ADIVA Plus sadržaj - 24. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U KBC-u Zagreb provedeno revolucionarno liječenje aritmije srca

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb u suradnji sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia je predstavila rezultate inovativnog liječenja aritmije srca radioablacijskom tehnologijom.

revolucionarno liječenje-aritmije srca-radioablacija

U KBC-u Zagreb proveden je uspješan zahvat liječenja aritmije srca koji je rijedak i u svjetskim razmjerima (proveden je svega sedamdesetak puta u svijetu), a riječ je o metodi radioablacije srčanih aritmija, piše Index.hr.

Zahvat se prvi put proveo na pacijentu u dobi od 67 godina, a trenutno je i na listi za transplantaciju srca jer godinama boluje od teške srčane bolesti te je već u 33. godini prebolio prvi infarkt. Nakon niza godina došlo je do oštećenja i brojnih ožiljaka na miokardu pacijenta, a sva takva ožiljna tkiva u srcu mogu biti izvor potencijalnih aritmija.

Aritmije – kako nastaju i kako se liječe

Nakon liječenja aritmije konvencionalnijim metodama pacijent se nije stabilizirao i nije mogao biti otpušten kući te su iz KBC-a Zagreb stupili u kontakt s Radiochirurgiom za radioablaciju aritmije.

O kakvoj se metodi radi?

Riječ je o metodi kojom se mjesto aritmije ozrači i tako eliminira žarište aritmije. Zahvat je proveden uz pomoć sustava Inheart i četverodimenzionalnim CT-om, tehnologijom Radiochirurgije, te je određena točna zona koju će se liječiti radijacijom, a fizičar je odredio koja je doza potrebna za terapijski postupak.

Specijalist onkologije i radioterapije Hrvoje Šobat istaknuo je kako je bila neophodna suradnja timova za ovako izazovnu proceduru. Njegov je tim bio odgovoran za primjenu zahtjeva kardiologa na zračenje srca. „Riječ je o kompliciranom procesu, pošto srce nije mirna meta koju treba ozračiti jer se miče i disanjem i svojim radom, a cilj je što manje ozračiti zdravo tkivo“, objasnio je Šobat.

Sam zahvat, ovisno o primijenjenoj tehnici, traje od 10-15 pa do 50-60 minuta, a od pacijenta se traži da bude što mirniji.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić ustvrdio je kako bi godišnje desetak pacijenata bili kandidati za taj tip terapije. „Indikacija za liječenje pacijenata radioablacijom je timska odluka koja je primjenjiva na pacijente koji se ne mogu liječiti konvencionalnim metodama“, kazao je Miličić. Riječ je o neinvazivnom zahvatu, a pacijenti mogu očekivati prolazne smetnje nakon zahvata, poput smetnje gutanja.

U Klinici za bolesti srca i krvnih žila dobivaju najsloženije pacijente

Miličić je istaknuo da je klinika sjedište šest referentnih centara u kardiologiji, a dobivaju najsloženije pacijente iz Hrvatske i šire. „S obzirom na to, ponekad moramo uvesti i neke inovativne metode liječenja“, rekao je.

Smanjite rizik za dijabetes i hipertenziju

Srce se čuva od djetinjstva – zdrave navike najbolji su put do zdravog srca

Najvažnije je da se već u najranijoj životnoj dobi usvoje zdrave životne navike jer kada čovjek živi prema tim...

SAZNAJTE VIŠE

„Pacijent će danas biti otpušten iz bolnice, a zahvat je proveden 17. srpnja“, potvrdio je Miličić stanje pacijenta.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, Milivoj Novak, naglasio je važnost ovog projekta kao primjera rada u KBC-u Zagreb koji se, unatoč obnovi i rekonstrukciji zgrade, i dalje vodi kao bolnica nulte kategorije i radi vrhunsku medicinu.

„Nama je pacijent uvijek u fokusu, pogotovo oko tako teških i složenih slučajeva. Ponosan sam na svoj tim i zahvalan sam KBC-u Rebro na suradnji“, rekao je Ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Dragan Schwarz.

Izvor: Index.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button