Zanimljivosti i savjeti - 29. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nova domaća aplikacija donosi revoluciju u transplantaciji organa

Jedna od najbrže rastućih europskih IT kompanija, zagrebački Q, nedavno je razvila proizvod koji donosi budućnost u područje medicine. Riječ je o softverskom rješenju koje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg primatelja

IT kompanija Q aplikacija transplantacija organa

Točnije, aplikacija treba unaprijed utvrditi hoće li novi domaćin moći primiti organ prije nego se organ transplantira, a sve s ciljem da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa.

Bolje mentalno i fizičko zdravlje: Mogu li nam aplikacije u tome pomoći

Oko 15-20% doniranih organa u svijetu se nikada iskoristi jer ne postoje alati kojim bi ih se temeljito analiziralo. Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju “Accunea Transplant Monitor” koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija. Aplikacija koja je još u konceptualnoj fazi uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.

Nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke

„Uz pomoć ove aplikacije nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu. Jako smo sretni što imamo priliku raditi na svjetskim projektima kojim utječemo na dobrobit ljudi“, kazao je Filip Ljubić, CEO Q-a.

Sama tehnologija radi tako da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti – kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu. Biotech kompanija Accunea sa sjedištem u Londonu inače se bavi analitičkom medicinom, a novu će aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

pandemija koronavirusa medicina inovacija znanost otkrica

Inovacije iz područja medicine iz 2020. koje ste možda propustili

Čak i usred pandemije koronavirusa medicina je uspjela napraviti nekoliko važnih koraka naprijed. Donosimo pregled važnijih inovacija

SAZNAJTE VIŠE

Ovo je samo jedan od nedavnih uspjeha hrvatske IT kompanije. Q je prošle godine od strane vodeće svjetske agencije za rangiranje IT kompanija proglašen jednom od Top 20 najboljih development tvrtki u svijetu, a dobitnik je i nagrade za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj. Iza sebe već ima bogato biotech iskustvo i blisku suradnju s prestižnim biotech klijentima iz Švicarske, Njemačke i SAD-a. Trenutno imaju preko 190 stručnjaka, a plan im je u idućih godinu dana zaposliti ih još 100-tinjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button