Zanimljivosti i savjeti - 4. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Koliko često bismo se trebali vagati?

Ako pokušavate izgubiti koji kilogram viška ili želite zadržati tjelesnu težinu, možda ste se zapitali koliko često se trebate vagati? Neki to čine svaki dan, a drugi gotovo nikada. No što je bolje rješenje?

koliko cesto se vagati-dijeta i mrsavljenje

Odgovor na gore postavljeno pitanje je vrlo jednostavan: sve ovisi o vašim ciljevima. Kada, primjerice, pokušavate izgubiti na težini, dobro je svakodnevno se vagati kako biste pratili napredak vaše kure mršavljenja, a ako želite zadržati postojeću težinu, bolje je da se ne važete prečesto.

Kako ističu stručnjaci zdravstvene web stranice Healthline.com, najvažnije je ne biti opsjednut brojevima koje ćete vidjeti na vagi jer vaganje može negativno utjecati na vaše samopouzdanje. I dok je doista od pomoći znati koliko ste teški, to nije jedini način za mjerenje vašeg zdravlja ili tjelesne dobrobiti. Ako vam debljina ili suvišni kilogrami predstavljaju teret, svakako se posavjetujte s vašim liječnikom o odgovarajućoj metodi mršavljenja ili kontroli tjelesne težine.

Savjeti za zdravije mršavljenje: kako izbjeći yo-yo efekt?

Prednosti čestog vaganja

Prilikom posjeta liječničkoj ordinaciji, vaš liječnik vas je nerijetko zamolio da stanete na vagu. Činio je to ne toliko da provjeri jeste li debeli ili ne, već da otkrije moguće pokazatelje vašeg zdravstvenog stanja. Posjećujete li liječnika samo jednom godišnje, to znači da možda niste svjesni svoje težine (ako se inače ne važete kod kuće).

Baš zato postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste se trebali redovito vagati:

 • redovito vaganje je dobro ako želite smršavjeti ili dobiti na težini,
 • ako želite održati postojeću tjelesnu težinu te
 • ako želite otkriti zdravstvene probleme povezane s gubitkom ili dobitkom na težini kao npr. kod problema sa štitnjačom.

Koliko se često trebate vagati kada ste na dijeti?

Bez obzira na vaše trenutne zdravstvene ili fitness ciljeve, dobro je znati koliko imate kilograma. Pogotovo ako ste odlučili ići na dijetu ili skinuti suvišne kilograme. U tom slučaju trebat ćete se vagati češće. Neki to čine svakodnevno, drugi na tjednoj bazi, a neki jednom mjesečno.

Svakodnevno vaganje

Svakodnevno vaganje idealno je za one koji su odlučili smršavjeti. Jedno znanstveno istraživanje koje spominje Healthline, a provedeno je u razdoblju od 12 mjeseci, pokazalo je da su ispitanici koji su se svakodnevno vagali postigli bolji uspjeh u svojem programu mršavljenja. Isti su ispitanici bili podvrgnuti i drugim metodama mršavljenja kao što su postupna dijeta u više koraka te dijeta sa smanjenim unosom kalorija. Nalaze ove studije potvrdilo je još jedno slično istraživanje u trajanju od 6 mjeseci, nakon čega se nameće zaključak da svakodnevno vaganje utječe pozitivno na mršavljenje te dugoročnu promjenu životnih navika.

Vaganje jednom tjedno

Iako stručnjaci za mršavljenje preporučuju svakodnevno vaganje, dobra je opcija i tjedno vaganje koje vas također može usmjeriti prema postizanju zacrtanih ciljeva. Vaganje na tjednoj bazi je dobra metoda kada ste postigli željeni gubitak kilograma te prelazite na fazu održavanja postojeće tjelesne težine. Upozoravamo vas da je ovaj trenutak posebno kritičan jer je održavanje postignute tjelesne težine važno kako ne biste poništili utjecaj dijete i vratili kilograme na staro.

Vaganje jednom mjesečno

Ako ste na dijeti i važete se jednom mjesečno, to svakako neće pomoći vašoj kuri mršavljenja. Tako dug vremenski interval između dva vaganja neće vam dati mogućnost da korigirate način prehrane ili plan vježbanja ako se gubitak kilograma ne odvija po planu. No čak i u tom slučaju, vaganje jednom mjesečno je bolje nego da nikad ne stajete na vagu.

Što ako se nikada ne važete?

Još jedan pristup mjerenju tjelesne težine jest potpuno izbjegavanje vaganja. Znamo da prethodna rečenica zvuči pomalo paradoksalno, ali ako ste sportaš ili čest rekreativac u teretani, tada znate da mišićna masa može biti teža od masnog tkiva, pa bi vam stajanje na vagu i spoznaja da ste nabacili nekoliko dodatnih kilograma mogla izgledati zabrinjavajuće.

