Zanimljivosti i savjeti - 11. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Koliko često trebamo čistiti predmete u kupaonici

WC daska, tuš kabina, kada i ostali pribor u kupaonici mogu biti okupljalište različitih virusa i bakterija od kojih se možemo zaraziti. Stoga ih je važno redovito dezinficirati kako bi kupaonica bila čisto i zdravo mjesto za boravak

čišćenje kupaonice

Hajdemo si priznati: čišćenje kupaonice nije ničiji omiljeni posao. Bilo da se radi o ribanju nakupljenih nečistoća u kadi ili četkanju unutarnjeg dijela WC školjke, to nikome nije zabavno. Naravno, prljava i smrdljiva kupaonica nije bolja alternativa od toga, pa neki od nas u šali kažu da je čišćenje kupaonice prljav posao, ali netko ga mora obaviti.

Vjerojatno i sami znate da biste s ciljem dobre higijene vašeg doma trebali redovito dezinficirati WC školjku i ostale površine u kupaonici kako biste spriječili njihovo prljanje. No ako ste se ikada zapitali koliko često trebate čistiti svoju tuš-zavjesu, ručnike za kupanje te ostale uobičajene artikle u kupaonici, odgovor treba potražiti od stručnjaka. Tako je redakcija zdravstvene web stranice Everydayhealth.com prikupila savjete o higijeni kupaonice od stručnjaka za mikrobiologiju i javno zdravstvo, a koje donosimo u ovom članku.

Zašto je važno čistiti predmete u kupaonici

Zbog prirode aktivnosti koje obavljamo u kupaonici, taj je prostor pravi rasadnik bakterija, virusa i drugih patogena koji nam mogu ugroziti zdravlje.

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

“Bolesti koje imaju izvor u kupaonici najčešće su zarazne prirode”, upozorava Michael G. Schmidt, doktor znanosti i profesor mikrobiologije i imunologije na Medicinskom sveučilištu Južne Karoline u Charlestonu. “Stoga vrlo lako možete pokupiti virus, bakteriju ili čak gljivicu s bilo kojeg predmeta u jednoj od najvažnijih prostorija u vašem domu. I to od vašeg ukućana koji nosi zarazni agens”.

Takvi patogeni uključuju enteroviruse poput norovirusa (uobičajeno nazvanog “trbušni virus”), kao i viruse influence i rinoviruse, koji uzrokuju prehladu i gripu. Budući da je kupaonica područje visokog dodira te je ukućani koriste više puta dnevno, ove bolesti imaju dobre izglede da se prošire baš tamo.

“A bez pravilnog čišćenja i dezinfekcije, bakterije vrlo lako nađu put u naš imunosni sustav”, ističe Karen Studer, doktorica medicine, magistra javnog zdravstva i potpredsjednica za preventivnu medicinu na Sveučilištu Loma Linda u Kaliforniji.

Uz sve to, vlaga koja nastaje zbog vrućih tuševa i kupki može dovesti do pojave plijesni, a izloženost  plijesni može izazvati različite zdravstvene probleme, naročito kod osoba koje pate od alergije ili astme. Tako se mogu javiti simptomi poput začepljenog nosa te svrbeža očiju ili kože.

Zbog navedenih zdravstvenih opasnosti, predmeti u kupaonici trebaju se redovito čistiti – obično dnevno ili tjedno, ovisno o broju ljudi u vašem domaćinstvu te načinu korištenja prostorije.

Koje proizvode koristiti za čišćenje kupaonice?

Na tržištu postoji mnoštvo sredstava za čišćenje kupaonice pa ćete zbog toga možda imati osjećaj da niste odabrali najučinkovitiji proizvod.

No ono što je važno jest razumjeti razliku između čišćenja i dezinfekcije. “Iako često zamjenjujemo ove pojmove, čišćenje se odnosi na uklanjanje vidljive prljavštine, dok dezinfekcija podrazumijeva eliminaciju mikroba ili drugih patogena koji uzrokuju bolesti”, pojašnjava Kadi Banjoko, stručnjakinja za prevenciju infekcija u odjelu kliničke epidemiologije na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio State u Columbusu.

Za dezinfekciju je potrebno koristiti proizvode koji ubijaju mikrobe. “Postoji mnogo proizvoda namijenjenih za to, ali uglavnom uništavaju mikrobe metodom molekularnog granatiranja”, pojašnjava dr. Schmidt. Dobar primjer je izbjeljivač.

Reaktivne molekule kisika prisutne u izbjeljivaču mogu brzo uništiti bakterije i gljivice te deaktivirati viruse, kaže on. Drugi dezinfekcijski proizvodi sadrže alkohol ili vodikov peroksid kao aktivne komponente u borbi protiv mikroba.

Kojih 7 predmeta u kupaonici trebate redovito čistiti?

Od zavjesa za tuširanje do WC školjke… donosimo vam popis uobičajenih predmeta koje često trebate čistiti u vašoj kupaonici.

Zavjesa za tuširanje

Gotovo svaki dan susrećete se sa svojom zavjesom za tuširanje, a vjerojatno joj ne posvećujete previše pažnje. No, važno je održavati njenu čistoću radi vašeg zdravlja. Zapravo, rezultati kućnog testiranja i ankete nedavno objavljeni na stranici SafeHome.org pokazali su da je zavjesa za tuširanje najprljaviji predmet u kupaonici jer skriva 60 puta više bakterija od WC daske.

Jedna od najvećih zdravstvenih briga kada je u pitanju vaša zavjesa za tuširanje jest plijesan, napominje dr. Studer. Savjetuje mijenjanje zavjese za tuširanje svakih šest mjeseci ili ranije ako postane pljesniva ili vidljivo prljava do te mjere da se više ne može očistiti.

