Zanimljivosti i savjeti - 23. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Pandemijske pouke o blagdanskom stresu

Još jedan Božić i Novu godinu dočekujemo u pandemijskim uvjetima. Stres je stoga očekivano veći od uobičajenog, no možda bi nas ove okolnosti mogle naučiti da stvari sagledavamo iz druge perspektive

stres blagdani pandemija

Krajem godine teško je ostati imun(a) na idealizirane prikaze sreće, zajedništva i obilja nametnute kroz filmove, reklame i bezbrojne savjete o kupnji darova, pripremi kulinarskih delicija, uređenju doma… A pritom se poteže i pitanje imunosti na koronavirus koji je i dalje sveprisutan. Mnogi su u dilemi – kako pomiriti dvije suprotnosti: želju da se proveselimo na blagdanskim druženjima i zabavama, i potrebu da se zaštitimo od širenja zaraze?

Po svemu sudeći, vrijeme je redefiniranja uvriježenog poimanja blagdana. Pandemija postoji, koliko god to neki poricali i pozivali se na „slobodu izbora“. No, upravo zbog slobode izbora nitko vam ne bi smio predbacivati ako ove godine odlučite propustiti okupljanja gdje se možete susresti s osobama koje se ne ponašaju dovoljno odgovorno.

U potrazi za duhom Božića: Kako blagdane provode samci i oni koji su odselili

O teškim temama na pozitivniji način

Iz situacije izazvane COVID-om možemo izvući mnoge korisne pouke, počevši od toga da ne zaziremo od teških tema, nego da se potrudimo o njima razgovarati na pozitivniji način. Primjerice, umjesto ofenzivnog „Ne dolazimo k vama jer se ne želite cijepiti“, možete reći „Znam da je cijepljenje osobni izbor, ali bojim se mogućih teških posljedica zaraze, pa ćemo ove godine ostati kod kuće. Svakako se nadamo da će uskoro biti bolje“. Ili obrnuto, ako niste cijepljeni i(li) mislite da se i u pandemiji možete ponašati kao i obično, nemojte se uvrijediti ako netko zazire od susreta i okupljanja, već recite: „Razumijem tvoju zabrinutost, i ja se nadam da ćemo se sljedeći put družiti u boljim okolnostima“.

Okupljanja na otvorenom

Na kraju krajeva, nije baš tako teško pronaći kompromis i susresti se na prihvatljivije načine, primjerice druženja na svježem zraku: prošetati, popiti kavu na otvorenoj terasi, dočekati Novu godinu na otvorenom, otići na izlet u prirodu… i pritom se potruditi da se ne „gužvate“, nego da budete na prikladnoj udaljenosti. 

Odlučite li pak otići na neko okupljanje, nemojte kasnije okrivljavati druge ako „pokupite“ i proširite koronavirus – otišli ste slobodnom voljom o kojoj se prečesto govori. No, ta sloboda trebala bi podrazumijevati i svjesnost da su mnogi zbog COVID-a teško oboljeli ili čak izgubili život, te da se to i dalje događa.

Utjeha i podrška

Općenito treba imati obzira prema ljudima sa zdravstvenim tegobama, ljudima koji su izgubili bližnje, usamljeni su ili su ih snašle neke druge nedaće poput gubitka doma ili posla. Pritom topla riječ i podrška ne bi trebale biti rezervirane samo za blagdane, nego to slobodno činite svaki dan: pomažite, volontirajte, skrbite o drugima…

To je jedna od najboljih antistresnih „terapija“ jer kroz dijeljenje i suradnju postižemo višu razinu (samo)ispunjenja i pred nama se otvaraju nove perspektive.

Razvijajte prilagodljivost

Pandemija nas je također poučila da budemo fleksibilniji. Nemojte sebi i drugima nametati prevelike zahtjeve, već prihvatite da je život promjenjiv i nepredvidiv, pa treba više uživati u sadašnjem trenutku. Upravo su nerealna očekivanja i perfekcionizam među najvećim blagdanskim i općenito životnim stresorima, dok nas spremnost na promjene osnažuje.

Prakticirajte skrbne, umjesto ubojitih navika

Utoliko bi trebalo na nove načine sagledati stare probleme i nesuglasice koje često izbiju na blagdanskim okupljanjima. Odnose koji vas iscrpljuju i u kojima se osjećate iskorišteno, treba mijenjati. No, nitko ne može čitati vaše misli, stoga izgovorite što točno trebate i želite. Pa ćete to dobiti ili nećete, no barem ćete znati na čemu ste.

Sretna obitelj najljepši je dio blagdana, a evo kako izbjeći nesuglasice ovih blagdana

2019. godina je pri kraju, a stižu blagdani Božić i Nova godina koji su najljepši dio godine, posebno uz...

SAZNAJTE VIŠE

Psiholozi preporučuju da pritom prakticiramo takozvane skrbne navike. Za razliku od ubojitih navika koje uništavaju odnose (kritiziranje, optuživanje, kažnjavanje, prigovaranje, prijetnje, jadikovanje, potkupljivanje), sa skrbnim navikama možemo pomoći izgradnji odnosa. To su: slušanje, podržavanje, usklađivanje, kompromisi, ohrabrivanje, vjerovanje, prihvaćanje. Ponašamo li se tako prema drugima, vjerojatnije je da ćemo to i dobiti „zauzvrat“.

Ne oklijevajte potražiti stručnu pomoć

Osjećate li da „pucate“ zbog stresa i tjeskobe, potražite stručnu pomoć. Već samim time što ste osvijestili da imate problem, na pravom ste putu prema rješenju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button