Žensko zdravlje - 5. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dan ružičaste vrpce: Žene, stavite svoje zdravlje na prvo mjesto i obavite pregled

Dan ružičaste vrpce obilježava se prve subote u listopadu, a naglašava koliko je važno rano otkriti rak dojke

Dan ružičaste vrpce i rak dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Dan ružičaste vrpce obilježava se prve subote u listopadu, a ove godine obilježava se 20. put. Cilj je osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda. On uključuje uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki. Naime, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Rak dojke i čimbenici rizika

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha, piše HZJZ.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Rak dojke: Sve što trebate znati o prevenciji i kada obavezno otići liječniku

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. Rak dojke je važan javnozdravstveni problem...

SAZNAJTE VIŠE

U Hrvatskoj pad smrtnosti od raka dojke

“U Hrvatskoj je od ove bolesti prošle godine oboljelo 2735, a umrlo 789 žena što pokazuje pad smrtnosti u odnosu na prošle godine. Rak dojke tako je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća“, istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, plastični kirurg KBD, stručni tajnik Hrvatske Lige protiv raka, piše Hrvatska liga protiv raka.

Prema posljednjim  podacima u 2018. godini bilježimo ukupno 64% odaziva žena na mamografski pregled što je najveći odaziv do sada. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button