Muško zdravlje - 11. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Za majstore s britvicom: što svaki muškarac treba znati o brijanju

Ma koliko to izgledalo jednostavnim, pravo umijeće brijanja brade ipak traži određeno znanje te malo više truda od uobičajenog

brijanje brade britvicom

Jutarnje brijanje brade većini muškaraca je jednostavna higijenska rutina. Proces gotovo uvijek izgleda ovako: nakon nanesene kreme uzimate britvicu u ruke i povlačite je preko lica dok sa zadovoljstvom gledate kao vam neželjene dlačice nestaju s lica.

Ma koliko to izgledalo jednostavnim, pravo umijeće brijanja brade ipak traži određeno znanje te malo više truda od uobičajenog. U ovom članku prenosimo vam savjete stručnjaka sa zdravstvenog portala WebMD.com koji će vam pomoći da i vi postanete majstor za jutarnje brijanje.

Brada glavu čuva, a brijanje je kvari?

Vrijeme je najvažniji faktor

Kada se krenete brijati, nemojte to činiti brzo da što prije završite s tim. Loša priprema i brzi potezi britvicom mogli bi „unakaziti“ vaše lice i samo vam nanijeti štetu. Radije si uzmite vremena i polako se pripremite za dodir s oštricom brijača.

Omekšajte dlaku gelom za pranje lica

Najprije umijte lice. Dobro bi bilo koristiti gel za pranje lica i brade kojeg u svojem asortimanu imaju gotovo svi brendovi za mušku njegu. „Takvo sredstvo omekšat će proteine u dlakama vaše brade“, napominje dermatolog Jeffrey Benabio iz San Diega. Ono će vam omogućiti lakše brijanje. Obični sapuni, naime, nisu za to dobri jer ispiru prirodna ulja iz brade, a koja omekšavaju dlaku. Za najbolji rezultat ostavite gel na licu oko jedne minute prije nego ga isperete.

Sljedeći korak: nanošenje pjene za brijanje

Nakon što očistite lice, nanesite gel ili kremu za brijanje. Najbolje onu namijenjenu osjetljivoj koži. Pustite da krema „odleži“ na licu 2-3 minute. Za to vrijeme možete oprati zube ili si dotjerati frizuru.

„Ovaj korak je vrlo važan“, ističe Benabio. Zašto? Pjena na vašem licu omekšat će dodatno dlaku brade i omogućiti da dlaku skinete u jednom potezu.

S ovim se slaže i dermatolog Adam Penstein koji dodaje: „Što duže ostavite gel na vašem licu, to bolje. Iako će vam se možda učiniti da je to nepotreban gubitak vremena“.

Koristite četku za nanošenje kreme

Nemojte prstima utrljavati kremu u lice, radije koristite klasičnu četku za brijanje. „Dobra četka za brijanje utrljat će kremu u vaše dlake i olakšati proces skidanja brade“, savjetuje Penstein.

Dermatolozi preporučuju četku s čekinjama jazavca  zbog njene sposobnosti da odigne dlake brade i obloži ih kremom sa svih strana.

A kada je u pitanju izbor britvice za brijanje, dermatolozi ističu da nema potrebe za britvicama s više oštrica. Klasična britvica s jednom oštricom posve će dobro odraditi posao, ali i ona s dvije. Sve preko toga je nepotreban luksuz. Pritom je važno da je britvica koju koristite oštra. Čim primijetite da je tupa ili ima oštećenja, zamijenite je drugom. Ako se brijete svaki dan, ne zaboravite mijenjati vašu britvicu svakih tjedan ili dva.

Potreba za češćim mijenjanjem britvice dodatni je razlog da koristite jeftinije britvice s jednom ili dvije oštrice, a ne skupe britvice s mnogostrukim oštricama. Što je britvica skuplja to je manja vjerojatnost da ćete je moći češće mijenjati.

A ako pomišljate na korištenje klasične britve prilikom brijanja, dermatolozi upozoravaju da ovu avanturu prepustite profesionalcima. „Britvama je teže upravljati i držati ih u pravom položaju za brijanje“, ističe Penstein, a uz to su manje sigurne.

Brijač i frizer Charles Kirkpatrick upozorava da je britvama teže upravljati, te ćete se lakše njima  ozlijediti.

Topla priprema, hladno ispiranje

Još jedan važan aspekt dobre rutine brijanja je održavanje kože lica toplom i vlažnom. Penstein preporučuje da se brijete pod tušem ili odmah nakon što izađete iz njega. Još jedan dobar trik, kojeg otkriva brijač Kirkpatrick, je vlaženje lica toplim vlažnim ručnikom koje će pripremiti kožu za bolje brijanje.

Nakon brijanja isperite lice hladnom vodom. „Hladna voda smanjuje iritaciju lica i ima gotovo istu funkciju kao hladna kompresija na ranu“, ističe dermatolog Penstein.

Brijte se niz dlaku

Sljedeći savjet dermatologa je da prilikom brijanja pratite smjer rasta dlaka. Brijte se, dakle, niz dlaku. Možda će vam se ovaj savjet učiniti čudnim jer je lakše „pokositi“ bradu brijete li se uz dlaku, no brijanjem na taj način povećavate šansu da se porežete oštricom ili da uzrokujete stvaranje uraslih dlačica.

Kako smo ranije istaknuli, ne zaboravite omekšati dlaku prije brijanja da biste se i brijanjem niz dlaku uspjeli obrijati u što je manje poteza moguće. Naime, ako previše puta prelazite britvicom po istom mjestu veća je mogućnost da ćete to mjesto iziritirati.

estetski zahvati estetski tretmani muskarci izgled ginekomastija liposukcija

I muškarci žele biti privlačni: estetski zahvati nisu rezervirani samo za žene

Baš kao i žene i muškarci danas žele mladolik, lijep i zdrav izgled u čemu im posljednjih godina sve...

SAZNAJTE VIŠE

Brijanje niz dlaku osobito je važno onima koji imaju čvršću dlaku brade, upozorava Benabio.

S vremena na vrijeme posjetite brijača

Sve više muškaraca danas odlazi profesionalnom brijaču na brijanje. Tipičan tretman u brijačkom salonu traje od 12 do 25 minuta. Sve što u tom slučaju trebate učiniti je zasjesti u sjedalicu i opustiti se.

Koliko će tretman trajati ovisi i o tome koliko će toplih ručnika koristiti brijač za omekšavanje vaše brade te hoćete li zatražiti i masažu lica nakon toga.

Na kraju krajeva, ponekad je potrebno odmoriti od svakodnevne obaveze jutarnjeg brijanja i prepustiti se profesionalcu da posao odradi umjesto vas.

Izvor: https://www.webmd.com/men/features/mens-shaving-tips

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button