Zanimljivosti i savjeti - 8. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Međunarodni dan žena: Povijesna borba da se i ženski glas čuje

Već 110 godina na današnji datum, 8. ožujka, obilježavamo Međunarodni dan žena diljem svijeta

Međunarodni dan žena: Povijesna borba za žensko pravo glasa

S obilježavanjem Dana žena započelo se 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ovaj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ravnopravnost, a kojom su izborile svoje pravo na obrazovanje, pravo glasa, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, pravo na odabir majčinstva te sva temeljna prava osigurana zakonima.

Kako se uopće počeo obilježavati Dan žena?

Radnice u njujorškoj tvornici tekstila su 8. ožujka 1857. godine štrajkale zahtijevajući bolje uvjete rada i veće plaće, a samo dva mjeseca kasnije osnovale su i sindikat.

Znanost je potvrdila: žene su jači spol! Žive dulje i puno su izdržljivije

Tijekom sljedećih godina štrajkovi i protesti žena su se nastavili, a jedan od najpoznatijih svakako je onaj iz 1908. godine, kada je 15.000 žena protestiralo New Yorkom tražeći pravo glasa, bolje plaće i kraće radno vrijeme.

Samo dvije godine kasnije, točnije 1910. godine obilježavanje Dana žena postalo je službeno te je u Kopenhagenu održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale. Tada je, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin, odlučeno da će se 8. ožujka obilježavati kao Međunarodni dan žena. Ovaj je datum izabran jer su tog dana 1917. godine žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa.

I druge zemlje slijedile su isti primjer pa je već 1911. godine Međunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Nastavak borbe za prava žena

U tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku izbio je požar 1911. godine u kojemu je poginulo više od 140 žena zbog slabih mjera sigurnosti na radu. To je bio još jedan okidač za nastavak borbe za ženska prava.

Uoči Prvoga svjetskog rata, 8. ožujka 1913. godine, žene diljem Europe održale su demonstracije za mir, a one u Rusiji bile su prva faza revolucije u toj zemlji.

žena, što treba znati o ženskom tijelu

Brže se napiju, ali to nije sve: 6 stvari koje morate znati o ženskom tijelu

Jeste li znali da je žensko tijelo izdržljivije od muškog ili da se muški i ženski mozak razlikuju u...

SAZNAJTE VIŠE

Dan žena danas

U zapadnom se svijetu Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom te se u tim zemljama više obilježavao kroz Majčin dan.

Ipak, Dan žena ostao je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu.

Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, a od tada su i Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena, piše Wikipedija.

I mi svim čitateljicama portala adiva.hr želimo sretan Dan žena!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button