Zanimljivosti i savjeti - 31. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako obilježavanje Noći vještica može biti zdravo?

Iako pripada ponajprije uvezenim običajima, obilježavanje Noći vještica udomaćilo se i na našim prostorima. Neovisno o tome podržavate li ili ne ovaj „praznik“, on može imati i dobrih, zdravih strana

noć vještica i zdravlje

Kada pomislite na nezdrave praznike i običaje, Noć vještica može biti jedan od prvih koji vam padne na pamet, barem ako je dio vaše tradicije. Sa svim poslasticama visokog udjela šećera i praznih kalorija, nije teško zamisliti zašto. No, vjerovali ili ne, obilježavanje Noći vještica zapravo može ponuditi nekoliko zdravstvenih blagodati.

Neki slatkiši mogu biti zdravi

Dakle, ostaje činjenica da je većina poslastica za Noć vještica vrlo nezdrava. Ali nisu sve nužno loše za vas. Tamna čokolada, na primjer, može ponuditi mnoštvo zdravstvenih prednosti ako se jede umjereno. Unatoč tome što je visokokalorična namirnica s visokim udjelom masti, tamna čokolada nalazi se na donjem rubu glikemijskog indeksa. Također je dobar izvor antioksidansa zbog visokog sadržaja flavanola. Flavanoli su vrsta polifenola, klasa fitonutrijenata, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Pokazalo se da flavanoli koji se nalaze u tamnoj čokoladi povećavaju protok krvi širenjem krvnih žila, snižavaju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Da se naježiš! Zašto uživamo u strahu i volimo biti prestrašeni?

Osim zdravlja srca, tamna čokolada može ponuditi i neke dobrobiti u pogledu zdravlja očiju. U malom ispitivanju, sudionici koji su jeli tamnu čokoladu značajno su poboljšali kontrastnu osjetljivost i vidnu oštrinu dva sata nakon konzumiranja.

Osim tamne čokolade, tu su i žvakaće gume s pepermintom. Istraživači su pokazali da konzumacija paprene metvice može pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih bolova te može ponuditi antimikrobnu zaštitu od oralnih patogena, dok žvakaća guma može smanjiti stres te poboljšati pozornost i raspoloženje. No, pritom birajte „žvake“ bez šećera.

Prikrivena tjelesna aktivnost

Ako imate malu djecu, velika je vjerojatnost da ćete se s njima zabavljati. Podsjećamo, hodanje (primjerice, od vrata do vrata po susjedstvu) je također oblik tjelesne aktivnosti. Uzmite u obzir da laganim tempom hodanja od tri do četiri kilometara na sat prosječna osoba može sagorjeti između 200 do 300 kalorija.

No hodanje nije dobro samo za regulaciju tjelesne težine – dobro je za cijelo tijelo. Istraživači su pokazali da čak i jedno kratkotrajno hodanje može imati trenutne zdravstvene prednosti, uključujući povećanu cirkulaciju krvi i kisika kroz tijelo, smanjenje umora i povećanje energije.

Horori mogu ubrzati metabolizam

Horor filmovi mnogima su nezaobilazan dio Noći vještica. U maloj studiji iz 2012., istraživači sa Sveučilišta Westminster otkrili su da gledanje horora u trajanju od sat i pol ili dulje, može sagorjeti više od 100 kalorija zbog navale adrenalina kojeg tijelo doživljava kada je suočeno sa stresnim vizualnim podražajima. Istraživači su izmjerili ukupnu potrošnju energije 10 osoba dok su gledale izbor horor filmova.

„Kako se puls ubrzava i krv brže cirkulira, tijelo doživljava val adrenalina“, objasnio je autor studije dr. Richard Mackenzie, bivši viši predavač i specijalist za stanični metabolizam i fiziologiju na londonskom Sveučilištu Westminster. „Poznato je da ovo oslobađanje brzog adrenalina, proizvedenog tijekom kratkih naleta intenzivnog stresa (ili, u ovom slučaju, izazvanog strahom), smanjuje apetit, povećava bazalnu stopu metabolizma i, u konačnici, sagorijeva višu razinu kalorija“.

Donosimo i top listu 10 horor filmova koji su sagorjeli najviše kalorija:

  1. 1. Isijavanje (The Shining): 184 kalorije
  2. 2. Ralje (Jaws): 161 kalorija
  3. 3. Egzorcist (The Exorcist): 158 kalorija
  4. 4. Alien: 152 kalorije
  5. 5. Slagalica strave (Saw): 133 kalorije
  6. 6. Strava u Ulici Brijestova (A Nightmare on Elm Street): 118 kalorija
  7. 7. Paranormalno (Paranormal Activity): 111 kalorija
  8. 8. Vještica iz Blaira (The Blair Witch Project): 105 kalorija
  9. 9. Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chain Saw Massacre): 107 kalorija
  10. 10. Rec: 101 kalorija

U drugoj studiji, istraživači su otkrili da gledanje zastrašujućeg filma zapravo može potaknuti cirkuliranje bijelih krvnih stanica, izazivajući tako kratkoročno povećanje imunološke funkcije.

Druženje jača zdravlje mozga i imuniteta

Noć vještica je prožeta društvenom aktivnošću, od zajedničkih rezbarenja bundeva do zastrašujućih kostimiranih zabava. Takva druženja mogu imati pozitivne učinke na imunološki sustav, kao i na kognitivno zdravlje. Ljudi koji sudjeluju u društvenim aktivnostima obično imaju jači imunosni sustav od onih koji to ne čine, barem prema istraživačima sa Sveučilišta Carnegie Mellon i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu.

Osim toga, stručnjaci su pokazali da bavljenje društvenim aktivnostima može podržati zdravlje mozga, uključujući zaštitu od nekih neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Snažne društvene veze povećavaju dugovječnost

S tim u vezi, obilježavanje Noći vještica s prijateljima i obitelji može ojačati vaše odnose, što može dovesti do duljeg života. Istraživači su pokazali da su oni koji imaju snažne društvene veze sretniji, imaju manje zdravstvenih tegoba te žive dulje.

hrvatske jezive priče

Uoči noći vještica: hrvatske jezive priče

Horor priče koje su zaštitni znak Noći vještica, ipak nisu samo novotarija uvezena ovim američkim običajem. Dio su i...

SAZNAJTE VIŠE

U jednoj studiji koja je uključivala starije osobe i stogodišnjake, na primjer, istraživači su otkrili da iznimnu dugovječnost karakterizira niz čimbenika, uključujući snažne obiteljske veze. U drugoj studiji, istraživači su otkrili da održavanje čvrstih društvenih odnosa, počevši od adolescencije, produljuje životni vijek smanjujući rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema tijekom života.

Kupnja kostima može smanjiti stres

Kupnja kostima za Noć vještica zapravo može biti odličan lijek za oslobađanje od stresa. Istraživači su pokazali da „maloprodajna terapija“, kada je ograničena na male novčane iznose, može poboljšati vaše raspoloženje smanjenjem razine stresa, tjeskobe i depresije.

Izvor: https://www.mdlinx.com/article/6-ways-celebrating-halloween-can-actually-boost-your-health/lfc-4814

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button