Riječ farmaceuta - 15. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Glavobolja kao jedna od najčešćih nuspojava lijeka

Iako je na listi relativno čestih i blagih nuspojava mnogih lijekova, glavobolja nerijetko navodi pacijente na prestanak uzimanja terapije

glavobolja kao nuspojava lijekova

Neke od najčešćih nuspojava lijekova su probavne smetnje i glavobolja, a relativno često javljaju se i malaksalost, bolovi u mišićima te promjene u ritmu sna. Stručnjaci ih smatraju blagim nuspojavama, ali one bolesnike zabrinjavaju. Iako blage nuspojave obično prestaju nakon kraćeg vremena, o čemu se pacijenta podučava, ipak su nerijetko razlog odustajanja od terapije lijekom.

5 neuobičajenih glavobolja: na što treba pripaziti

Naporna tegoba koja narušava kvalitetu života

Glavobolja je upravo jedna od takvih nuspojava te najčešće prestaje nakon nekoliko dana. No, ona istovremeno predstavlja i nuspojavu koja narušava kvalitetu života. Bez obzira na jačinu bola koji je subjektivan osjećaj, glavobolja je izuzetno naporna tegoba, a u konačnici i bolest kad postane kronična.

Glavobolju prate različiti, dodatni simptomi, poput:

  • osjećaja umora,
  • nevoljkosti i razdražljivosti,
  • „težine“ u očima,
  • nesposobnosti koncentracije,
  • poremećaja sna,
  • mučnine i
  • manjka apetita.

Za jaku glavobolju se smatra da onesposobljava pacijenta. Dakle, nije samo bol, već jedno opće loše stanje.

Lijekovi koji izazivaju glavobolju

Na ovogodišnjem susretu Američkog društva za glavobolju, upravo je jedna od tema bila glavobolja kao nuspojava lijekova. Među ostalim poznatim lijekovima koji uzrokuju glavobolju kao što su nitrati za liječenje srca, antihipertenzivi ili hormoni, našle su se i novije skupine lijekova.

To su  lijekovi iz skupine monoklonskih antitijela, imunomodulatori i vazodilatatori pulmonalnih arterija. Imunomodulatori i monoklonska antitijela se, među ostalim, upotrebljavaju za teške bolesti poput multiple skleroze, hepatitisa C i Crohnove bolesti, tako da se odustajanje od terapije zaista ne preporučuje. Istovremeno, znatno je teže pronaći neki sličan lijek, nego što je to slučaj, primjerice, kod antihipertenziva. Naime, postoje različite skupine lijekova koje liječe hipertenziju, pa je mnogo lakše pronaći neki drugi lijek koji neće imati nuspojavu, a imat će sličan učinak.

Glavobolja zbog lijekova protiv bolova?

No, paradoksalno, glavobolja kao nuspojava lijekova vrlo često nastaje i kao posljedica prekomjernog uzimanja lijekova protiv bolova. Vrlo je česta, odmah nakon tenzijske glavobolje i migrene. Javlja se najčešće upravo kod pacijenata koji i inače pate od tenzijske glavobolje ili migrene.

Prekomjernim uzimanjem lijekova protiv glavobolje, može se javiti upravo glavobolja. Ovaj tip glavobolje dijagnosticira se kad se javlja u više od 15 dana mjesečno, a pritom pacijent potvrđuje da uzima analgetike duže od tri mjeseca. U literaturi se nekoć nazivala i povratna glavobolja ili lijekovima uzrokovana glavobolja. Prestankom uzimanja analgetika, ova nuspojava nestaje obično unutar dva mjeseca, što je dodatna potvrda dijagnoze ovog tipa glavobolje. Također, zanimljivo je da se kod pacijenata koji svakodnevno duže vrijeme uzimaju analgetike zbog drugih bolova, na primjer zbog reumatskih bolova, glavobolja kao posljedica prekomjernog uzimanja analgetika u pravilu nikad ne javlja.

Iako svi lijekovi protiv glavobolje mogu uzrokovati glavobolju zbog prekomjernog uzimanja, nešto je češće uzrokuju oni koji sadrže kodein i kofein. Oni se nalaze u lijekovima protiv bolova koje zovemo kombiniranim analgeticima. Glavobolju kao posljedicu prekomjernog uzimanja lijeka uzrokuju i triptani, skupina koja se koristi protiv migrene.

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i Nerivio migra ublažavaju bol

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i elektronička pomagala uspješno ublažavaju bol

U EU, pa i u Hrvatskoj, registrirani su biološki lijekovi kao nova skupina lijekova za liječenje migrene, a tu...

SAZNAJTE VIŠE

Prekid terapije pod nadzorom liječnika

Terapija glavobolje zbog prekomjernog uzimanja lijeka jest prekid uzimanja lijeka. Pri tome se pacijenta treba dobro pratiti te mu drugim lijekovima pomoći da prevlada stanje pojačanih glavobolja koje se javljaju kao posljedica ustezanja lijeka.

Pacijenti koji pate od kroničnih glavobolja i često uzimaju analgetike, trebaju poznavati mogućnost pogoršanja stanja zbog prekomjernog uzimanja analgetika kako bi se ono na vrijeme spriječilo. Često trebaju savjet i liječnika i ljekarnika koliko lijeka zapravo smiju uzeti, kada treba promijeniti lijek, ali i prihvatiti druge, dodatne oblike liječenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button