Obiteljsko zdravlje - 4. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ponovno pokrenut transplantacijski program: U pet dana presađeno pet bubrega

Stiže nam dobra vijest! Kako piše portal Jutarnjeg lista prošlog je tjedna u KBC-u Zagreb ponovo pokrenut transplantacijski program, gotovo zaustavljen zbog epidemije koronavirusa

KBC Zagreb transplantacijski program transplantacija bubrega

Vrijeme Covida-19 je iza nas. Potvrđuje to i vijest iz KBC-a Zagreb u kojem su ponovno pokrenuli transplantacijski program nakon višemjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa. Ovu ohrabrujuću vijest prenosimo u cijelosti s news portala jutarnji.hr.

Junaci koji nisu na naslovnicama: Doniranje koštane srži spašava živote

Šezdesetogodišnja Splićanka može odahnuti. Dobila je u noći s ponedjeljka na utorak u KBC-u Zagreb novi bubreg donora iz Osijeka, a operacija je protekla kako je planirano.

Iza nje su godine tzv. peritonejske dijalize (pacijent dijalizu sam radi kod kuće), a šansu je dobila nakon što je prošlog tjedna u KBC-u Zagreb ponovo pokrenut transplantacijski program, gotovo zaustavljen zbog epidemije koronavirusa.

Mjesečni prosjek

Da je vrijeme Covida-19 iza nas potvrđuje i činjenica da je već jučer ujutro eksplantacijski tim s KBC-a krenuo i u Varaždin po organe koje čekaju drugi pacijenti, a u bolnici su se pripremale još dvije transplantacije bubrega. Potvrda je to da će se uskoro transplantacijski program KBC-a Zagreb vratiti na mjesečni prosjek od barem deset transplantacija srca, bubrega ili jetre.

Ugrožen život

Naime, tijekom zatvaranja bolnica zbog korone u dva mjeseca u KBC-u Zagreb učinjene su tek dvije transplantacije srca, i to kod hitnih pacijenata kojima bi čekanje na operaciju ugrozilo život.

“Operacija naše pacijentice trajala je oko dva i pol sata, ali pripreme za nju su bile bitno duže. Sad zbog koronavirusa imamo i ‘dodatni zadatak’, a to je testiranje na Covid-19. Testirali smo dva puta našu pacijenticu, a to znači čekanje na rezultate PCR testa oko 3-4 sata. Testiran je i donor, sve kako bismo bili sigurni da je sve u redu, odnosno da nema Covida-19.

Osim toga, pacijentima koji su na programu za transplantaciju radi se i CT pluća ne bi li se dobila i dodatna potvrda da nemaju koronavirus”, objašnjava dr. Željko Kaštelan, voditelj transplantacijskog tima za bubrege i predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. U prekjučerašnjoj operaciji ukupno je sudjelovalo desetak liječnika, medicinskih sestara i tehničara, a u cijelom procesu, od saznanja da postoji donor do kraja kirurškog zahvata, bilo je uključeno više od 30 djelatnika KBC-a. Upravo zato sve mora biti iskoordinirano i bez greške.

Organ iz Graza

“Prošlog vikenda još su dva pacijenta dobila donirane bubrege, i to iz Münchena i Graza, a kad se njima pribroje i dva pacijenta koji će dobiti bubrege iz Varaždina, to će značiti da smo u pet dana transplantirali pet bubrega”, kaže zadovoljan prof. dr. Kaštelan i dodaje da je dosad u ovoj godini učinjeno 25 transplantacija bubrega, a da nije bilo korone taj bi broj bio gotovo dvostruko veći. Naime, godišnje se u Hrvatskoj učini oko 300 transplantacija, a najviše bubrega, oko 130. No, Hrvatska je vrlo visoko i na ljestvici doniranih organa s 34 darivatelja na milijun stanovnika. I jučer su dvije obitelji iz Varaždina odlučile nekome darovati život darivanjem organa njima bliskih osoba.

Koliko su sve predradnje za transplantaciju bitne da bi ona bila uspješna potvrđuje nam i anesteziologinja, dr. Jasna Stoić Brezak, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb i glavna veza s Eurotransplantom, preko kojeg inače idu sve donacije i transplantacije organa u Hrvatskoj. Uvijek naglašava da posebno zahvaljuje obiteljima koje odlučuju donirati organe svojih najbližih i tako spasiti nekoliko života. Istina je da po zakonu ta privola obitelji nije potrebna, ali pravilo je da se ona uvijek traži.

Telefonski poziv koji nekome spašava život

“Onog trenutka kad zazvoni telefon, a na drugoj strani je Eurotransplant, pokreću se svi segmenti bitni za uspješnost transplantacije. Istina, ponekad pacijenti moraju duže čekati na podudarni organ, ali ne i kad se radi o hitnim pacijentima, onda je to vrijeme bitno kraće. Naime, pacijent se na listi Eurotransplanta nalazi pod brojem sa svim relevantnim podacima o tome kakvog donora treba da bi bili podudarni. Kad stignu podaci o donoru, a mi potvrdimo da prihvaćamo organ, pokreće se cijeli mehanizam. Kreće eksplantacija, dovoženje organa u bolnicu, a do tada stiže i pacijent, bez obzira na to u kojem je dijelu zemlje u određenom trenutku.

Strah od zaraze

Ova prekjučer transplantirana pacijentica iz Splita dovezena je kolima Hitne pomoći za manje od 4 sata, a potom je sve krenulo. Test na Covid-19 bio je negativan, što je u ovom trenutku vrlo bitan podatak, a nekoliko sati kasnije počela je i operacija”, objašnjava dr. Stoić Brezak. Dodaje da je ovo postkorona vrijeme donijelo i jedan novi moment.

Naime, za razliku od prije, kad su pacijenti na vijest da imaju podudarni organ reagirali pitanjem – kad treba doći, u ovom trenutku ima onih koji čak i pokušavaju “izbjeći” transplantaciju na neko vrijeme. Razlog? Boje s koronavirusa. No, kaže Brezak, objašnjenje procedure koja se provodi da svi budu sigurni na kraju ih uvjeri da nema potrebe za odustajanjem. Naime, testirani su svi uključeni u transplantacijski program, od donora do pacijenta i zdravstvenih djelatnika, tako da se maksimalno isključuje mogući ulaz Covida-19 u transplantacijski program.

doniranje organa presadivanje organa nacionalni dan darivanja i presadivanja organa

Plemenit i nesebičan čin: presađivanje organa od živih darivatelja

Doniranje i presađivanje organa spašava ljudske živote, a Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa povod je da progovorimo o...

SAZNAJTE VIŠE

“Ove smo godine u KBC-u Zagreb imali 33 transplantacije organa 4 donora, a onda nas je prekinula korona”, kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, koji unatoč “stisci” s prostorom zbog potresom uništenih zgrada vjeruje da će se uspjeti nadoknaditi ono što se nije moglo raditi tijekom epidemije koronavirusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button