavac

Roditelji djece u školama u kojima se je pojavio hripavac, dobivaju od nadležnih epidemioloških službi upute koje sadrže osnovne informacije o bolesti, kao i preporuke što trebaju učiniti. Prenosimo preporuke iz jedne zagrebačke škole.

S obzirom na pojavnost bolesti u najbližem okruženju, kao i na duljinu izloženosti, preporučujemo roditeljima/skrbnicima učenika da:

  • Ako vaše dijete kašlje i/ili ima gore navedene simptome (u dopisu – curenje nosa ili začepljen nos, blago povišena temperatura, a potom kašalj, op. a.), ostavite dijete kod kuće, izolirajte ga te neka ne ide u školu i izvanškolske aktivnosti;
  • Dogovorite pregled kod djetetovog liječnika što je prije moguće i obavijestite liječnika da je vaše dijete bilo izloženo hripavcu;
  • Ako vaše dijete ne kašlje, ali u kućanstvu živi s trudnicom, djetetom mlađim od 12 mjeseci ili osobom koja ima oslabljen imunitet, obavezno se javite vašem liječniku koji će vašem djetetu propisati kemoprofilaksu sukladno aktualnim smjernicama te vas molim da mu pokažete ovaj dopis.

Nadalje, ako je vašem djetetu dijagnosticiran hripavac od strane nadležnog liječnika, ljubazno molimo da:

  • javite u školu potvrđenu bolest, a oni će obavijestiti nadležnog epidemiologa i liječnika školske medicine,
  • dijete se može vratiti u školu po završenoj terapiji i prestanku simptoma, o čemu potvrdu izdaje nadležni obiteljski liječnik.
Cijepljenje protiv bolesti

Protiv čega se cijepimo – pregled bolesti protiv kojih se treba zaštititi

Bolesti protiv kojih se cijepimo su opasne i teške (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis...

SAZNAJTE VIŠE

Ostale aktualne informacije

Kalendar cijepljenja se je od trenutka pisanja ovog članka donekle promijenio, pa aktualni kalendar za 2023. godinu potražite na ovom linku. Prema njemu je predviđeno da se Di-Te-Per cjepivo (difterija, tetanus, hripavac) daje tijekom, drugog, četvrtog i šestog mjeseca života te u prvoj i petoj godini.

Na stranicama županijskih zavoda za javno zdravstvo potražite gdje je moguće testirati se na hripavac u vašem kraju, bilo na uputnicu ili uz plaćanje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi svakodnevno testiranje u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12, o čemu potražite više informacija ovdje.

Korišteni izvori:

Imunizacija.hr, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, HZJZ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button