Zanimljivosti i savjeti - 26. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan borbe protiv lepre (gube): Slučajevi gube i dalje se pojavljuju!

Svjetski dan borbe protiv lepre (gube) obilježava se posljednje nedjelje u siječnju, a cilj mu je povećati svijest javnosti o tome da je lepra ili guba kronična zarazna bolest čiji se slučajevi i dalje pojavljuju

Svjetski dan borbe protiv lepre_Lepra ili guba i dalje je prisutna u svijetu

Lepra ili guba kronična je zarazna bolest koja se još naziva i Hansenova bolest. Bolest je prepoznata još u drevnim civilizacijama Kine, Egipta i Indije, a prvi pisani zapis potječe iz 600. godine prije Krista. Kroz povijest su bile poznate takozvane kolonije gubavaca, koje su činili oboljeli koji su bili odbačeni od društva.

Uzročnik lepre, acidorezistentni, štapićasti bacil Mycobacterium leprae, jako se sporo razmnožava u ljudskom tijelu te je vrijeme inkubacije oko pet godina. Međutim, postoje podaci da može trajati čak do 20 godina. Lepra ili guba uglavnom zahvaća kožu, periferne živce, sluznicu gornjeg respiratornog trakta te oči. Lepra nije visoko zarazna, a prenosi se kapljičnim putem u bliskom kontaktu s neliječenom osobom, piše HZJZ.

U potrazi za točnom dijagnozom: još uvijek premalo znamo o rijetkim bolestima

Simptomi 

Simptomi su karakteristični kožni osipi koji ne nestaju, gubitak osjeta te izobličenja nastala zbog mišićne slabosti. Dijagnoza se postavlja klinički zbog navedenih simptoma, a potvrđuje se mikroskopskim pregledom uzoraka zaražene kože.

Lepra (guba) i liječenje

Lepra je izlječiva bolest. Liječenje u ranim stadijima infekcije sprečava invalidnost. Terapija se provodi kombinacijom lijekova u trajanju od 6 do 12 mjeseci. Visoko je učinkovita, ima malo nuspojava i nema registrirane rezistencije. Terapija višestrukim lijekovima je dostupna besplatno preko Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO). Ako se ne liječi, bolest može uzrokovati oštećenje kože i živaca koje dovodi do mišićne slabosti i atrofije, te trajne invalidnosti.

Kako piše HZJZ, smatra se da je lepra iskorijenjena ako je stopa prevalencije manja od 1 slučaja na 10 000 osoba. Lepra je eliminirana iz 119 od 122 zemlje svijeta u kojima je bila javnozdravstveni problem 1985. godine.

Eliminacija gube kao javnozdravstvenog problema je na globalnoj razini postignuta 2000. godine, a na nacionalnoj razini u većini zemalja 2005. godine. Prema službenim prijavama iz 105 zemalja, prevalencija lepre u svijetu je početkom 2012. bila 181.941 slučajeva (uglavnom u Aziji i Africi), a tijekom 2011. je otkriveno 219.075 novih slučajeva u usporedbi s 228.474 slučaja 2010. godine.

Svjetski dan lepre

Znate li što je lepra, bolest od koje su liječeni milijuni ljudi?

Posljednja nedjelja u siječnju posvećena je lepri, bolesti koja se čini zaboravljenom, ali u svijetu je i dalje prisutna

SAZNAJTE VIŠE

Svjetski dan borbe protiv lepre upozorava da se slučajevi gube i dalje pojavljuju

Unatoč tome što je uklonjena kao javnozdravstveni problem na globalnoj razini, slučajevi gube se i dalje pojavljuju. Prema službenim prijavama iz 145 zemalja iz svih šest regija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) samo je 2016. godine prijavljeno 216.108 novih slučajeva gube. Na kraju 2016. godine je stopa prevalencije bila 0,29/10 000.

Područja visoke endemske pojavnosti su neki dijelovi Brazila, Indonezije, Filipina, DR Konga, Indije, Madagaskara, Mozambika, Nepala i Tanzanije. U Europi je lepra iskorijenjena. U Hrvatskoj je zadnji registriani slučaj lepre bio 1993. godine i radilo se o importiranom slučaju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button