Dom i obitelj - 15. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Wabi sabi uređenje doma: Pretvorite dom u oazu mira

wabi sabi, uređenje doma, dom, nesavršenost, minimalizam

Wabi sabi slavi nesavršenosti i ljepotu prolaznosti. Može se sažeti u sljedeće: ništa ne traje, ništa nije završeno i ništa nije savršeno. Uredite dom u Wabi sabi stilu.

Kada razmišljamo o svom domu često sanjarimo o prostoru uređenom prema posljednjim trendovima, onima sa stranica kataloga ili magazina na kojima blješte moderne, uglancane i nove kuhinje, garniture i spavaće sobe. Antitezu takvom zapadnjačkom poimanju ljepote kao nečem savršenom i trajnom donosi japanska filozofija wabi sabi.

Wabi sabi slavi nesavršenosti i ljepotu prolaznosti. Može se sažeti u sljedeće: ništa ne traje, ništa nije završeno i ništa nije savršeno.

Odnosi se na jednostavan, nematerijalistički, ekološki i skroman način života, onaj pun poštovanja, zahvalnosti, produhovljenosti i prebivanja u trenutku. Taj drevni koncept iz 15. stoljeća, koji vuče korijene iz zen budizma može nam pomoći živjeti mirnije, jednostavnije i zadovoljnije.

Idealni obiteljski blagdani: Moja najdraža “igračka” si – ti

Da biste unijeli ovu filozofiju u dom, prigrlite neke od sljedećih wabi sabi postulata:

Minimalizam

Život u konzumerističkom društvu stalno nas mami na kupovinu zbog čega nam domovi nalikuju na skladišta (ne)potrebnih stvari. Za razliku od gomilanja, wabi sabi predlaže ogoljavanje od svega nepotrebnog kako bismo živjeli kvalitetnije, skromnije, produhovljenije.

Stoga je prvi korak oživljavanja ove japanske filozofije raščišćavanje doma. Pritom se vodite principom manje je više. Svaki detalj treba imati svrhu, ne samo praktičnu i korisnu već i takvu da može potaknuti određeno emotivno stanje. U vašem domu bi se trebale ogledati vaše misli, želje i aktivnosti.

Nesavršenost

Oslobodite se strogih perfekcionističkih stajališta. Oštećenja koja mogu biti prihvatljiva su okrhnute vaze i posuđe, izgrebani parket, ‘raštimani’ stolci, požutjele korice starih knjiga… Tragovi korištenja imaju šarm, nose priču i bilježe prolaznost vremena, a takvo se značenje ne može zrcaliti u novim stvarima.

Prirodnost

Okružite se organskim materijalima koji starenjem mijenjaju svoj izgled i domu daju drugačiji izgled. Njihova transformacija će vas podsjećati na ciklus života i prolaznost ljepote. To ćete postići prirodnim materijalima, poput drva, kože, gline, papira, kamena, metala, lana, vune, jute koji poprimaju finu patinu vremena.

obitelj, zabava, majka, dijete

Školski praznici: Bilo bi idealno da se cijela obitelj igra, ali i uči

Biti partner u igri svom djetetu za roditelja može biti pravi izazov jer iskustva i znanja koja posjeduje često...

SAZNAJTE VIŠE

Prisutnost

Wabi sabi zagovara život u sadašnjem vremenu, bez ruminiranja o prošlosti ili brige o budućnosti. Kako biste lakše prebivali “sada i ovdje”, dom ukrasite dekorativnim predmetima koji potiču na sanjarenje, pomnost i meditativne aktivnosti. To mogu biti apstraktne slike, svijeće, svježe biljke, prozorska klupica s koje možete promatrati oblake…

Boje

Ne vodite se trendovima u uređenju interijera prilikom odabira boja zidova, namještaja ili dekorativnih predmeta. Odaberite nijanse koje vas osobno privlače i koje reflektiraju mijene u prirodi. Inspirirajte se rascvjetalim magnolijama, bojom olujnog neba ili smirujućim nijansama jezera.

Asimetrija

Zaboravite na simetriju, savršeno uređen i organizirani poredak. Ne živite u hotelu. Asimetrija je kreativnija, originalnija, inovativnija, i u takvom uređenju mozak je aktivniji. Zavolite nesparene čaše i šalice iz različitih setova, stol okružite neidentičnim stolcima, zidove ukrasite asimetrično složenim okvirima za slike.

Promjene

Prihvatite stajalište da je svaka promjena pozitivna jer donosi novo iskustvo, čak i ako vaše cvjetne tapete blijede ili je vaša omiljena zdjela napukla. U domu ništa ne treba izgledati kao da je planski aranžirano ili kao da ste se trudili postići savršenstvo. Ne uzrujavajte se ako nešto nije dovršeno. Razmišljajte o domu kao prostoru koji zajedno sa svojim ukućanima evoluira.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button