ADIVA Plus sadržaj - 14. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Specijalna bolnica Medico, ADIVA Plus sadržaj

7 znakova upozorenja: kada se zbog glavobolje trebate javiti liječniku

Glavobolja je vrlo čest simptom i najčešće je bezazlena, no može upozoravati i na ozbiljna zdravstvena stanja. Postavlja se pitanje kada bismo trebali tražiti stručni savjet?

glavobolja-migrena

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu, a ona je često posljedica raznih čimbenika koji ne moraju biti opasni. Ponekad služi kao upozorenje da smo dehidrirali, da smo nenaspavani, da bismo trebali prošetati na svježem zraku ili se odreći alkohola i cigareta.

Međutim, glavobolja također može signalizirati da nam trebaju pretrage kod liječnika i da se nešto događa u našem tijelu. Ona je, naime, prateća pojava i za mnoge bolesti u glavi (oko, uho, grlo, nos, zubi), za promjene u vratnoj kralježnici ili u krvnom tlaku, za bolesti krvnih žila, ozljede glave i tumore.

Jedan od najčešćih simptoma: a kako vas boli glava?

Ovo su neki znakovi da glavobolja može biti potencijalno opasna, ako ste inače dobrog zdravlja.

1. Glavobolja je pulsirajuća, jaka i ne smanjuje se upotrebom analgetika

Glavobolja koja je tupa, jaka i nesnosna te se ne smanjuje kad popijete tabletu protiv bolova može biti znak bolesti, gripe, migrene i drugih poremećaja koje je potrebno liječiti.

2. Glavobolja u samo jednom dijelu glave

Ako vas izražajno boli samo jedan dio glave, moguće je da se radi o posljedici neke upalne bolesti. Primjerice, ako imate upalu sinusa, možete osjetiti bol samo u prednjem dijelu glave, u čelu i očima.

3. Glavobolja kakvu inače niste imali, pojavila se naglo i iznimno je jaka

Ako niste skloni glavoboljama, a pojavila vam se naglo i oštro, svakako posjetite liječnika. On će utvrditi radi li se o nekom upalnom procesu, poremećaju u vratnoj kralježnici ili infekciji koja je uzrokovala neuobičajenu bol.

4. Glavobolja koju prate zbunjenost, pospanost i poremećaj ravnoteže

Osobe koje pate od migrene najčešće osjećaju i druge posljedice osim glavobolje. Ako je bol popraćena općom zbunjenosti, slabosti i imate osjećaj da odmah morate prileći, možda imate periodičnu glavobolju koju treba dijagnosticirati.

5. Glavobolja praćena mučninom, povraćanjem i malaksalošću

Mučnina je još jedna posljedica migrene, no može biti i pokazatelj bolesti ili upala. Liječnik će vam pretragama utvrditi uzrok glavobolje koja, praćena ovim drugim simptomima, može biti pokazatelj bolesti.

6. Glavobolja koja vam otežava svakodnevni život i mijenja vam raspoloženje

Ako vas duže ili jako boli glava, takvo stanje vam otežava život jer postajete razdražljivi, iscrpljeni, tužni i bezvoljni za uobičajene svakodnevne aktivnosti. Važno je reagirati i otići na pregled kako biste preuzeti kontrolu nad situacijom i svojim zdravljem. Moguće je da je riječ o vrlo izlječivim poremećajima u hormonima koje treba regulirati.

7. Glavobolja koju osjetite nakon ozljede glave

Ozljeda glave može nastupiti u svakodnevnim situacijama i važno je reagirati ako nakon takve ozljede osjetite bol, vrtoglavicu i mučninu. Naime, ako vam je, primjerice, nešto palo na glavu ili ste se udarili, možda imate blaži potres mozga. Zbog toga je bitno otići liječniku i opisati gdje ste se udarili te koje simptome od tada osjećate. Naizgled bezazlena situacija može biti opasna ako ne reagirate na signale koje vam šalje bol od udarca.

migrena-glavobolja

Upoznajte migrenu

Migrena nije glavobolja poput bilo koje druge. Riječ je o onesposobljavajućoj glavobolji koja narušava kvalitetu života u svakom...

SAZNAJTE VIŠE

Dijagnoza kod specijalista ključna je u uspješnom liječenju. Osim što smanjuje kvalitetu života, glavobolja može biti znak da bolujete od nečega ili da vam treba promjena u životnim navikama. Za uspješno liječenje glavobolje koja traje neko vrijeme, jaka je i ponavlja se, nužno je posjetiti liječnika specijalista koji će utvrditi trebaju li vam dodatne pretrage.

Izvor: Medico.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button