Zanimljivosti i savjeti - 5. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan zaštite okoliša: Priključite se borbi protiv onečišćenja zraka

Svake se godine u svijetu 5. lipnja obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a ovogodišnji slogan glasi „Borba protiv onečišćenja zraka“

Svjetski dan zaštite okoliša: Priključite se borbi protiv onečišćenja zraka

Svjetskim danom zaštite okoliša želi se potaknuti javnost da svojim ponašanjem i malim promjenama pridonesu poboljšanju kvalitete zraka.

Svake se godine 5. lipnja obilježava Svjetski dan zaštite okoliša. Na taj je datum 1972. održana Konferencija Ujedinjenih naroda u Stockholmu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Prvi Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. sa sloganom „Samo jedna Zemlja“.

Borba protiv onečišćenja zraka

Ove je godine zemlja-domaćin Kina, a slogan je „Borba protiv onečišćenja zraka“. Organizatori pozivaju da se stavljanjem zaštitne maske na lice pošalje poruka da svi želimo udisati čist zrak. Naime, Ujedinjeni narodi upozoravaju da samo jedna od 10 osoba na svijetu udiše čist zrak. Upravo je gotovo 4 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva uzrokovano baš onečišćenjem zraka.

sredstva za sunčanje

Koraljne grebene ugrožavaju sredstva za sunčanje i lijekovi

Posljednjih godina svjedoci smo sve očitijeg utjecaja kemikalija na onečišćenje prirode, kao i sve jasnijih dokaza o utjecaju klimatskih...

SAZNAJTE VIŠE

Recikliranje, štednja energije…

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša nastoji se istaknuti glavne probleme te potaknuti sve na promjenu ponašanja prema okolišu te očuvanju zraka.

Tako se građane potiče da recikliraju otpad i primjenjuju kompostiranje ostataka organske hrane, da štede energiju gašenjem kućanskih aparata i isključivanjem svjetla kada se ne koriste, da više koriste javni prijevoz te hibridna ili električna vozila, savjetuje Ministarstvo zaštite okoliša.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button