Između zamjena Schmidt savjetuje redovito brisanje zavjese za tuširanje dezinficijensom. “Čistite je češće ako redovito prskate vodu po zavjesi i ona se odbija do vas”, kaže on. “Vaše oči i osjetilo njuha mogu vam biti vodič. Ako izgleda prljavo ili smrdi čudno, vjerojatno ste previše dugo čekali.”

Ručnici za kupaonicu

Američki institut za čišćenje savjetuje pranje ručnika za kupanje nakon svakih tri do pet korištenja te pazite na to budu potpuno suhi prije ponovne upotrebe. To znači da se ručnik treba objesiti kako bi se pravilno osušio. Ako se ručnik ne osuši između dvije upotrebe, uzmite novi, savjetuje Studer.

“Preporučuje se upotreba različitog ručnika za područje stražnjice zbog različitih bakterija koje prirodno žive tamo”, upozorava ona. “Nemojte širiti analne bakterije na druge dijelove tijela, pogotovo ako ste žena”. Prema njezinim riječima, slučajno prenošenje tih bakterija na vaginalno područje može uzrokovati infekcije mokraćnih putova i druge infekcije.

WC školjka

Čišćenje WC školjke je neugodan zadatak, ali važno ju je redovito čistiti. Prema jednom istraživanju, bakterija salmonele, koja uzrokuje trovanje hranom, može se naseliti na donjoj strani oboda WC-a i živjeti do 50 dana. Procjenjuje se da je salmonela odgovorna za 1,35 milijuna infekcija, 26 500 hospitalizacija i 420 smrti samo u Sjedinjenim Državama godišnje.

“Toalet je jedno od najprljavijih mjesta u kupaonici jer tamo odlazi izmet i mokraća”, podsjeća Banjoko. “WC dasku treba dezinficirati svakodnevno ili više puta tjedno, ovisno o broju i učestalosti upotrebe.”

Ako je netko u vašem domaćinstvu suočen s proljevom, gastrointestinalnom bolesti, prehladom ili gripom, važno je dezinficirati češće kako biste spriječili širenje infekcije.

Kada je riječ o tome koliko često trebate zamijeniti WC četku za čišćenje, nema strogog pravila, ali Studer savjetuje da nabavite novu ako se čekinje počnu trošiti ili promijene boju.

Tuš i kada

Koliko često ćete čistiti tuš ili kadu ovisit će o veličini vaše obitelji i koliko ih često koristite. “Kod nekih kućanstava, tjedno ili čak mjesečno čišćenje može biti dovoljno, pogotovo ako imate samo odrasle osobe u kući i nemate djece koja bi mogla zaprljati kadu”, napominje Banjoko. “Idealno je planirati tjedno ili dvotjedno čišćenje ili dezinfekciju”.

Neka druga kućanstva možda će morati čistiti svakodnevno ako učestalost korištenja kupaonice ili kade to zahtijevaju.

Umivaonik i ostale površine

Poput tuša ili WC školjke, vaš umivaonik i druge površine u kupaonici mogu skrivati bakterije koje uzrokuju bolesti.

“Ako netko u kućanstvu ima simptome bolesti, trebate često čistiti kupaonske površine, pogotovo ako vaši ukućani povraćaju ili imaju proljev”, upozorava Schmidt. Kada nismo u sezoni prehlade ili gripe, čišćenje kupaonskih površina možete provoditi barem jednom tjedno kao važnu sigurnosnu mjeru te uvijek kada primijetite da su površine prljave.

Kupaonski tepisi

Stručnjaci preporučuju čišćenje kupaonskih tepiha barem jednom mjesečno, iako je idealno svaki tjedan. Ako ih redovito čistite, zamjena može biti prema vašem nahođenju. No, ako pokazuju znakove trošenja ili se raspadaju, vjerojatno je vrijeme da ih bacite. Očistite i dezinficirajte sve podloge za tuširanje koje se koriste kako biste spriječili klizanje i padove.

zdrav i siguran dom

Kako učiniti dom zdravim i sigurnim mjestom za život

Osim što moramo (većinom stare) „bolesne“ zgrade „izliječiti“ važno je uložiti i u „prevenciju“ pri čemu mogu pomoći 7...

SAZNAJTE VIŠE

Poseban razlog za higijenu tepiha i podloga u kupaonici jest atletsko stopalo. Riječ je o ljuskavoj kožnoj infekciji sa svrbeži koju uzrokuje gljivica. “Suha koža ili pukotine na koži mogu dopustiti bilo kojem dermatofitu (gljivici koja inficira kožu) da se pričvrsti na vašu nogu”, upozorava Schmidt. Važan način sprječavanja atletskog stopala je čišćenje i dezinfekcija površina po kojima hodate bosi, što uključuje kupaonske tepihe i podloge. Također, pobrinite se da su vaša stopala potpuno suha prije nego što obujete čarape jer vlaga potiče razmnožavanje gljivica.

Kvake na vratima i prekidači za svjetlo

Kvake na vratima i prekidači za svjetlo predmeti su koje često dodirujemo. A to ih čini potencijalnim izvorom infekcija budući da se na njima mogu razmnožavati razni mikroorganizmi.

“Preporučujem da svakodnevno brišete slavine na umivaoniku, kvake na vratima i prekidače za svjetlo”, savjetuje Studer. “A to se lako može postići vlažnim dezinfekcijskim maramicama”.

Korišten izvor: https://www.everydayhealth.com/healthy-home/how-often-you-should-clean-your-shower-curtain-and-other-bathroom-items/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button