Zanimljivosti i savjeti - 31. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Postati u novoj godini bolja verzija sebe

Iako možda može djelovati kao popularna izmišljotina, biti bolja verzija sebe je zapravo ono čemu svi mi težimo u trenutku kad pišemo bilo kakav novogodišnji plan, no ovaj cilj je realan te se ostvaruje bez rokova i pritisaka

bolja verzija sebe-novogodišnje odluke

Novogodišnji planovi se i dalje marljivo pišu. Iako u odrasloj dobi uglavnom znamo da je baš svaki novi dan prilika za novi početak, a da je kalendar izmišljen samo kako bismo se lakše organizirali, postoji nešto neodoljivo u tom simboličnom početku nove kalendarske godine.

Nećemo vas ovom prilikom obeshrabrivati statistikama o tome koliko je novogodišnjih planova neslavno okončano i prije nego što se je siječanj primaknuo svom kraju. Može se raspravljati zašto je tome tako, no ovaj put vas želimo podsjetiti na detalj u novogodišnjem planu kojeg sasvim sigurno možete ostvariti – ne očekujte od sebe čuda, niti planirajte temeljite, ambiciozne promjene koje ćete ostvariti preko noći. Odlučite da ćete u sljedećoj godini nastojati postati jednostavno bolja verzija sebe. Ne najbolja, već bolja.

Niste introvert, niti ste ekstrovert. Možda ste ambivert ili omnivert?

Malim koracima do poboljšanja

Iako možda može djelovati kao popularna izmišljotina, biti bolja verzija sebe je zapravo ono čemu svi mi težimo u trenutku kad pišemo bilo kakav plan – želimo odbaciti nezdrave navike, želimo se riješiti viška kilograma, baviti se sportom, uspjeti u poslu…

No, ono što razlikuje ovu stavku od njoj sličnih, jest da niste postavili konačan cilj, niti rok, već ste odlučili uložiti napor da se poboljšate na raznim područjima najbolje što možete i kad god to možete. A pozitivne promjene, posebice one koje se provode polako i u malim koracima su moguće baš uvijek i u svemu.

„Plan“ za bolju verziju sebe

Dakle, što sve može sadržavati stavka „bolja verzija sebe“? Donosimo vam nekoliko sugestija, no vi ćete svakako sastaviti svoju listu:

  • Fitness: Hodat ćete jednu tramvajsku ili autobusnu stanicu, birat ćete stepenice barem za uspinjanje na jedan kat, prošetat ćete kvartom kad god vam se pruži prilika, u obližnju trgovinu ćete otići pješice, a ne automobilom.
  • Prehrana: Svakodnevno ćete pojesti barem jedan zdrav obrok ili voćku, češće ćete kuhati, izbjegavat ćete brzu hranu, pročitat ćete deklaracije kako biste znali što jedete, izbjegavat ćete zaslađena, gazirana pića, popit ćete šalicu čaja umjesto druge ili treće kave.
  • Kontrola stresa: Pokušat ćete odlaziti na spavanje otprilike u isto vrijeme, priuštit ćete si opuštajuću kupku ili laganu šetnju prije spavanja, osigurat ćete jedan sasvim slobodan dan u tjednu od poslovnih obaveza i isključiti službeni mobitel, na godišnji odmor nećete otići s laptopom, pronaći ćete više vremena za druženje s prijateljima i obitelji, posvetit ćete se više hobiju ili aktivnosti koja vas raduje.
  • Nezdrave navike: Odgodit ćete svaku cigaretu za 10 minuta od pojave želje da zapalite, popit ćete čašicu pića samo na proslavama, jest ćete s manjih tanjura i/ili nećete uzimati još.

Prepustite se maštanju, neka vam liste u svakoj kategoriji budu čim duže kako biste imali čim više izbora. Ako do kraja godine ostvarite barem po jednu od navedenih želja iz svake kategorije, možete biti sasvim sigurni da ćete do 2024. biti bolji nego danas. A da ne govorimo o tome da bi vas rezultati takvih poboljšanja mogli vrlo ugodno iznenaditi.

kotac emocija osjecaji emocije

Što je „kotač emocija“ i kako nam može pomoći u razumijevanju emocija

Ruski psiholog i znanstvenik Robert Plutchik slavu je stekao na području izučavanja emocija, a njegov je najpoznatiji alat, „kotač...

SAZNAJTE VIŠE

Biti najbolji kao inspiracija

Pritom nema ničeg lošeg u tome da maštate o najboljoj verziji sebe, naprotiv. Neka to ostane vaša misao vodilja, inspiracija, no neka vas ne obeshrabri ako je ne ispunite u godinu dana. Uostalom, morate uzeti u obzir i da se mijenjamo – možda ćete već sljedeće godine imati drugu verziju „najbolje/g ja“.

A do tada popravljajte svakodnevno po jednu sitnicu, svakoga dana pokušajte učiniti nešto bolje ili drugačije nego što biste to inače učinili. Dobro je sjetiti se da se ništa ne može promijeniti ako sve radimo isto, pa tako ni mi.

Želimo vam svakako bolju, zdraviju, uspješniju i mirniju 2023. godinu!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button