Zanimljivosti i savjeti - 23. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Perilica rublja može biti leglo bakterija: 7 savjeta kako da bude ‘zdravija’

Majstori za kućanske uređaje preporučuju svakih mjesec dana temeljito provjeriti je li vaša perilica rublja „zdrava“ i da se nisu nakupile bakterije

perilica rublja je leglo za bakterije

Česta su upozorenja da perilica rublja može biti leglo bakterija, plijesni, nečistoća, kamenca, neugodnih mirisa… Može, ako se ne čisti i ne održava redovito.

Majstori za kućanske uređaje preporučuju da bismo svakih mjesec dana trebali temeljito provjeriti „zdravlje“ perilica rublja jer se mogu nakupiti bakterije. Kako zbog vlastitog zdravlja i higijene, tako i da bi pranje bilo kvalitetnije, te da bi se smanjila mogućnost kvarova, a time produljio vijek trajanja perilice.

Riješite se alergije: Možemo li dobiti bitku protiv grinja?

Trebamo li koristiti prirodna sredstva za čišćenje perilice?

Mišljenja su podijeljena jedino kad je riječ o pripravcima za čišćenje perilice. S jedne strane, vrlo su popularna prirodna sredstva poznata po dezinfekcijskom djelovanju: alkoholni ocat, soda bikarbona, limunov sok, boraks, eterična ulja… Bezbroj je recepata kako pripremiti razne mješavine koje se stavljaju u spremnik za deterdžent, te se perilica uključi da “odvrti“ ciklus pranja na najvišoj mogućoj temperaturi.

S druge strane, proizvođači uređaja upozoravaju da ocat i limunska kiselina mogu oštetiti gumene dijelove perilice. Umjesto toga preporučuju sredstvo koje je posebno namijenjeno čišćenju perilice (pritom napominju da ne valja u perilicu ubacivati tablete za pranje perilice posuđa).

Štetne klice u našem domu

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

Ima li čišćeg mjesta od našeg doma? Usporedimo li njegovu čistoću s čistoćom jednog ureda ili nekog javnog prostora,...

SAZNAJTE VIŠE

Kako da perilica rublja bude „zdravija“

Postoji i niz općeprihvaćenih preporuka za “zdraviju“ perilicu rublja:

– Nakon svakog pranja treba očistiti spremnik za deterdžent kako se u njemu ne bi nataložili i “skorili“ ostaci preparata za pranje. Pritom provjerite jesu li čisti i prohodni kanalići iznad spremnika, koji su otvoreni prema unutrašnjosti perilice.

– Guma na vratima perilice može biti “podloga“ za razvoj bakterija i plijesni. Stoga nakon svakog pranja uklonite vodu koja se zadržala u pregibima gume te je prebrišite suhom spužvom ili krpom.

– Nakon završetka pranja ostavite vrata perilice i spremnik za deterdžent otvorenima, kako bi se uređaj mogao dobro prozračiti i osušiti. Tako ćete spriječiti pojavu plijesni i bakterija.

– Po mogućnosti izvadite rublje odmah iz perilice, kako ne bi „navuklo“ neugodan miris.

– Jednom mjesečno očistite filter (izvadite ga i operite prema uputama proizvođača uređaja).

– Nemojte koristiti više deterdženta i omekšivača nego što je preporučeno na uputama navedenim na proizvodu.

– Preparate na bazi sintetskih kemikalija lako možete zamijeniti ekološki prihvatljivijima, na bazi prirodnih sastojaka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button