Zanimljivosti i savjeti - 25. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Europski tjedan testiranja na HIV: gdje se možete besplatno i anonimno testirati

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, na čelu s prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima

Europski tjedan testiranja na HIV

Svake se godine krajem studenog, ususret 1. prosincu, Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a,  obilježava Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV. Tijekom ETW-a, europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

Nema maženja bez paženja!

„Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružuje ETW-u provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV brzim testom, putem kojeg korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8% “, objasnila je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja.

Gdje i kako možete saznati svoj HIV status?

Testiranja će se provoditi radnim danima, od 23. studenog do 1. prosinca u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 – 19 sati*.

„Postupak testiranja sastoji se od kratkog razgovora sa savjetnikom/icom. Zatim se iz prsta uzima nekoliko kapljica krvi te je HIV status osobe koja se testira vrlo brzo poznat. U slučaju pozitivnog testa, osobama se na licu mjesta pruža prva psihološka pomoć i upućuje ih se na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević“, kazao je Davor Plažanin, dr.med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu projekta Živjeti zdravo Službe za promicanje zdravlja.

Tko se može testirati?

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob. Prvih 50 osoba koje u Savjetovalištu prilikom testiranja izgovore „magičnu“ rečenicu „Nema maženja bez paženja“ čeka poklon iznenađenja za ohrabrenje.

Inače, javnozdravstvenoj kampanji „Nema maženja bez paženja“ tijekom 2020. godine pridružile su se mnogobrojne osobe iz hrvatskog javnog života, pruživši podršku i time doprinoseći podizanju svijesti o važnosti brige o spolnome zdravlju.

Što je važno znati o HIV-u?

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi.

„Osobe pod povećanim rizikom su one koje imaju rizične obrasce spolnog ponašanja. To podrazumijeva često mijenjanje partnera, nekorištenje zaštite, prvenstveno kondoma, upuštanje u spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga i nepoznavanje seksualne prošlosti partnera“, pojasnila je Antonija Antolović, liječnica iz Službe za promicanje zdravlja.

Svjetski dan AIDS-a

Svijest i podrška su važni: Obilježavamo Svjetski dan AIDS-a

Obilježavanjem Svjetskog dana AIDS-a želi se podići svijest javnosti o infekciji HIV-om, o AIDS-u, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, dostignućima...

SAZNAJTE VIŠE

Razvoj bolesti AIDS

Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…). Virus napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije.

Aktivnosti projekta pratite na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

*Testiranje će se provoditi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/etw-engl-european-testing-week/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button