Žensko zdravlje - 20. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med. spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Razne vrste hormonske kontracepcije 

Kontracepcijske pilule su vjerojatno prvo na što pomislite kada se govori o hormonskoj kontracepciji. No, danas postoji mnogo drugih vrsta - doznajte koje su im prednosti, a koji su nedostaci

hormonalna kontracepcija

Hormonska kontracepcija sastoji se od različitih koncentracija estrogena i progesterona ili pak samo progesterona. Brojni su dostupni oblici hormonske kontracepcije, a najčešće korištene metode su kontracepcijske pilule i spirala, odnosno hormonski intrauterini uložak.

Estrogen i progesteron su ženski spolni hormoni koji su važni za održavanje reproduktivne uloge žena tijekom života, kao i za održavanje trudnoće.

U kontracepcijskim pilulama nalaze se ti isti hormoni, no umjetno proizvedeni i dozirani u točno određenim koncentracijama kako bi obavljali svoju kontracepcijsku i terapijsku ulogu.

Kontracepcija u žarištu rasprava: uvid u metode i kako ih ispravno provoditi

Transdermalni flaster (kombinirana hormonska kontracepcija)

Transdermalni flaster ili naljepak je oblik hormonske kontracepcije koji sadrži estrogen i progesteron u različitim koncentracijama.

Kako se koristi? Ovaj se flaster postavlja na početku menstrualnog ciklusa na čistu površinu kože, bez dlaka (područje trbuha, stražnjice ili nadlaktice). Flaster se ne smije rezati niti oštetiti na bilo koji način. Potrebno ga je zamijeniti svakih tjedan dana kroz tri tjedna. Četvrti tjedan nastupa probojno krvarenje.

Kako djeluje? Transdermalni flaster djeluje tako da svakodnevno otpušta određenu koncentraciju spolnih hormona kroz tjedan dana, nakon čega gubi svoje djelovanje i zato ga je potrebno zamijeniti.

Koje su prednosti, a koji nedostatci korištenja? Transdermalni flaster karakteriziraju jednostavnost i praktičnost korištenja te brza reverzibilnost hormonskih učinaka nakon njegova uklanjanja. U nedostatke korištenja ubrajamo moguću kožnu reakciju na mjestu primjene, slabiju učinkovitost u žena povećane tjelesne mase (> 90 kg) te nuspojave poput glavobolje i napetosti dojki.

Vaginalni prsten

Vaginalni kontraceptivni prsten je oblik kombinirane kontracepcije u obliku fleksibilnog prstena.

Kako se koristi? Prsten se postavlja u vaginu prvog dana menstruacije, a uklanja nakon tri tjedna. U četvrtom tjednu nastupa probojno krvarenje, a sedmog dana četvrtog tjedna prsten se ponovno postavlja u vaginu.

Kako djeluje? Vaginalni prsten svakodnevno otpušta točno određene koncentracije spolnih hormona čime ostvaruje svoje djelovanje.

Koje su prednosti, a koji nedostatci korištenja? Jednostavnost, praktičnost i visoka učinkovitost neke su od važnih prednosti korištenja vaginalnog prstena. Moguće nuspojave su upala rodnice te pojačan vaginalni iscjedak. Kao ni transdermalni flaster, vaginalni prsten ne pruža zaštitu od spolnih bolesti.

Hormonski intrauterini uložak (spirala)

Hormonska spirala je mala plastična naprava u obliku slova T.

Kako se koristi? Spiralu postavlja ginekolog, a postupak je brz i jednostavan.

Kako djeluje? Djelovanje spirale rezultat je postupnog otpuštanja progestinskog hormona – maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođene jajne stanice.

Koje su prednosti, a koji nedostaci korištenja? Prednosti korištenja hormonske spirale su dugotrajna učinkovitost i zaštita (do pet godina) te brza reverzibilnost učinaka. U nedostatke korištenja spirale ubrajamo brže širenje naknadno nastale spolno prenosive infekcije te obilnije i dulje menstruacije na samom početku njezina korištenja. Kao ni prethodne metode, ni spirala ne štiti od spolnih bolesti.

Kontraceptiv dugotrajnog djelovanja koji se aplicira injekcijom

Hormonska injekcija je oblik hormonske kontracepcije koji se aplicira svaka tri mjeseca, a preporučuje se ženama koje zbog zdravstvenih razloga ili životnih navika ne mogu koristiti druge vrste kontracepcije.

Kako se koristi? Injekcija se primjenjuje u nadlakticu ili glutealni mišić petog dana od početka mjesečnice.

Kako djeluje? Hormonska injekcija sprječava ovulaciju te zgušnjava cervikalnu sluz.

Ženski hormon estrogen

Razgovarali smo sa stručnjakinjom o estrogenu – hormonu koji „čini ženu“

Gotovo da i ne postoji žena koja tijekom života barem jednom nije čula ili pročitala nešto o estrogenu, hormonu...

SAZNAJTE VIŠE

Koje su prednosti, a koji nedostaci korištenja? Ova vrsta kontracepcije ne sadrži estrogen, zbog čega se ne povezuje sa zdravstvenim rizicima poput duboke venske tromboze ili moždanog udara. Moguće nuspojave su glavobolje, vrtoglavice, nepravilno krvarenje te dobitak na težini. Nadalje, za razliku od ostalih metoda, potrebno je nekoliko mjeseci, pa i do godine dana da se ponovno uspostavi normalna ovulacija i menstrualni ciklus.

Svaka žena ima pravo biti informirana i odabrati vrstu kontracepcije koja odgovara njezinim željama i životnom stilu.

O dostupnim metodama kontracepcije te općenito o ženskom zdravlju potražite savjete u Poliklinici Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button