Dječje zdravlje - 26. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prvi vrtić u Hrvatskoj koji svakodnevno koristi med

Kada na ulazu u Dječji vrtić Čarobna šuma u Špišić Bukovici, zamijetite žutu naljepnicu Hrvatskog apiterapijskog društva, bit će vam jasno kako je ovo prvi vrtić u Hrvatskoj u kojem se prije svega koristi med

Dječji vrtić Čarobna šuma-med

U dječjem vrtiću Čarobna šuma u Špišić Bukovici med se od samog početka rada konzumira u čaju. Med se nabavlja od lokalnog pčelara s OPG-a Lelek, a na poticaj Gordane Hegić, predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva, uvedeno je više medenih obroka u jelovnik. Med se nudi na kruhu za doručak, s pahuljicama, a cilj je vrtića napraviti zdrave kekse od meda.

“Djeci je med stalno dostupan u sobi, te svatko može uzeti žličicu meda kada poželi”, istaknula je  ravnateljica Dječjeg vrtića Čarobna šuma Ana Šantić, koja je u petak, uz načelnika Općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera, ravnateljicu Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici, Ivanu Nemet i djelatnicu TIC-a Nelu Draču, nazočila „prvom danu provedbe ovog projekta“.

Dječji vrtić Čarobna šuma-med

Osim što je med dostupan djeci i odgajateljice su educirane za navedene programe. U budućnosti će se provoditi razne aktivnosti vezane uz pčelarstvo.

“Planira se na primjeren i razumljiv način objasniti kako pčele proizvode med i što radi pčelar. U proljeće ćemo posjetiti pčelara i pčele”, dodala je ravnateljica vrtića.

Tu u Čarobnoj šumi ne staju.

Dobra suradnja vrtića, općine i načelnika

“Ponosni smo na naš mali vrtić koji je ostvario ovu uspješnu suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom te nas veseli činjenica što ćemo se iduće godine moći predstaviti i na Međunarodnom kongresu „Apiterapija za djecu“ kao vrtić u kojem se provodi dobra praksa uvođenja meda u obroke. U svemu tome jako nam je važna podrška i dobra suradnja s našim osnivačem, Općinom Špišić Bukovica i načelnikom Hrvojem Milerom koji su prepoznali značaj predškolskog odgoja i podržavaju nas odgojitelje u nastojanjima da djeci pružimo što više novih iskustava i prilika za učenje”, zaključila je Ana Šantić.

Načelnik Hrvoje Miler, dao je punu podršku ovom projektu jer se na ovaj način potiče zdrava navika veće konzumacije meda kod djece i educira o pčelarstvu i proizvodnji meda.

Dječji vrtić Čarobna šuma-med

Koristi se med domaće lokalne proizvodnje

Iz Hrvatskog apiterapijskog društva, predsjednica Gordana Hegić je poručila: “Primjer razvoja pčelarstva,  podrške lokalnim proizvođačima meda i drugih pčelinjih proizvoda u svim državama u okruženju je i taj da se u vrtićima, školama, bolnicama, koristi med domaće lokalne proizvodnje što u tom obliku primjene ima višestruku korist; poticanje pčelarske proizvodnje, podrška lokalnim proizvođačima, podrška zdravom rastu i razvoju naših najmlađih sugrađana, podrška očuvanju bioraznolikosti i pčelarstvu pojedinog područja. Dječji vrtić Čarobna šuma je prvi vrtić u Hrvatskoj čije su odgajateljice nakon završene edukacije certificirane za brigu o sigurnosti djece prilikom posjeta pčelinjaku, no to je samo jedan dio aktivnosti. Odgajateljice su također educirane o životu i radu pčela i pčelinje zajednice s ciljem prilagodbe stečenih znanja za rad s vrtićkim grupama. Također je održana i edukacija za odgojiteljice i roditelje o pčelinjim proizvodima i zdravlju s ciljem razvijanja apikulture, zdravih navika i svakodnevnog uvođenja pčelinjih proizvoda u prehranu; zbog podizanja kvalitete života, imuniteta i slično.”

Pomoć Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica

Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je istaknula: “Tehnološko-inovacijski centar Virovitica kao javna ustanova od samih početaka rada potiče i pomaže lokalnim proizvođačima pčelarima kako u fizikalno-kemijskim analizama meda i drugih pčelinjih proizvoda tako i u edukacijama vezano za sigurnost proizvoda. U suradnji s predsjednicom Hrvatskog apiterapijskog društva, podršku Virovitičko-podravske županije i Općine Špišić Bukovica, odabrali smo dječji vrtić Čarobna šuma iz Špišić Bukovice da bude prvi vrtić u Hrvatskoj koji koristi kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod, med, u svakodnevnoj upotrebi. Te smo tako omogućili da djeca koriste med provjerenog lokalnog proizvođača. U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, odrađivat ćemo sve potrebne fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize meda. Ponosni smo što smo kao javna i znanstvena institucija uključeni u ovaj projekt i što smo svojim dijelom rada doprinijeli da vrtić Čarobna šuma bude prvi vrtić u Republici Hrvatskoj kao primjer dobre prakse koji će konzumirati zdravstveno ispravan proizvod. Iskreno se nadamo da će primjer dječjeg vrtića Čarobna šuma slijediti i drugi vrtići”.

Izvor članka: https://www.vpz.hr/2023/10/20/djecji-vrtic-carobna-suma-iz-spisic-bukovice-prvi-vrtic-republici-hrvatskoj-kojem-se-svakodnevnoj-praksi-koristi-med/

Fotografije: Kristijan Toplak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button