Zanimljivosti i savjeti - 8. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Sonja Lekavski

RETROVIZOR: Međunarodni dan žena – dan podizanja glasa diljem svijeta

Budimo zahvalne jer imamo mogućnost postati žene kakve želimo biti i nastavimo se boriti u ime onih koje to tek trebaju postati. 

Dan žena

Već više od 100 godina, 8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena. Što on uistinu predstavlja? Zasigurno ne još jedan komercijalizirani „cvijeće-čestitke-pokloni“ dan, nego povijesno značajan dan podizanja glasa u korist vlastitih ideala! Drage pripadnice ljepšeg spola, glasno i ponosno „šerajte“ značaj ovog dana budućim generacijama!

Prisjetimo se žena koje su ostavile trag i koje su nas inspirirale da postanemo jedinstvene, hrabre i nezaustavljive u svim područjima života. Žena koje su se neustrašivo borile za ono u što su vjerovale i koje su nam omogućile brojne mogućnosti poput Clare Zetkin, Elizabeth Blackwell, Millicent Fawcett, Emmeline Pankhurst, Marie Curie, Helen Keller, Simone de Beauvoir, naše bake, mame…

Borba za ravnopravnost

Priča počinje davne 1857. godine u New Yorku, kada su žene, zaposlene u industriji odjeće i tekstila, odlučile zasukati rukave i stati na kraj lošim radnim uvjetima i niskim plaćama. Unatoč muškoj sili policajaca koji su protest zaustavili, žene nisu odustale! Udružile su snage i osnovale sindikat te se iz godine u godinu borile za ravnopravnost.

Da je New York grad koji nikada ne spava dokazuje i činjenica da je najznačajniji protest bio onaj 1908. godine kada je više od 15.000 žena marširalo ulicama zahtijevajući pravo glasa, bolje plaće i skraćeno radno vrijeme. Dvije godine kasnije, 1910. godine,  na međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog poznate njemačke revolucionarke Clare Zetkin, jednoglasno je ustanovljen Međunarodni dan žena. Dan na koji slavimo društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena diljem svijeta. Dan kada su žene podigle glas u korist vlastitih ideala.

Citati slavnih žena

Pravo na pobjedu

Mnogi smatraju Dan žena još jednim komercijaliziranim „cvijeće-čestitke-pokloni“ danom, ali on zapravo predstavlja mnogo više. Predstavlja dan kada su se žene borile za pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima. Dan kada su se za sva ta prava i izborile. Međutim, ideja postizanja potpune jednakosti nije ostvarena u potpunosti. U brojnim zemljama i dalje postoji nejednakost plaća, potlačenost po pitanju edukacije, ali i zakinutost po pitanju prava na zdravstvenu skrb te manja zastupljenost žena u poslovnom i političkom svijetu. Upravo zato žene diljem svijeta iznova udružuju snage te se jasno i glasno bore protiv svih još uvijek prisutnih nejednakosti, a istovremeno slave pobjedu onih koje su ostavile značajan trag.

Ženom se postaje!

Kako je propagirala poznata francuska heroina Simone de Beauvoir: „Ženom se ne rađa, ženom se postaje!“. Budimo zahvalne jer imamo mogućnost postati žene kakve želimo biti i nastavimo se boriti u ime onih koje to tek trebaju postati. Trudimo se i dalje inspirirati i ostvarivati vlastite ideale. I zato, drage žene, sretan vam Dan žena!  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button