Stoga neki stručnjaci predlažu da se koristite vizualnim metodama mjerenja tjelesne težine kao što su mjerenje težine centimetar trakom ili izračunom postotka tjelesne masti.

Razlozi za povremeno vaganje

Ako niste u programu mršavljenja, nema razloga da se prečesto važete. Vaganje na tjednoj ili mjesečnoj bazi u tom je slušaju dobra metoda za vas, pogotovo ako želite zadržati postojeću tjelesnu težinu ili se čak malo udebljati.

Također, prečesto vaganje može kod nekih ljudi djelovati na mentalno zdravlje, pogoršati psihičko stanje ili dovesti do poremećaja ishrane. Ako ste, primjerice, podložni bulimiji, anoreksiji, tjeskobi ili depresiji, posavjetujte se s vašim liječnikom i oko metoda vaganja.

U koje doba dana se najbolje vagati?

Tjelesna težina može varirati u različitim dijelovima dana na što mogu utjecati različiti faktori kao što su  trenutna hidriranost organizma, obroci koje ste uzeli ili hormoni. Zato je najbolje stati na vagu odmah ujutro nakon što ustanete iz kreveta. Također, za bolje praćenje napretka mršavljenja ili kontrolu tjelesne težine, važite se svaki dan u isto vrijeme da bi usporedba bila preciznija.

Što može utjecati na rezultat mjerenja težine?

Važno je znati da postoje različiti čimbenici koji mogu utjecati na rezultat mjerenja težine, a koji nisu u izravnoj vezi s tjelesnom masti. Varijacije u tjelesnoj težini su sasvim normalne tako da vaša tjelesna težina može biti viša ili niža ovisno o danu. Sljedeći čimbenici mogu utjecati na to:

 • menstruacija,
 • dehidracija,
 • konzumacija veće količine vode,
 • prehrana s više soli,
 • konzumacija alkohola,
 • konzumacija kofeina (jer kofein djeluje kao diuretik),
 • hrana koju ste jeli noć prije,
 • prehrana bogata ugljikohidratima,
 • prejedanje tijekom vikenda,
 • tjelovježba,
 • zdravstvene tegobe.

Koji su rizici od prečestog vaganja?

Iako mnogim ljudima godi često vaganje zbog lakšeg praćenja rezultata mršavljenja, neke može odvesti u nezdravo ponašanje ili prema nezdravim navikama.

Kod takvih osoba najčešći rizici prečestog vaganja su:

 • dodatno gladovanje ili dijeta koje ima za cilj dostići čim prije zacrtan broj na vagi,
 • podvrgavanje pomodnoj dijeti koja obećava brzo mršavljenje,
 • osjećaj tjeskobe ili depresije zbog razočaranja rezultatom vaganja,
 • psihološki stres.

Zapamtite da proces mršavljenja nije uopće jednostavan i da trebate sagorjeti veću količinu kalorija da biste otopili kilogram tjelesne masti. I, što je najvažnije, učinkovit gubitak kilograma može se dogoditi samo ako kombinirate pravilnu prehranu s redovitim programom vježbanja.

Za uspjeh u mršavljenju je potrebno vrijeme i nije ga moguće umjetno ubrzati. Pomodne dijete s izgladnjivanjem samo će uzrokovati to da nakon prve faze gubitka tjelesne mase opet vratite izgubljene kilograme. Brze dijete nisu dobre ni u dugoročnom smislu za dobrobit i zdravlje vašeg organizma.

keto dijeta mrsavljenje prehrana nutricionizam

Koliko je sigurna keto dijeta: Sve što trebate znati o popularnom načinu mršavljenja

Keto dijeta osvojila je svijet kao čudesna dijeta za mršavljenje, no riječ je o medicinskoj dijeti s kojom se...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Koliko ćete se često vagati ovisi o vašem zdravstvenom stanju i zacrtanim ciljevima mršavljenja, odnosno održanja tjelesne težine. Često vaganje je dobra metoda za one koji žele smršavjeti. Važno je da taj proces bude postupan. Budite umjereni i postavite si cilj smanjenja tjelesne težine od 5 do 10 posto kako biste se bolje motivirali i zadržali rezultate na dulji rok.

Zapamtite da vaganje ima različit utjecaj na svakog pojedinca i nije jedina metoda za kontrolu tjelesne težine. Naposljetku, posavjetujte se i s vašim liječnikom o vašoj idealnoj težini i postavljenim zdravstvenim ciljevima te se posvetite njihovom ostvarenju na zdrav i održiv način.

Korišten izvor:  https://www.healthline.com/health/diet-and-weight-loss/how-often-should-i-weigh-myself

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button