5 top namirnica za ljeto: prehranom zaštitite kožu od sunca
Koža pamti, osobito oštećenja od sunca. Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe čija se prehrana temelji na voću i povrću imaju zdraviju i sjajniju kožu, ljepšeg tena i manje sklonu borama, a more nam također nudi hranu za „unutarnju zaštitu“ od UV zračenja
Jedan od najvećih vanjskih neprijatelja kože je sunce, točnije UV zračenje koje sunce emitira. Kada je koža pretjerano izložena suncu, dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju tkivo kože i smanjuju njenu elastičnost. Kao vidljivi znaci fotostarenja, odnosno oštećenja kože nastaju bore, tamne mrlje i opekline od sunca.
Međutim, ono što golim okom ne vidimo, još više bi nas trebalo zabrinjavati. To su oštećenja koja nastaju djelovanjem UV zračenja, a koja povećavaju rizik za razvoj raka kože.
Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe čija se prehrana temelji na voću i povrću imaju i zdraviju i sjajniju kožu, ljepšeg tena, manje sklonu borama.
#1 Narančasto voće i povrće
Zaštitni se učinak pripisuje poglavito karotenoidima, crvenkasto-narančastim pigmentima čiji je najpoznatiji izvor mrkva, ali tu su i marelice, dinja, bundeva i breskva. Toj „narančastoj listi“ treba dodati i zeleno lisnato povrće.
Karotenoidi igraju i važnu ulogu u zaštiti tkiva od fotooksidacije izazvane UV zračenjem. Budući da je oksidativna šteta koju uzrokuje UV zračenje na očima i koži danas jasno dokumentirana, potencijalna povoljna djelovanja karotenoida mogu biti vrlo korisna „unutarnja“ zaštita, koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu.
Iako je mrkvu dobro jesti i sirovu, kuhanje povećava apsorpciju karotenoida u organizmu, kao i dodatak ulja jer su karotenoidi topivi u mastima. Kao zaštitnici očiju od sunca posebno se ističu karotenoidi lutein i zeaksantin iz zelenog lisnatog povrća poput špinata i blitve te iz kukuruza.
#2 Crveni ljuskari i losos
Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe i gambere, potječe od astaksantina, kao i boja mesa lososa. Astaksantin pripada obitelji karotenoida kao i popularni beta-karoten, a zajedno pomažu koži da se brže prilagodi UV zračenju. Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidativna aktivnost dokazana je brojnim studijama.
#3 Brokula, prokulice, cvjetača i kupus
Brokula uz prokulice, cvjetaču i kupus pripada skupini biljaka krstašica koje sadrže visoku koncentraciju aktivnih fitokemikalija glukozinolata, koji se u tijelu metaboliziraju u moćne antikarcinogene spojeve. Ovi su spojevi djelotvorni i kad je u pitanju koža.
Naime, istraživanje na miševima pokazalo je kako klice brokule mogu zaštititi kožu od štetnog UV zračenja i time smanjiti rizik od pojave karcinoma kože. Oni miševi koji su konzumirali brokulu imali su 25 posto manje tumora od miševa koji nisu bili hranjeni brokulom.
#4 Bobičasto voće
Bobičasto voće nalazi se na samom vrhu popisa namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje kože. Ono sadrži vitamine C i A te minerale željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu i obilje fitokemikalija koje djeluju antioksidativno. Primjerice, crveno voće sadrži elagičnu kiselinu koja smanjuje razgradnju odnosno propadanje kolagena što je primarni proces starenja kože.
10 najčešćih mitova o zaštiti od sunca
Unatoč sve većoj svijesti o štetnosti sunčevih UV zraka i potrebi zaštite, ljudi su i dalje skloni vjerovati u...
SAZNAJTE VIŠE#5 Dobre masti
Za zaštitu kože iznimno su važne i dobre masti, poput omega-3 masnih kiselina ili oleinske masne kiseline koja je zastupljena u maslinovom ulju, avokadu, majčinom mlijeku i čokoladi. Biljna ulja ujedno su izvrstan izvor vitamina E koji je također važan za zaštitu membrana stanica kože od oštećenja.
Članak čitajte u cijelosti na stranici Vitaminoteke.