Žensko zdravlje - 31. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Česte upale mokraćnih putova tijekom ljeta nisu mit

Više temperature tijekom ljeta dovode do niza promjena na tijelu, a najčešće su to dehidracija i povećana kolonizacija bakterija oko ušća uretre

ljetne urinarne infekcije kod žena

Upale mokraćnih puteva (urinarna infekcija, infekcija urinarnog trakta) tijekom ljeta nisu mit nego statistički dokazana pojava. Vjerojatno ćete odmah zaključiti da je u pitanju češće plivanje, neredovito mijenjanje vlažnih kupaćih kostima, sjedenje na hladnom i to je djelomice točno. Ali prema istraživanju Jacoba E. Simmeringa s Iowa sveučilišta (sveučilište koje je među 100 najboljih u svijetu), jedan od glavnih uzroka češćih urinarnih infekcija je povišena vanjska temperatura. Rezultat njegovog istraživanja je sljedeći: kod povećanja temperature iznad 25 do 30 stupnjeva i više, dolazi do povećanja urinarnih infekcija za 25 do 30%. 

Stručnjaci savjetuju: Izbjegnite najčešće zdravstvene rizike ljeta

O urinarnim infekcijama

Urinarna infekcija nastaje kada bakterije uđu u mokraćni trakt kroz uretru te putuju do mokraćnog mjehura. Urinarne infekcije mogu biti vrlo česte, a simptomi su vrlo neugodni i bolni.

Uobičajeni simptomi infekcije mokraćnog sustava uključuju:

  • učestalo mokrenje,
  • osjećaj peckanja pri mokrenju,
  • snažan, uporan nagon za mokrenjem,
  • zamućen, krvav urin ili urin jakog mirisa,
  • bol u zdjelici ili pritisak u donjem dijelu trbuha,
  • groznica ili zimica.

U najtežim slučajevima dolazi do velikog porasta tjelesne temperature te pojave sepse (izuzetno rijetko)

Što povećava rizik od urinarnih infekcija

Više temperature tijekom ljeta dovode do niza promjena na tijelu, a najčešće su to dehidracija i povećana kolonizacija bakterija oko ušća uretre.

Dehidracija je češća tijekom ljeta, osobito za one koji provode puno vremena vani uživajući u toplom vremenu. Iako je važno ostati hidriran tijekom cijele godine, to je osobito važno za sprječavanje infekcije mokraćnog sustava. Kada ste dehidrirani, vaše tijelo nije u stanju ispravno isprati štetne bakterije koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava. Kao rezultat toga, vaše šanse za razvoj urinarnog infekta su puno veće.

I sada dolazimo do savjeta naših majki i baka: mijenjanje kupaćeg kostima nakon izlaska iz vode. Bilo da provodite vrijeme u bazenu, na jezeru ili na plaži, boravak u vodi jedan je od najčešćih čimbenika rizika za razvoj urinarnih infekcija ljeti. Vlažni kupaći kostimi ili donje rublje pružaju pogodno okruženje za razmnožavanje bakterija, koje mogu brzo dovesti do infekcije mokraćnog sustava.

Savjeti za prevenciju

1. Ostanite hidrirani – Jednostavan i učinkovit način da spriječite infekciju urinarnog trakta ovog i sljedećih ljeta jest piti puno tekućine i ostati hidriran. Pijenje dovoljno vode razrjeđuje vaš urin i osigurava učestalo mokrenje, što omogućuje pravilno ispiranje bakterija iz urinarnog trakta. U prosjeku bi osoba trebala popiti najmanje dvije litre vode dnevno. Ljeti se ova preporuka povećava na dvije i pol litre i više, ovisno o znojenju, pa pijte!

2. Ne trpite nagon na mokrenje – Ako ne praznite redovito svoj mjehur, veća je vjerojatnost da će se bakterije razmnožavati u mjehuru. To povećava šanse za razvoj infekcije urinarnog trakta. Dakle, kada morate na WC, svakako idite. Nikada nije dobra ideja držati pun mjehur dulje vrijeme.

3. Brišite spolovilo od naprijed prema natrag – Vjerojatno ste čuli ovaj savjet od dana kada ste bili naučeni na kahlicu – i to s dobrim razlogom! Ključ za sprječavanje infekcije mokraćnog sustava je ograničavanje pristupa bakterija uretri. Budući da žene imaju kraću uretru, bakterijama je mnogo lakše ući u njihov mjehur. Brisanje od naprijed prema natrag pomaže u sprječavanju širenja bakterija iz analnog područja na vaginu i uretru.

4. Izbjegavajte usko donje rublje i kupaće kostime – Kako temperatura raste, znojenje i aktivnosti vezane uz vodu su neizbježni. Toplo, vlažno donje rublje i kupaći kostimi mogu potaknuti rast bakterija, što može uzrokovati infekciju. Kako biste spriječili urinarnu infekciju, preporučujemo da čim prije skinete mokri kupaći kostim. Isto vrijedi i za vlažnu odjeću, pa razmislite i o presvlačenju u čisto donje rublje nakon znojenja.

5. Urinirajte prije i odmah nakon snošaja (ili, još bolje ako je moguće, tuširajte se) – Tijekom spolnog odnosa neizbježno je da će ženina uretra biti izložena bakterijama iz genitalnog područja njenog partnera. Zbog toga je spolni odnos čest uzrok infekcija mokraćnog sustava. A kad uzmete u obzir vrućinu i vlagu povezane s ljetom, vaše šanse za razvoj infekcije urinarnog trakta nakon spolnog odnosa su još veće. Ključno je što prije mokriti (ili se tuširati) kako bi vaše tijelo izbacilo štetne bakterije koje su možda dospjele u mokraćni sustav tijekom spolnog odnosa. Kod žena koje imaju izrazito učestale infekcije, preporučuje se obavezno tuširanje oba partnera prije i poslije snošaja.

6. Promijenite metodu kontracepcije ili proizvode za žene – Određene metode kontracepcije kao što su dijafragme, kondomi tretirani spermicidom i kondomi bez podmazivanja mogu iritirati mokraćni trakt i dovesti do rasta bakterija. Bez obzira na rizik, uporaba kondoma kod osoba koje nemaju stalnog partnera je obavezana. Higijenu spolovila održavajte samo tuširanjem vodom, bez upotrebe dodatnih sredstava. Ako želite koristiti tekući sapun, onda koristite onaj koji je pH neutralan.

Ljetovanje bez urinarnih infekcija je moguće - evo kako

Ljetovanje bez urinarnih infekcija je moguće – evo kako

Ne dopustite da vam odmor pokvare urinarne infekcije. Uz nekoliko korisnih savjeta spriječite mogućnost da se E. coli preko...

SAZNAJTE VIŠE

Ne odgađajte javljanje liječniku

Kad osjetite tegobe koje ukazuju na infekciju urinarnog trakta, javite se svom obiteljskom liječniku. Potrebno je (a može se ustanoviti i u ordinaciji obiteljskog liječnika putem test trake) ustanoviti postoji li urinarna infekcija i koliko je ozbiljna. Najbolje je prije uzimanja antibiotika uzeti urin za urinokulturu i antibiogram te na osnovu nalaza koristiti odgovarajući antibiotik. Ako se ne može napraviti urinokultura, postoje ISKRA smjernice temeljem kojih se liječnik odlučuje o vrsti antibiotika kojeg propisuje. Kad jednom dobijete antibiotik, popijte ga do kraja. Izbjegavajte uzimanje antibiotika na svoju ruku, ali i bez pregleda urina barem na test traci.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button