Žensko zdravlje - 6. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dan crvenih haljina: Podignimo svijest o specifičnostima moždanog udara u žena

Moždani udar u žena veliki je zdravstveni problem na kojeg želi ukazati zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“

Dan crvenih haljina mozdani udar

Drugu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba održava se zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Za ublažavanje posljedica moždanog udara imamo 4 sata vremena

Cilj akcije „Dan crvenih haljina“ je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života. U organizacijskom odboru ove hvalevrijedne akcije su vrsne stručnjakinje: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Dan crvenih haljina mozdani udar 2

Moždani udar ima lošiji ishod u žena

„Pokrenuli smo prošle godine „Dan crvenih haljina“ kao akciju koja promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju. Razlog je taj što se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara,“ istaknula je predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

U susret „Danu crvenih haljina“ organiziraju se javni nastupi stručnjaka. Petog veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani su mogli razgovarati s liječnicima, provjeriti vlastiti rizik za razvoj moždanog udara kao i obaviti neurološki pregled. Svečano obilježavanje akcije održat će se 7. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar. One će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera.

Ateroskleroza je odgovorna za najviše smrti

Ateroskleroza i mozak: kvarovi na biološkom kompjuteru

Razvojem civilizacije i visokim životnim standardom, odnosno promjenom u načinu prehrane i života, dolazi do ubrzanog razvoja procesa ateroskleroze...

SAZNAJTE VIŠE

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno. Svi su pozvani da 7. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. Dragi ADIVA čitatelji, akciju podržite i vi.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ ili na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button