Zanimljivosti i savjeti - 28. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Odluke za zdravu 2020. godinu

Ako ste u planovima za godinu koja je pred nama stavili zdravlje na prvo mjesto, donosimo vam nekoliko savjeta, naizgled sitnih, a koji mogu značajno popraviti kvalitetu vašeg života

Uoči dolaska nove godine, mnogi ljudi intenzivnije razmišljaju o svom životu, zbrajajući uspjehe i sagledavajući padove, pitajući se gdje su te uspoređujući s onime gdje su željeli biti, figurativno i doslovno.

Nova je godina snažan simbol novog početka, podsjetnik da smo još uvijek na ovome svijetu te da imamo priliku promijeniti u svom životu ono što nam se ne sviđa. Iako takve odluke možemo donijeti bilo kada te odmah krenuti u njihovo ostvarivanje, 1. siječanj mnogima se čini kao idealna prilika za „preporod“ i „reset“.

Ovih nekoliko savjeta, naizgled sitnih i manje važnih u odnosu na velike i drastične novogodišnje odluke, doista mogu značajno popraviti kvalitetu vašeg života.

Recept za ostvarenje novogodišnjih odluka

Planirajte odmore

Čovjek nije stroj te ne može učinkovito raditi 365 dana u godini, a da pritom ne ugrozi fizičko i psihičko zdravlje. S druge strane, brojne studije su pokazale da godišnji odmori imaju mnoge blagodati. Među ostalim, pomažu u snižavanju razina stresa, smanjenju rizika srčanih bolesti, održavanju pozitivnog pogleda na život, ali i motivacije u ostvarivanju ciljeva.

Nabavite kućnu biljku

Kućne biljke mogu vrlo učinkovito poboljšati koncentraciju i produktivnost, smanjiti razine stresa te poboljšati raspoloženje i popraviti kvalitetu sna, tvrde znanstvenici. Pritom značajno poboljšavaju kvalitetu zraka i povećavaju njegovu vlažnost. I briga za biljke ima svojih dobrobiti pomažući nam da se opustimo i usmjerimo na život u trenutku.

Budite ljubazniji prema sebi

Iako je ljubaznost vrlina, nije dovoljno biti ljubazan samo prema drugima – vrlo je važno naučiti biti ljubazan i prema sebi. Nemojte strogo osuđivati svaki svoj promašaj, pa čak i kad posrnete u ostvarivanju novogodišnjih odluka. Imajte razumijevanja za sebe, dozvolite si da budete nesavršeni, da učite na greškama, potražite podršku i pomoć kad su vam potrebni.

Izvršavajte zadatke jedan po jedan

Multitasking neće povećati vašu učinkovitost, već će vas preplaviti stresom. Ako vam se nareda niz zadataka koje niste pozavršavali, posve je izvjesno da nećete mirno spavati. Stoga je vrlo važno izbjeći kaos kad god je to u vašoj moći. Naučite sjesti i razmisliti što sve trebate obaviti. Napravite popis zadataka te ih rješavajte jedan po jedan, sljedeći listu prioriteta. To je posebice važno ako već unaprijed znate da fizički i/ili psihički niste u stanju toliko toga napraviti istovremeno. Ovu novogodišnju odluku možete početi provoditi u djelo već sada – pri sastavljanju liste novogodišnjih odluka. Jeste li sigurni da sve to što ste napisali možete provesti u 365 dana?

Uspinjite se po stepenicama

Svakodnevno odvojite 10 minuta za uspinjanje po stepenicama. Studija objavljena u stručnom časopisu Physiology & Behavior otkrila je da će nas tih nekoliko minuta laganog uspinjanja po stepenicama učinkovitije napuniti energijom od šalice kave. Iako su tom prilikom znanstvenici obuhvatili skupinu aktivnih mladih žena s kroničnim manjkom sna, već dugo se o stepenicama piše kao o odličnom načinu svakodnevnog treninga kojim se potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, jačaju mišići, sagorijevaju kalorije, održava dobra kondicija, smanjuje rizik moždanog udara i drugo.

Slušajte audioknjige dok vježbate

Audioknjige mogu biti odličan dodatak tjelovježbi. Uspješno će skrenuti vaše misli s fizičkih napora te time povećati vašu izdržljivost, bolje nego glazba, posebice ona koju volite i dobro poznajete. Činjenica je da će vam glazba „nabiti“ ritam, ali audioknjiga će vašem mozgu ponuditi novi sadržaj kojim će se „zaigrati“. Čak i ritam možete dobiti ako slušate dobar i napeti triler. Veći izbor audio knjiga zasad se može naći na stranim jezicima, posebice engleskom, no polako raste i broj dostupnih djela na hrvatskom jeziku.

5 zdravih odluka

5 zdravih novogodišnjih odluka koje je lako ostvariti

Skinut ću suvišne kilograme, redovito ću vježbati, zdravo ću se hraniti… Koliko god zvučale pozitivno i obećavajuće, novogodišnje odluke...

SAZNAJTE VIŠE

Odaberite dan za isključivanje

U današnje vrijeme ovo bismo možda mogli staviti u top tri zdrave novogodišnje odluke. Ako ste srednjih godina ili starije životne dobi, sigurno se sjećate vremena u kojem bismo stigli kući, zatvorili vrata te time postali dostupni isključivo za članove obitelji ili goste. Danas smo dostupni 24 sata na dan, uvijek i svakome tko ima naš kontakt. Poruke na mobitelima, elektronička pošta, društvene mreže… Komunikacija je postala toliko intenzivna da se, primjerice, „pauza od fejsa“ posebno svečano najavljuje na profilu. Kao što smo se nekada morali učiti kako biti online, tako danas moramo učiti kako biti offline. Moramo si osigurati prostor i vrijeme mira, trenutke u kojima će se stišati ta komunikacijska buka kojoj smo kontinuirano izloženi, moramo smanjiti prezasićenost informacijama. Zašto? Odgovor će se nametnuti sam po sebi čim ćete ponovno izgovoriti onu čuvenu i svima poznatu upitnu rečenicu: „Kada ću napokon imati 5 minuta mira?!“

Zabavite se nečim novim

Dosada je, vjerovali ili ne, štetna za zdravlje. Između ostalog, povezuje se s alkoholizmom i korištenjem droga, prejedanjem, depresijom i anksioznošću. Zabavne aktivnosti stoga itekako mogu zauzeti svoje mjesto na listi novogodišnjih zdravih odluka. Razmislite što biste voljeli novog naučiti ili raditi – hobi, novi jezik ili sport. Čim više je ta aktivnost različita od onoga što već znate, tim bolje. No svakako je poželjno da vas privlači kako vas dodatni napori ne bi potakli na odustajanje. Strani jezici koji koriste drugo pismo i posve su različiti od našeg (na primjer kineski, arapski ili hebrejski) odličan su primjer zabave za mozak.

Promijenite stav prema zdravlju

Ako ćete mijenjati navike jer to rade drugi, nećete ih dugoročno održati, želja mora proizlaziti iz vas samih. Ako ćete ih mijenjati zato da ne budete bolesni, motivacija bi mogla pasti čim postignete neki period u kojem ćete se dulje vrijeme osjećati dobro, pa više nećete biti toliko uporni. No, ako zdrave navike usvojite kao stil života – ne zato što morate, već zato što to želite, jer vam se sviđa i u tome uživate, osjećate se bolje te ste ispunjeni s više energije – priča dobiva posve drugi ton i obećaje uspješnost ispunjenja te novogodišnje odluke. Ne samo u narednih godinu dana, već i doživotno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button