Zanimljivosti i savjeti - 27. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Preporuke za zdraviju i ugodniju vožnju automobilom

Mnogi svakodnevno provedu barem sat-dva za volanom ili kao suvozači. Postoji niz „trikova“ kako to vrijeme provesti ugodnije, ali i zdravije tako da u automobilu održavate čistoću, funkcionalnost i povoljnu mikroklimu

voznja autom voznja automobilom zdravlje

U današnje vrijeme mnogi će čak i do kvartovskog dućana otići s automobilom. Vozimo se na posao i s posla, neki provode dane na službenom putu, odlazi se na izlete, barem veći dio puta… Ukratko, govorimo ponekad o satima koje provedemo sjedeći za volanom ili kao suputnici.

Ljubimci i putovanja: Kud vi, tud i vaš pas

Pa ako i nismo u mogućnosti izbjeći vožnje, trebalo bi svakako obratiti pažnju na njegovu unutrašnjost koja itekako može utjecati na naše zdravlje.

Održavanje čistoće unutrašnjosti

Tako bez redovitog čišćenja unutrašnjost automobila može postati „raj“ za bakterije i gljivice, jer mnogi tijekom vožnje jedu i piju, površine se često dodiruju prstima, u automobilu se drže najrazličitiji predmeti i(li) se prevoze kućni ljubimci… Zato automobil održavajte urednim, što ujedno pomaže da sve potrebno bude pri ruci i da vam potraga za stvarima ne odvraća pozornost dok vozite.

Koristite sredstva za čišćenje i mirisne osvježivače zraka sa što manje sintetskih kemijskih sastojaka jer oni mogu „zagušiti“ prostor, nadražiti oči i dišni sustav, izazvati glavobolju ili čak mučninu. Udisanje takvih kemijskih spojeva osobito može smetatiti osobama s tegobama poput astme i dišnih alergija. Ne pretjerujte ni s uporabom prirodnih eteričnih ulja, jer i to su koncentrati na koje neke osobe mogu biti preosjetljive.

Nakupljanje štetnih mikroorganizama spriječit ćete i čišćenjem ventilacijskog sustava, odnosno klima-uređaja (uključujući redovitu  izmjenu filtra). U automehaničarskim radionicama klima-uređaj i unutrašnjost vozila mogu se dezinficirati i ozonskom tehnologijom koja uništava plijesan i bakterije i na teško dostupnim mjestima te uklanja neugodne mirise.

Ne pušite u automobilu!

Dok u Hrvatskoj mnogi „dime“ u automobilu ne razmišljajući o posljedicama, raste broj država (npr. Austrija, Francuska, Velika Britanija, Grčka, Australija) u kojima je zakonom zabranjeno pušenje u vozilima u kojima se nalaze djeca i trudnice. Oni su među najranjivijim skupinama čije je zdravlje često ugroženo tuđim cigaretnim dimom, tim više što je uslijed nakupljanja dima u automobilu koncentracija toksičnih tvari dvadesetak puta viša nego u većim prostorima. Čak i uz otvoren prozor ili uključenu klimatizaciju, pušenje jako onečišćuje zrak. Toksične čestice iz cigareta preostaju dugo nakon pušenja jer se „uvuku“ u materijale kojima je unutrašnjost automobila obložena (ponajprije u presvlake sjedala).

Osim toksičnog djelovanja, pušenje ometa u vožnji, pa nije rijetkost da se prometne nesreće događaju upravo zbog toga što je vozač palio ili odlagao cigaretu, otresao pepeo ili se uzvrpoljio zato što mu je žar cigarete nekontrolirano pao na noge, sjedalo ili pod automobila.

Na što još treba paziti

  • Automobil ne smije biti pregrijan, ni previše rashlađen. Time se organizam iscrpljuje, a pri izlasku van, teže se prilagođava na promjene. Nagli prelazak iz toplog u hladno, ili obrnuto, može izazvati slabost, omaglicu, lupanje srca, ali i ozbiljnije srčanožilne tegobe.
  • Klima-uređaj treba biti podešen tako da ne ispuhuje zrak izravno prema vozaču i suvozaču jer inače može uzrokovati nadraženost i upalu očiju te upalu sinusa i uha.
ljeto na cestama savjeti sigurno putovanje promet sigurnost opasnosti rizici

Savjeti vozačima za veću sigurnost na cestama

Ljeti je na hrvatskim cestama promet vrlo gust, više nego što je to slučaj tijekom ostatka godine. Ljeti su...

SAZNAJTE VIŠE
  • Dobro namješteno sjedalo omogućuje pravilno držanje i udoban položaj tijela bez „propadanja“. Noge trebaju bez naprezanja dosezati do papučica za upravljanje automobilom, a ruke udobno držati volan tako da laktovi budu lagano savijeni.
  • Tijekom dulje vožnje, kad uhvatite priliku (npr. čekanje na semaforu ili u koloni), preporučuje se nakratko razgibati laganim podizanjem ramena i/ili ruku uvis, ili laganim zabacivanjem ruku unatrag prema naslonu za glavu. Po mogućnosti, povremeno napravite stanku u vožnji te izađite iz automobila kako biste se protegnuli, prošetali i udahnuli svjež zrak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button