Zanimljivosti i savjeti - 2. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Psihologija bradonja: što brada govori o muškarcima?

Nova znanstvena istraživanja donose iznenađujuće zaključke o utjecaju brade na društvenu percepciju bradatih muškaraca

brada kod muskaraca-muzevnost

Možda više nego ijedan drugi dio muškog tijela, brada se doživljava kao znak prave muževnosti. Ona na prvi pogled razlikuje muškarca od žene. A budući da u određenoj mjeri može prikriti i mimiku lica, skriva i „prave“ emocije muškarca te ga čini ozbiljnijim ili „opasnijim“ nego što jest.    

Kako ističe poznata web stranica za popularnu psihologiju Psychology today, većina stručnjaka iz područja evolucijske biologije vjeruje da je brada nastala kako bi muškarcima osigurala dominantniji izgled, naglasila njihovu muževnost i agresivnost.

Za majstore s britvicom: što svaki muškarac treba znati o brijanju

Tako je možda bilo u paleolitiku, no koje signale svijetu danas šalje muška brada? Ili si možemo postaviti još specifičnije pitanje: koju socijalnu informaciju prenosi brada?

Eksperiment s ljutitim i sretnim muškarcima

Na ova su pitanja nedavno odgovorili američki znanstvenici u stručnom časopisu Psychological Science. Da pojasnimo: oni su u istraživanju tražili od 277 ispitanika da pogledaju seriju fotografija s muškim licima te da procijene što je moguće brže pokazuje li lice na fotografiji sreću ili ljutnju.

Na slikama su se pojavljivala 4 tipa muških lica: glatko obrijani muškarci koji su imali sretan izraz lica, obrijani muškarci s ljutitim izrazom, bradati muškarci sa sretnim te bradati muškarci s ljutitim izrazom lica. Kako bi se izbjegla pristranost u procjeni tijekom istraživanja korištene su fotografije istih muškaraca sa svim izrazima lica.

Da bi se izbjegla dodatna konfuzija u mogućoj procjeni emocija, muškarci su bili ili glatko obrijani ili su imali bradu koja je uzgojena najmanje 8 tjedana te nije bila podšišana.

Znanstvenici su došli do vrlo zanimljivog uvida. Sudionici u eksperimentu brže su prepoznavali bradata muška lica s ekspresijom ljutnje nego druge tipove lica. Iz toga se daje zaključiti da brada pojačava vizualne znakove koji upućuju na prepoznavanje ljutnje. Na sličan način, sudionici istraživanja su brže prepoznavali sretne izraze lica na glatko obrijanim muškarcima.

Nema totalnih predrasuda prema bradonjama

Nakon ovog, znanstvenici su obavili i drugo istraživanje kako bi isključili mogućnost da je na prosudbu ispitanika možda utjecao i opći negativni stav prema bradatim muškarcima. Kako bi ovo testirali, znanstvenici su ponovili prethodno istraživanje, osim što su ljutite izraze lica zamijenili za tužne izraze. Njihovo je razmišljanje po prilici teklo ovako: ako se pojavi isti rezultat za tužne izraze bradatih lica kao i za ljutite, najvjerojatnije je negativna predrasuda o bradatim muškarcima utjecala na krajnji odgovor ispitanika. No ako se ispostavi da rezultati pokazuju specifičnu asocijaciju brade i ljutnje, onda je efekt ograničen samo na emociju ljutnje.

Naravno, rezultat druge studije je pokazao da je asocijacija ograničena baš na ljutnju. Istraživači su u izvještaju napisali sljedeće: “Sudionici istraživanja sporije su prepoznavali tužne ekspresije lica bradatih muškaraca nego obrijanih, što daje naslutiti da ne dolazi do generalizacije svih negativnih ekspresija kada je u pitanu bradato lice.”

Donosi li brada neke društvene prednosti?

Proveden je i treći eksperiment koji je testirao mogućnost postojanja društvenih prednosti kada je u pitanju bradatost. Znanstvenici su ovaj put tražili od 450 ispitanika da pogledaju lica koja su korištena u prvom eksperimentu te procijene vide li na njima osobine agresivnosti, muževnosti ili društvenosti.

Bradata lica su naravno procijenjena kao muževnija i agresivnija, a manje kao društvena. No sad dolazimo do zanimljivog dijela. Bradati muškarci su procijenjeni bolje u pogledu društvenosti od glatko obrijanih muškaraca! Posebice su muškarci s bradatim licem i sretnom ekspresijom bili bolje rangirani po društvenosti od sretnih i glatko obrijanih muškaraca.

neverbalni znakovi privlacnosti

Neverbalni znakovi privlačnosti i romantične veze

Koliko puta ste pokušali naslutiti sviđate li se drugoj osobi ili ne. Osim jasnih (ali i manje izravnih) riječi,...

SAZNAJTE VIŠE

Zašto je tome tako? Izgleda da postoji određena podvojenost kada je u pitanju bradatost. Brade naime mogu upućivati na zapovjedni gard, pogotovo kada izražavaju ljutnju ili frustraciju. No ovaj čvrsti dojam može razoružati jedan osmijeh te time rezultirati procjenom da je ispred vas dobronamjerno prijateljsko lice, prijaznije čak i od osobe koja nema bradu!

Imajte na umu ovaj zanimljiv uvid kada vi ili vaša snažnija polovica sljedeći put uzme(te) britvicu u ruke.

Izvor: https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/201904/what-does-having-beard-say-about-man

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button