Dom i obitelj - 15. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Obitelj je temelj današnjeg društva: Sretan vam Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, a cilj mu je osvijestiti važnost obitelji i obiteljskog okruženja u našim životima

obitelj, Međunarodni dan obitelji

Obitelj je temelj današnjeg društva, a obiteljsko okruženje gradi nas kao ljude, naše karaktere, stavove i uvjerenja.

U današnjem svijetu, gdje često nemamo vremena ni uvjeta, a ponekad ni volje razvijati odnose i toleranciju, važno je osvijestiti koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi… Oni igraju veliku ulogu u razvoju osobnosti nas kao pojedinaca te utječu na izgradnju naših stavova, uvjerenja i karaktera.

Međunarodni dan obitelji

Služba za socijalnu politiku i razvoj Ujedinjenih naroda svjesna je nenadomjestive uloge obitelji te iz tog razloga 15. svibnja svake godine obilježava Međunarodni dan obitelji sazivanjem tematske sjednice u svom sjedištu. Prvi je put obilježen 1994. godine pod sloganom „Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Tematska raznolikost obilježavanja ovog dana na godišnjoj razini jedan je od načina na koji se želi naglasiti važnost uloge obitelji u svim aspektima društva, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ove je godine tema Međunarodnog dana obitelji„Obitelji i odgovor na klimatske promjene“.

Obitelj u doba globalizacije

Obitelj u doba globalizacije: Što kad nas život učini nomadima?

Oni koji donesu odluku u skladu sa svojim i obiteljskim interesima, lakše će je sprovesti. Ali kako se to...

SAZNAJTE VIŠE

Obitelj ima pozitivno djelovanje u prevenciji bolesti

Obitelj igra veliku i važnu ulogu kada je u pitanju i usvajanje i mijenjanje zdravih životnih navika, promicanje zdravlja te prevencija vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Obiteljska podrška, blizina, komunikacija i uzajamno prihvaćanje imaju pozitivno djelovanje u prevenciji svih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i mentalne bolesti.

S druge pak strane, u obiteljima u kojima su prisutna negativna događanja poput konflikata, okrivljavanja, učestalih kritika i nedostatka podrške uočeni su lošiji klinički ishodi i mogu biti promatrani kao čimbenici rizika za razvoj bolesti, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button