ADIVA Plus sadržaj - 23. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, subspec. ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Obećavajući rezultati istraživanja novog lijeka za miome

Miomi su najčešći benigni tumori zdjelice kod žena, a koji značajno narušavaju kvalitetu života te emocionalno stanje pacijentica. S druge strane, postojeće terapijske opcije nisu posve zadovoljavajuće

Miomi - novi lijek koji obecava

Miomi su najčešći benigni tumori zdjelice koji se razvijaju u oko 60-70% žena. Prema istraživanjima, u razvijenoj Europi potrebno je u prosjeku pet godina od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze, što je jako dug period. Upravo iz tog razloga nužno je problem mioma malo više osvijestiti. Često žene i ne znaju da imaju obilna menstruacijska krvarenja, što je jedan od glavnih simptoma mioma, smatrajući da je to „normalno”.

Valunzi i noćno znojenje nisu vezani samo uz menopauzu

Čimbenici rizika i simptomi

Faktori rizika ili predisponirajući čimbenici za razvoj mioma su:

  • dob – kako žene stare, tako se miomi više pojavljuju i eventualno rastu,
  • genetika – češće se javljaju u određenim obiteljima,
  • rasa – kod žena crne rase su 3 puta češći i
  • reproduktivni status – nulipare, tj. žene koje nisu rađale imaju veći rizik.

Osim prekomjernog krvarenja i često posljedične anemije, drugi važan simptom je bol, zatim su tu problemi s mokrenjem ili stolicom, eventualno s neplodnošću ili trudnoćom i drugo, a sve u ovisnosti o veličini i lokalizaciji mioma.

Kvaliteta života u manjoj ili većoj mjeri može biti narušena, a posljedično, kao rezultat toga, i ženino emocionalno stanje.

Terapijske opcije

Miomi su u oko 70% slučajeva asimptomatski i tada ih je potrebno samo kontrolirati. Liječenje preostale trećine žena ili 30% onih koje imaju simptome je, kao i uvijek, individualno uz minimalizaciju rizika te poštivanje želja pacijentice.

Danas dostupne terapijske opcije su:

  • kirurške: histeroskopska, laparoskopska i abdominalna miomektomija te različite vrste histerektomija,
  • nekirurške: embolizacija uterinih arterija ili mioma, fokusirana ultrazvučna tehnika pod kontrolom magnetske rezonance i dr. i
  • medikamentne: nesteroidni protuupalni lijekovi, traneksamična kiselina, hormonski oralni kontraceptivi, progesteronski preparati u različitim oblicima, GnRH analozi i selektivni modulatori progesteronskih receptora.

Kako se prema ginekološkim smjernicama ide ka očuvanju maternice kad god je to moguće, a terapije lijekovima nisu u potpunosti zadovoljavajuće, nameće se potreba za novim terapijskim opcijama koje bi imale povoljan sigurnosni profil uz učinkovito rješavanje simptoma.

Odlični rezultati uz minimalne nuspojave

Novi lijek koji je kombinacija GnRH antagonista relugolixa, estradiola i noretisteron acetata pokazuje jako dobre rezultate. Velike dvostruko slijepe, randomizirane i placebo-kontrolirane kliničke studije, koje su prošle godine detaljno opisane i objavljene u cijenjenom časopisu New England Journal of Medicinepokazale su da se već nakon četiri tjedna terapije značajno smanjio volumen izgubljene menstruacijske krvi, poboljšali su se nalazi krvnih pretraga (anemije), smanjila se je bol te se značajno popravila kvaliteta života. Preparat, također, s obzirom na sastav, štiti i od neželjene trudnoće.

zakasnjela menstruacija

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

SAZNAJTE VIŠE

Sigurnost u navedenim studijama je pokazala kako je dugotrajno liječenje ovim lijekom dobro podnošljivo uz održanu gustoću kostiju i minimalne nuspojave, u skladu s očekivanjima i usporedivo s placebom, pa je za očekivati da će naći široku primjenu te riješiti probleme mioma i njihovih posljedica kod mnogih pacijentica.

Povjerite svoje zdravlje u ruke stručnih djelatnika Centra za žensko zdravlje Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button