Zanimljivosti i savjeti - 19. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Što kad se srce slomi? Utjecaj prekida ljubavne veze na ljudsko zdravlje

Univerzalnog odgovora na ovo pitanje nema budući da je svaka osoba ili situacija različita od drugih. Pa ipak, postoje neke zdravorazumske metode koje nam mogu biti od pomoći kod slomljenog srca

slomljeno srce i zdravlje

Svatko je od nas barem jednom u životu imao slomljeno srce. A to nije nimalo ugodno iskustvo. Složit ćete se da bismo ga najradije izbjegli ako je to ikako u našoj moći.   

Srce nam može slomiti gubitak voljene osobe ili stvari do koje nam je jako stalo. Neki se slome zbog kraja ljubavne veze ili prijateljstva, druge potrese gubitak člana obitelji, a neki jedva prebole odlazak kućnog ljubimca, okončanje poslovne karijere ili neke druge prilike koja se doimala važnom u životu pojedinca.

Ljubav je u zraku: Recepti za snažan partnerski odnos

Zašto nas srce toliko boli kad izgubimo ono najvrjednije? I što kaže „znanost o slomljenom srcu“ istražili su stručnjaci web stranice Queensland Health čija zapažanja prenosimo u ovom članku.

Znanost slomljenog srca

Prekid ljubavne veze može prouzročiti veću količinu stresa, posebice ako se radi o iznenadnom gubitku voljene osobe ili stvari. Taj stres svakako utječe na to kako se osjećamo u emocionalnom i fizičkom pogledu i često je potrebno nekoliko tjedana, mjeseci, pa čak i godina da se oporavimo od gubitka.

Odnedavno postoje i znanstvena istraživanja o tome zašto tako intenzivno doživljavamo ljubav i njen gubitak te koji su učinci prekida ljubavnog odnosa na naše zdravlje. Uvidi koje nam donose ova istraživanja mogu nam poslužiti kao putokaz za razvoj strategija kojima ćemo se lakše nositi sa stresom koji nastaje uslijed prekida ljubavne veze. 

Zašto nas prekid tako boli?

Istraživanja pokazuju da ljudski mozak registrira emocionalnu bol na isti način kao i fizičku, što je razlog zbog kojeg nekada osjećamo i fizičku manifestaciju bola kod emocionalnog prekida veze. Jezik kojim opisujemo slomljeno srce često puta upućuje na tu povezanost, pa obično kažemo: „Osjećam se kao da mi je netko iščupao srce iz grudi… sva mi se utroba prevrnula od pomisli na… ovaj me je prekid zabolio kao šamar.“

Hormoni koji stoje iza slomljenog srca

Ako ste mislili da hormoni „pucaju“ samo mušičave tinejdžere, prevarili ste se. Naše tijelo proizvodi podugačku listu hormona koji obavljaju različite funkcije, pa čak i one koji se brinu o našem zaljubljivanju i „odljubljivanju“.

Također, ljubav može stvoriti ovisnost poput narkotika budući da naš mozak luči hormone kada smo jako zaljubljeni ili privrženi nekoj osobi. To posebice vrijedi za dopamin i oksitocin, hormone koji su zaslužni da se osjećamo dobro i žudimo za ponavljanjem ugodnih ponašanja, a luče se u visokoj razini kada osjećamo ljubav.

U trenutku kada dođe do prekida ljubavne veze, razina ovih hormona osjetno padne, a zamjenjuje ih hormon stresa kortizol. Ovaj hormon aktivira se u stresnim situacijama, a njegovo pretjerano lučenje kroz određeni vremenski period može pridonijeti nastanku anksioznosti, stvaranju akni i debljanju. Sve su to neugodni mentalni i fizički simptomi koje nerijetko povezujemo s prekidom ljubavne veze.

Što slomljeno srce znači u medicinskom smislu?

Jeste li se ikada zapitali može li emocionalni prekid fizički „slomiti“ naše srce?

Medicinski naziv za tu pojavu je Takotsubo kardiomiopatija. Riječ je o sindromu kojeg može prouzročiti prekid veze ili stres koji nastaje uslijed emocionalnog prekida.

Akutni emocionalni stres, bio on pozitivan ili negativan, može „omamiti“ ili paralizirati lijevu srčanu klijetku te time prouzročiti simptome nalik srčanom udaru koji uključuju osjećaj težine u prsima, bolove u ruci ili ramenu, kratkoću daha, vrtoglavicu, gubitak svijesti, mučninu i povraćanje.

Dobra je vijest da ovo stanje ne uzrokuje permanentna oštećenja kao, primjerice, srčani udar i najčešće prolazi samo od sebe. Loša je vijest da može biti jako stresno i bolno te neke ljude može navesti da pomisle kako su doista doživjeli srčani udar.

Da biste bili sto posto sigurni da se ipak ne radi o srčanom udaru, svakako se obratite za pomoć stanici hitne pomoći. 

Kako izliječiti slomljeno srce?

Univerzalnog odgovora na ovo pitanje nema budući da je svaka osoba ili situacija različita od drugih. Pa ipak, postoje neke zdravorazumske metode koje nam mogu biti od pomoći kod slomljenog srca.

Trikovi i savjeti koji pomažu kod stresa mogu nam pomoći i u razdoblju kada se oporavljamo od prekida veze. Kad se osjećamo loše i napušteno, najlakše je povući se iz svakodnevnog života i prestati činiti stvari koje nam pružaju užitak. No to nije dobra opcija. Radije izađite van ili se okružite pozitivnim osobama koje vam mogu pružiti emocionalnu podršku. Uživajte u zdravoj i ukusnoj hrani, posjetite teretanu i uz ove zdrave navike poboljšajte raspoloženje, a misli skrenite s traumatičnog iskustva prekida.

Uvijek imajte na umu onu poznatu izreku da vrijeme liječi sve jer u njoj ima dosta istine. Kako vrijeme bude odmicalo, a stres se smanjivao, i vi ćete se opustiti i početi uživati u životu, a vaši tjelesni sustavi polako će se vratiti u normalu.

Kada zatražiti pomoć?

Nije sramota osjećati se loše zbog prekida veze. Na kraju krajeva, vidjeli smo da slomljeno srce predstavlja veliki šok za naš psihofizički sustav.

savjeti za poboljsanje ljubavne veze ljubavni odnosi partnerski odnosi intima kriza u vezi

Znanstveno utemeljeni savjeti za poboljšanje ljubavne veze

Ako vam je brak ili veza u problemima onda vam trebaju znanstveno utemeljeni savjeti za poboljšanje ljubavne veze, saznajte...

SAZNAJTE VIŠE

Ako osjetite da stres, tuga ili bijes nikako ne prolaze, ako vam je teško vratiti se u normalan životni tijek ili vas zabrinjava vaše mentalno ili fizičko stanje, vrijeme je da potražite dodatnu pomoć. Obratite se prijateljima, članovima vaše obitelji ili partneru, dogovorite razgovor s vašim liječnikom ili psihoterapeutom kako biste im se mogli obratiti o tome što doista osjećate.

Vrijeme možda liječi sve, pa tako i slomljeno srce. No dok ne sazre vrijeme za istinski oporavak, utjehu najprije pronađite u podršci najbližih.

Izvor: https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/science-behind-a-broken-heart

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button