Zanimljivosti i savjeti - 29. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zagađenje u Zagrebu: Preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenome

Kako javlja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ koncentracije čestica PM10 danas su znatno niže u odnosu na petak kada je zabilježena njihova povećana koncentracija

Zagreb zagadenje

Nakon što su tijekom jučerašnjeg dana uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova koncentracija je danas znatno niža. Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a objasnili su javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum te preventivno preporučili građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

#Ostani doma: Preporuke o socijalnom distanciranju treba shvatiti ozbiljno

Prema dostupnim podacima koncentracije lebdećih čestica PM10 u opadanju su na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u RH i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba. Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda.

Pridržavajte se preventivnih mjera opreza

Grad Zagreb i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuju dodatne preventivne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Telefonske linije za psiholosku pomoc koronavirus

Telefonske linije za psihološku pomoć osobama u samoizolaciji ili karanteni

Telefonske linije za psihološku pomoć građanima u samoizolaciji sada su dostupne kako bi se umanjio štetan utjecaj straha kojeg...

SAZNAJTE VIŠE

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba. Uz to, ističu kako Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku. NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button