Žensko zdravlje - 4. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med. spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Spolni odnosi nakon poroda: nije uvijek lako probuditi strasti

Intimnost između partnera jedna je od domena odnosa koja donosi niz prepreka nakon poroda, a koja je često tabu tema te se nerado o tome govori, pa čak i traži savjet

seks nakon poroda

Iako je dolazak novog člana obitelji lijepo i radosno iskustvo, ono za partnere donosi niz novih izazova. Osim onih vezanih uz brigu o djetetu, odnos između partnera također mijenja dinamiku te donosi nove promjene u odnosu između novopečenih roditelja.

Intimnost između partnera jedna je od domena odnosa koja donosi niz prepreka, a koja je često tabu tema. Nedostatak vremena, iscrpljenost zbog posvećenosti djetetu, ali i niz fizioloških promjena na ženinu tijelu, samo su neki od izazova s kojima se susreću partneri kada su u pitanju intimni odnosi nakon poroda.

Priprema, pozor… rađam! Pripremite se za sve faze porođaja

Koliko dugo pauzirati?

Opća je preporuka da sa spolnim odnosima treba pričekati šest tjedana nakon poroda. No, to nikako ne treba značiti i manjak intimnosti. Intimnost partneri mogu ostvariti i kroz druge aspekte, poput provođenja kvalitetnog zajedničkog vremena ili fizičkog kontakta koji ne uključuje spolni odnos.

Uzroci koji mogu poremetiti strasti

Hormonalne promjene glavni su razlog promjena koje nastupaju u ženinom tijelu nakon poroda. U periodu babinja, odnosno nakon poroda, dolazi do naglog pada razina estrogena, ali i progesterona. Manjak estrogena glavni je razlog pojave suhoće rodnice i smanjene debljine vaginalne stijenke što, uz gubitak elastičnog vaginalnog tkiva, može doprinijeti nelagodi pri spolnom odnosu, ali i krvarenju zbog mehaničkog trenja.

Epiziotomija i carski rez također mogu utjecati na kvalitetu spolnog odnosa. U tom slučaju, spolne odnose potrebno je prekinuti dok ne nastupi potpuno cijeljenje rane jer je tkivo na mjestu reza osjetljivo i sklono pucanju. U prvih 6 tjedana nakon poroda krvarenje iz rodnice je normalna pojava. Takvo se krvarenja naziva lohijama i posljedica je „čišćenja“, odnosno ljuštenja sluznice maternice. Ako primijetite krvarenje nakon ovog perioda ili jako kontaktno krvarenje nakon spolnog odnosa, obavezno obavijestite svog ginekologa i dogovorite ginekološki pregled i ultrazvuk

Pojačana osjetljivost stidnice može predstavljati problem, a užitak i kvaliteta spolnog odnosa mogu dodatno biti narušeni prolaznim smanjenjem tonusa mišića zdjeličnog dna. Pri porodu dolazi do istezanja mišića rodnice i velikog mehaničkog stresa na zdjelično dno, što može umanjiti užitak u spolnom odnosu u narednom periodu.

Osim fizičkih promjena, emocionalno stanje također igra bitnu ulogu u želji za spolnim odnosom. Psihička i fizička iscrpljenost te manjak sna koju nosi roditeljstvo, ali i emocionalne tegobe poput postporođajne depresije ili anksioznosti imaju veliki utjecaj na libido partnerice, ali i partnera. 

Kako prevladati teškoće?

Za neke od spomenutih tegoba postoje korisni savjeti i tehnike kojima se mogu ublažiti.

Primjerice, u slučaju vaginalne suhoće korištenje lubrikanata može osigurati ugodan spolni odnos. Osim lubrikanata, predigra je odličan način kojim možemo potaknuti fiziološki odgovor na seksualno uzbuđenje, uključujući i vlaženje rodnice.

U slučaju slabosti mišića zdjelice, izvođenje Kegelovih vježbi može ih ojačati i vratiti u prijašnje stanje.

Ako je pak bila riječ o carskom rezu i epiziotomiji, ali i u slučaju drugih tegoba, osjećajte se slobodno konzultirati se s ginekologom, a po potrebi dogovoriti i ginekološki pregled.

Ne treba zanemariti i važnost međusobne podrške partnera i otvorene komunikacije. Bitno je s partnerom, odnosno partnericom otvoreno komunicirati o željama i brigama vezanim uz seksualnost nakon poroda. Upamtite da je riječ o novoj situaciji te da je potrebno vrijeme za prilagodbu i fizički oporavak nakon poroda.

Iako je preporuka ginekologa da se sa spolnim odnosima pričeka šest tjedana, ovaj je period varijabilan te nema ništa loše u tome da uzmete i dulju pauzu od spolnih aktivnosti ako se ne osjećate spremno. Postporođajni period je svojevrsna prilika da poradite i na drugim aspektima fizičke i nefizičke intimnosti te učinite svoj partnerski odnos boljim.

Prirodni porod ili carski rez

Prirodni porođaj ili carski rez?

Prirodni porod ima niz prednosti u odnosu na carski rez, no postoje indikacije kod kojih prednost treba dati operativnom...

SAZNAJTE VIŠE

Mogućnost nove trudnoće nakon poroda

Nakon poroda ne treba zaboraviti i na mogućnost ponovne trudnoće, pa ako je želite izbjeći, potrebno je voditi računa i o kontracepciji.

Neki partneri prakticiraju laktacijsku amenoreju (izostanak menstruacije tijekom dojenja) kao metodu kontracepcije, no treba istaknuti kako ova metoda nije pouzdana. Naime, neredovito dojenje, uvođenje dohrane i veći razmak između dojenja, dovoljan su čimbenik da žena postane plodna i dobije ovulaciju.

Pouzdanije metode kontracepcije su prezervativi (kondomi), kontracepcijske pilule ili spirala, a odluku o odabiru pojedine metode partneri trebaju donijeti zajedno. Pripomoći može i konzultacija s ginekologom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button