Zanimljivosti i savjeti - 18. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Pomažu li nam doista naočale sa zaštitom od plavog svjetla?

Pandemija je ponovno učinila aktualnom pitanje zaštite očiju od štetnih učinaka plavog svjetla kojim zrače ekrani, no također je postavila pitanje njihove učinkovitosti

plavo svjetlo naocale zastita

Nije novost da oči intenzivno trošimo „buljeći“ u ekrane od jutra do mraka. Priznajmo da nije bilo puno bolje niti prije ove pandemije, već jako dugo se upozorava na štetne učinke ekrana. Međutim, činjenica je da ne možemo umanjiti njezin utjecaj na dodatno povećanje broja sati provedenih online na tu, ionako prekomjernu, količinu vremena.

Je li online škola ostavila posljedice na dječjim očima?

Već prije nekoliko godina na tržištu su se pojavile naočale sa zaštitom od plavog svjetla, unatoč nedostatku konačnih dokaza o učinkovitosti te zaštite, piše WebMD. Marketinški stručnjaci se slažu da je u posljednjih godinu dana potražnja za takvim naočalama višestruko porasla.

No djeluju li doista? Odgovor na to pitanje ovisi kome je postavljeno. S obzirom na to da su naočale sa zaštitom od plavog svjetla na listi novijih proizvoda, nema dovoljno istraživanja kojima biste bilo koju tvrdnju mogli s potpunom sigurnošću bilo potvrditi ili opovrgnuti.

Nema čvrstih dokaza

Američka akademija za oftalmologiju (AAO) kaže da vam nisu potrebne i ne preporučuje nikakve posebne naočale za korisnike računala. Organizacija ističe da plavo svjetlo digitalnih uređaja ne dovodi do bolesti oka, a čak ne uzrokuje napor u očima. Problemi na koje se ljudi žale jednostavno nastaju zbog prekomjerne upotrebe digitalnih uređaja, kažu u toj krovnoj američkoj oftalmološkoj udruzi. „Simptomi digitalnog naprezanja očiju povezani su s načinom na koji koristimo naše digitalne uređaje, a ne s plavim svjetlom kojim zrače“, kaže AAO.

Britanska Visoka škola za optometriju kaže: „Najbolji trenutno dostupni znanstveni dokazi ne podržavaju uporabu naočalnih leća koje blokiraju plavo u općoj populaciji s ciljem poboljšanja vizualnih performansi, ublažavanja simptoma umora oka ili vizualne nelagode, poboljšanja kvalitete sna ili očuvanja zdravlja makule. “

Pa ipak, neki stručnjaci podržavaju njihovo korištenje, kao što je Greg Rogers, optičar u tvrtki „Eyeworks“ u američkom gradu Decaturu. Za WebMD izjavio je da se je uvjerio u koristi zaštite od plavog svjetla među njihovim kupcima. Djelatnici su ispitivali klijente koliko vremena provode dnevno pred računalom. Ako je šest sati ili više, neka vrsta zaštite se preporučuje, bilo da se stavlja na naočale ili na monitor.

Vision Council, odnosno vijeće koje predstavlja optičku industriju, izjavilo je da ne promovira pojedine proizvode ili marke proizvoda, nego „potiče svakoga da učini vlastito istraživanje, porazgovara s oftalmologom te odluči o najboljem rješenju za njega i članove obitelji.“

Oprez s lažnim tvrdnjama

Činjenica je da je plavo svjetlo svuda oko nas, posebno otkako je počelo digitalno doba. Najviše plavog svjetla ipak dolazi od sunca no televizori, mobiteli, laptopi i tableti emitiraju blještavije svjetlo kraće valne duljine (više plavkasto).

Susan Primo, optometristica i profesorica oftalmologije sa Sveučilišta Emory, slaže se da dosadašnja istraživanja pokazuju da prekomjerna upotreba digitalnih uređaja, a ne plavo svjetlo, uzrokuje probleme s očima. Ali neki pacijenti koji nose naočale s plavim svjetlom prijavljuju manje naprezanja očiju, kaže ona. „Ako ih želite nositi i nalazite u njima neku korist, to je u redu“, kaže ona. No smeta joj dio marketinga i oglašavanja naočala s plavim svjetlom koji se ne podudara s istraživanjima. Na primjer, lanac dućana Boots Ltd. u Velikoj Britaniji kažnjen je 2017. godine s 40.000 funti zbog zavaravajućeg oglašavanja koje je tvrdilo da plavo svjetlo digitalnih uređaja uzrokuje oštećenje retine te su prodavali posebne naočale za zaštitu koje su navodno mogle zaštititi korisnike.

Pomažu li nam da bolje spavamo?

Još jedan argument koji se često koristi jest da vam korištenje naočala sa zaštitom može pomoći da bolje spavate noću. Istraživači se slažu da plavo svjetlo s LED uređaja poput vašeg pametnog telefona ili prijenosnog računala koči proizvodnju melatonina koji je važan za spavanje.

Studija iz 2017. godine koju je provelo Sveučilište u Houstonu pokazala je da je kod sudionika koji su nosili posebne naočale bilo 58% porasta razine melatonina tijekom noći. Korištenjem plavih zaštitnih naočala možemo poboljšati san i dalje koristiti naše uređaje, ističu na Sveučilištu. No, Američka akademija za oftalmologiju zauzima drugačiji stav: „Ne trebate trošiti dodatni novac na naočale s plavim svjetlom da biste poboljšali san; jednostavno smanjite vrijeme korištenja zaslona navečer i postavite uređaje na noćni način rada“, savjetuju u AAO.

Savjeti za odmor očiju

Ako ste ipak zabrinuti kako računala i drugi plavi zasloni koji emitiraju plavu svjetlost utječu na vaše oči, olakšanje možete pronaći i bez posebnih naočala.

Američka akademija za oftalmologiju, Vision Council i druge organizacije povezane s vidom i zdravljem očiju zahtijevaju umjerenost u korištenju zaslona. Većina ih preporučuje usvajanje pravila 20-20-20. To znači da ćete svakih 20 minuta gledati objekt udaljen najmanje 20 metara u trajanju od 20 sekundi.

Plavi ekran

„Predoziranje“ plavim svjetlom – nova epidemija zbog digitalnog načina života

Plava svjetlost, poznata i kao HEV (high-energy visible light – visokoenergetska vidljiva svjetlost) u prirodi je dio sunčanog spektra....

SAZNAJTE VIŠE

Američka oftalmološka akademija također preporučuje poduzimanje sljedećih koraka:

  • Prilagodite stolac ili položaj računala tako da vam oči budu udaljene oko 63 cm od zaslona. Postavite zaslon tako da u njega gledate malo prema dolje.
  • Upotrijebite poseban filter za zaslon kako biste smanjili odsjaj.
  • Koristite umjetne suze kad vam se oči osuše.
  • Obratite pažnju na osvjetljenje u sobi u kojoj radite. Možete pokušati povećati kontrast zaslona.
  • Ako nosite kontaktne leće, odmorite oči povremeno noseći naočale.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button