Zanimljivosti i savjeti - 30. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svijest i podrška su važni: Obilježavamo Svjetski dan AIDS-a

Svake je godine 1. prosinac u svijetu i Hrvatskoj posvećen borbi protiv AIDS-a, pa će se tako i ove godine obilježiti brojnim događanjima i aktivnostima

Svjetski dan AIDS-a

Obilježavanjem Svjetskog dana AIDS-a želi se podići svijest javnosti o infekciji HIV-om, o AIDS-u, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, dostignućima na području prevencije zaraze HIV-om te važnosti eliminacije stigme i diskriminacije povezane s HIV/AIDS-om.

HIV je virus koji se prenosi spolno i krvlju, oštećuje imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest. AIDS je krajnji stadij infekcije HIV-om koji, ako ne uslijedi liječenje navedene infekcije, nastaje zbog uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog oslabljenog imuniteta, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preporuke za testiranje usmjerene su prvenstveno osobama koje su zbog rizičnih ponašanja izložene povećanom riziku od zaraze virusom HIV-a (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, osobe koje koriste droge injektiranjem, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe koje naplaćuju ili koriste seksualne usluge).

Važno je znati da infekcija HIV-om može dugo biti bez simptoma pa ljudi nisu ni svjesni infekcije, zbog čega je najbolje znati svoj status i testirati se. Kako bi se još više podignula svijest javnosti o ovom problemu, diljem Europe se od 23. do 30. studenog održao šesti po redu Europski tjedan testiranja na HIV i virusne hepatitise.

>>Hepatitis: Podmukla bolest od koje strada jetra, a cijepljenje može pomoći<<

Kako se liječi HIV/AIDS u svijetu

U cilju zaustavljanja širenja infekcije HIV-om, svjetske su organizacije postavile globalne zdravstvene strategije i ciljeve za ubrzavanje i poboljšanje prevencije i liječenja koji uključuju eliminaciju infekcije HIV-om i AIDS-om do 2030. godine kao dio Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Također su postavljeni globalni ciljevi Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV (UNAIDS), koji poziva sve zemlje da do 2020. godine postignu da 90 posto zaraženih osoba bude dijagnosticirano, 90 posto dijagnosticiranih uzima antiretrovirusne lijekove i 90 posto liječenih ima nemjerljivu viremiju.

Važno je rano otkriti ovu bolest jer ranije otkrivanje omogućuje ranije liječenje koje je uspješnije, dovodi do nemjerljive količine virusa u krvi oboljele osobe te doprinosi smanjenju širenja infekcije

Prema UNAIDS-u, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je „Živi pozitivno – saznaj svoj status“ (engl. „Live life positively – know your HIV status“), a cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti testiranja na HIV i poznavanja vlastitog statusa kako bi oni koji još ne znaju za svoj HIV-pozitivan status započeli liječenje, a oni koji su HIV-negativni da nastave sa zaštitničkim ponašanjima prema infekciji.

HIV i AIDS u Hrvatskoj

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su registrirani prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do studenog 2018. godine zabilježeno je ukupno 1.618 osoba (1.431 muškarac i 187 žena) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 519 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od HIV-a/AIDS-a umrla 271 osoba.

Od 72 slučaja novih prijava HIV-a/AIDS-a u 2018. godini, kod 60 je osoba, odnosno 83 %, vjerojatni put prijenosa bio muški homoseksualni odnos, kod 10 osoba (14 %) heteroseksualni odnos, a u dva (3 %) slučaja nije utvrđen put prijenosa.

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj se prosječno bilježi oko 100 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od oko 22 na milijun stanovnika, svrstava Hrvatsku među zemlje niskog rizika za infekciju HIV-om, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button