Lijekovi i terapije - 18. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Proširena je lista lijekova u Hrvatskoj i omogućeno liječenje najtežih bolesti

Proširena lista lijekova sadrži više od 4.500 lijekova, od kojih je 80% na osnovnoj, besplatnoj listi - pročitajte koji su se lijekovi našli na listi HZZO-a

proširena lista lijekova - evo koji su se lijekovi našli na listi

Proširena je lista lijekova u Hrvatskoj! Sadrži više od 4.500 lijekova, od kojih je 80% na osnovnoj, besplatnoj listi. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove je godine osigurao 6,5 milijardi kuna, od čega 1,4 milijardu za posebno skupe lijekove.

Lijekovi koji se daju u svijetu, sada dostupni i u Hrvatskoj

Tako se lijekovi koji se daju u svijetu daju i u Hrvatskoj, a na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a uvršteno je osam novih lijekova na Listu lijekova. Među ostalim, tu su lijekovi za liječenje dijabetesa, nove genske terapije za liječenje akutne limfoblastične leukemije, lijekovi za rak pluća, dojke, psorijaze.

Spinraza uvrštena na HZZO-ovu listu lijekova

Prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb naveo je kako pojedine terapijske opcije dolaze na liste lijekova HZZO-a čak i ranije nego je to u puno bogatijim zemljama. Dolaskom imunoterapije napravljena je revolucija u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, a veliki iskorak napravljen je i kod hematoloških zloćudnih bolesti. Posebice dolaskom najnovijih terapijskih opcija kao što je to međustanična terapija koju malo zemalja Europe ovoga časa ima, piše HZZO.

Od sada dio lijekova i na recept

Također, dio pacijenata moći će neke posebno skupe lijekove od sada podizati i na recept u najbližoj ljekarni prema mjestu stanovanja, poput lijekova za liječenje prve linije multiple skleroze, za liječenje deficita hormona rasta te dio bioloških lijekova za reumatske bolesnike, psorijaze i upalnih bolesti crijeva piše HZZO.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button