Lijekovi i terapije - 18. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh KBC-a: U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

Prvi put u Hrvatskoj obavljena je bilateralna transplantacija pluća, pacijent se dobro oporavlja i uskoro će moći samostalno disati

uspjeh KBC bilateralna transplantacija pluca

Kako javlja vecernji.hr operacija je provedena uz pomoć austrijskih kolega, a 50-godišnji se pacijent dobro oporavlja.

Poziv o donoru stigao je 16.4. u popodnevnim satima kada je i započela utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila. 

„Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom“, rekao je za HRT.

U operaciji je sudjelovalo oko 40 stručnjaka

Pacijenta je u Zagrebu za transplantaciju pripremalo oko 40 stručnjaka, predvođenih austrijskim kolegama. Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalni anesteziolog u KBC-u Zagreb, objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

„Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo“, rekla je. 

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije.

Oba plućna krila implantirana su unutar 8 sati

„Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije, ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati“, kaže Hiršl.

Voditelj Programa transplantacije pluća, akademik Miroslav Samardžija rekao je u Dnevniku HRT-a da je pacijent skinut s mehaničke ventilacije, razgovara i pozdravlja svoju obitelj.

KBC Zagreb transplantacijski program transplantacija bubrega

Ponovno pokrenut transplantacijski program: U pet dana presađeno pet bubrega

Dobra vijest! Kako piše portal Jutarnjeg lista prošlog je tjedna u KBC-u Zagreb ponovo pokrenut transplantacijski program, gotovo zaustavljen...

SAZNAJTE VIŠE

„Ova transplantacija je učinjena na način da su kolege iz Beča kontrolirali i davali savjete, a naši su liječnici radili“, rekao je.

Donor je iz Hrvatske i njegovim su organima, točnije plućima, srcem, jetrima i bubregom, spašena četiri života.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/uspjeh-kbc-a-zagreb-transplantirana-oba-plucna-krila-pacijent-se-dobro-oporavlja-1485538

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button