Zanimljivosti i savjeti - 29. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Stiže nam 5G tehnologija: možemo li se i kako zaštititi od zračenja?

5G tehnologija u svijetu je izazvala brojne rasprave zbog mogućeg štetnog utjecaja na zdravlje, a mnogi se pitaju kako se možemo zaštititi od zračenja?

5G tehnologija i kako se zaštititi od zračenja

U Hrvatskoj su već krenula testiranja 5G tehnologija koje su u svijetu izazvale brojne rasprave zbog mogućeg štetnog utjecaja na zdravlje.

Mobilna tehnologija posljednjih je desetljeća značajno napredovala. Bez uređaja kao što su mobiteli, tableti i laptopi teško je zamisliti svakodnevicu, a Wi-Fi je postao „must have“, odnosno ono što mora postojati na svakom mjestu na kojem se ljudi okupljaju.

Ukratko, živimo u svijetu u kojem smo neminovno izloženi zračenju takozvanih radio frekvencijskih elektromagnetskih polja, bilo da je riječ o domu, uredu ili javnim prostorima. A s obzirom da gotovo na svakom koraku možemo vidjeti bazne stanice koje nam osiguravaju dobru pokrivenost signalom, činjenica je da ga ni na otvorenom ne možemo posve izbjeći.

Jeste li znali? Mobitel šteti vašoj koži i čini je starijom

Opasnosti prekomjernog izlaganja

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja već dugo upozorava na njegovu štetnost po naše zdravlje. Poziva se na mišljenja i istraživanja stranih i domaćih institucija i stručnjaka. Bežična tehnologija (mobiteli, Wi-Fi…) koja emitira EM polja može imati negativne učinke na ljudsko zdravlje posebice za mlade ljude čiji je mozak još uvijek u razvoju. Nažalost, mogućih štetnih posljedica je daleko više. Poznato je da elektromagnetno zračenje može biti štetno kod prekomjernog i dugotrajnog izlaganja. Stoga svakako preporučuju mjere opreza.

5G tehnologija i kako se zaštititi od zračenja?

Osnovno pravilo koje bi trebalo usvojiti u najvećoj mogućoj mjeri jest smanjiti broj uređaja koji zrače u domu te skratiti vrijeme izlaganja njihovu zračenju koliko je to moguće. Naravno, teško je u današnje vrijeme očekivati da ćemo se jednostavno odreći svih prednosti koje nam donosi tehnologija. No njezino razumno i racionalno korištenje se može usvojiti. U vašem domu to konkretno znači da mobitelu niti računalu ne bi smjelo biti mjesta u spavaćim sobama. Ako nemate drugi prostor, svakako trebaju tijekom noći biti ugašeni. Broj sati provedenih za računalom također svedite na minimum.

Navest ćemo i 11 mjera opreza pri korištenju mobilnih uređaja, a koje je navela Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja:

 • Ne prislanjajte mobitel uz glavu prije uspostave poziva
 • Koristite zvučnik ili žičane slušalice (kad god je to moguće)
 • Izbjegavajte razgovor kad je signal mobilne mreže slab
 • Birajte modele sa što nižom vrijednošću specifične apsorpcije (SAR)
 • Izbjegavajte nošenje mobitela uz tijelo
 • Ne držite mobitel uz glavu za vrijeme spavanja (ne koristite ga kao budilicu)
 • Ako mobitel držite u spavaćoj sobi ili ga koristite kao budilicu, postavite ga na zrakoplovni način rada
 • Umjesto govornih poziva, prednost dajte korištenju tekstualnih poruka (SMS, mail, chat..)
 • Kad je to moguće, prednost dajte korištenju Wi-Fi mreža u odnosu na mobilne (povezivanje u pravilu traje kraće)
 • Kod duljih razgovora mijenjajte stranu glave
 • Izbjegavajte telefoniranje u malom prostoru (lift, automobil…)

Rasprave vezane uz štetnost zračenja radio frekvencijskih elektromagnetskih polja posebno su se intenzivirale posljednjih mjeseci otkako su u travnju počele s radom prve 5G mreže u svijetu, a koje bi do kraja godine mogle početi raditi i u Hrvatskoj. Riječ je o petoj generaciji mobilnih telekomunikacijskih mreža koje obećaju ono što tržište željno očekuje – još brži prijenos podataka. Tako će mnoge radnje koje danas oduzimaju nekoliko minuta biti moguće provesti u tek nekoliko sekundi.

Online komunikacija: Može li tehnologija narušiti bliske odnose?

Može li tehnologija narušiti bliske odnose?

Online komunikacija zavukla se u sve slojeve društva, a mnogi su naši bliski odnosi upravo zbog toga izgubili na...

SAZNAJTE VIŠE

5G tehnologija i život u mikrovalnoj pećnici

Naravno, 5G tehnologija podrazumijeva i dolazak na tržište odgovarajućih 5G uređaja, ali i drugačiju tehnologiju potrebnu za funkcioniranje mreža koja se temelji na masovnom implementiranju tehnologije malih ćelija koje moraju biti puno gušće raspoređene od dosadašnjih baznih stanica. Kao primjer onoga što i nas očekuje možemo navesti procjene konzultantske tvrtke „Accenture“ iz Sjedinjenih američkih država. Krajem 2017. godine u SAD-u je bilo otprilike 320.000 4G baznih stanica, a za 5G mrežu bit će potrebno 769.000 malih ćelija (baznih stanica).

S druge strane, 5G zračenje se uspoređuje s valovima koji su u mikrovalnim pećnicama. Tako se može pročitati i mišljenje Dr. Yael Steina s jeruzalemskog Hebrew University koji upozorava da ljudska koža poput spužve upija više od 90%  mikrovalnog zračenja te da će naša tijela provoditi 5G zračenje. Kakav će to imati utjecaj na dojenčad, trudnice i starije osobe, još nije poznato, ističe Stein. Mišljenje dr. Steina samo je jedno u nizu onih koja izražavaju zabrinutost zbog utjecaja tehnologije na zdravlje kojeg ne možemo sa sigurnošću predvidjeti, a njezinu implementaciju svaki tren očekujemo.

Proizvodi za zaštitu od zračenja

S obzirom na to da kao pojedinci rijetko možemo utjecati na globalne trendove, najviše što možemo učiniti jest da se pokušamo zaštititi od elektromagnetnog zračenja koliko nam to okolnosti omogućavaju. Na tržištu su u ponudi čak i proizvodi koji nam u tome mogu pomoći. No pri kupovini je svakako potreban oprez kako ne bismo, tjerani strahom, potrošili novac na „priču“.

U Hrvatskoj je njihova ponuda još uvijek skromna, no putem interneta mogu se nabaviti „štitovi“ za laptop (u obliku torbi ili podložaka), maski za mobitele, pa čak i boja za zidove, folija za prozore te materijala od kojih je moguće napraviti bilo zavjese ili odjeću. Prije negoli se odlučite na takav poduhvat, preporučuje se pročitati više izvora, potražiti one koji su pouzdani i objektivni, a najbolje bi bilo, ako imate mogućnost, potražiti mišljenje stručnjaka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button