Zanimljivosti i savjeti - 14. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Dronovima protiv komaraca: projekt HZJZ-a i Hrvatske gorske službe spašavanja

Bespilotni sustavi (dronovi) koriste se ove godine u probnom ispuštanju sterilnih komaraca čime se nastoji umanjiti širenje Azijskog tigrastog komarca i spriječiti bolesti koje oni prenose

dronovima protiv komaraca

Temeljem postojeće suradnje i sklopljenog sporazuma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske gorske službe spašavanja, težeći korištenju svih kapaciteta u unapređenju ljudskog zdravlja, ove godine koristit će se bespilotni sustavi u probnom ispuštanju sterilnih komaraca.

Inovativna upotreba bespilotnih sustava (dronova) predstavlja korak naprijed u borbi protiv komaraca i prevenciji širenja bolesti koje oni prenose.

Dosadne krvopije: Učinkoviti, a jednostavni načini da se riješite komaraca

Nova uloga dronova u zaštiti ljudskog zdravlja

Bespilotni sustavi postali su nezamjenjiv alat u raznim područjima. HGSS koristi njihov potencijal na izuzetan način u zaštiti i spašavanju ljudskih života, a u ovom zajedničkom projektu u svrhu unaprjeđenja ljudskog zdravlja.

Ovi inovativni alati predstavljaju budućnost u području javnog zdravstva, donose brojne koristi i pružaju novu perspektivu u borbi protiv bolesti i očuvanju zdravlja ljudi. Svakim danom možemo vidjeti kako upotreba novih tehnologija postaje sve važniji alat u zaštiti i unaprjeđenju ljudskog zdravlja. HGSS je prepoznao njihovu bitnu ulogu, te ih uspješno koristi već dugi niz godina.

SIT: projekt puštanja sterilnih mužjaka komaraca

Projekt puštanja sterilnih mužjaka komaraca (SIT-Sterile Insect Technique) u Hrvatskoj je dio projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency – IAEA) pod nazivom „Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”.

Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a na područjima pod njihovom ingerencijom uključen je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Hrvatska je kao jedna od članica IAEA zbog svog zalaganja i naprednog shvaćanja ove tehnologije uvrštena u provedbu ovog projekta što je stavlja uz bok vodećim zemljama Europe tako da se nakon Italije, Španjolske i Njemačke ovaj projekt provodi i u Hrvatskoj, te paralelno u Švicarskoj, Grčkoj i Portugalu. Kao aktivnom sudioniku projekta Hrvatskoj su od strane IAEA pokriveni svi troškovi opreme kao i uvoza sterilnih mužjaka komaraca iz Italije.

Biološka metoda kontrole brojnosti komaraca

IAEA kao međunarodna organizacija ima jednu od misija, a to je korištenje nuklearne energije za dobrobit ljudi, te u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) financira ovakve projekte. Budući da se mužjaci komaraca u provedbi ovog projekta steriliziraju ionizirajućim zračenjem otud i poveznica. Razine zračenja koje se pritom koriste su vrlo niske, otprilike se te razine primjenjuju i za mikrobnu sterilizaciju hrane prilikom uvoza u Europsku uniju.

Primjena ove tehnike obuhvaća samo mužjake, koji, za razliku od ženki, ne bodu i ne molestiraju ljude, niti ne dolaze u kontakt s ljudima jer nemaju potrebu za krvnim obrokom (koji treba isključivo ženkama za proizvodnju jaja).

Radi se o biološkoj metodi kontrole brojnosti komaraca jer se ne koriste niti pesticidi, niti genetička modifikacija, a mužjaci dolaze u kontakt isključivo sa ženkama ciljane vrste, niti jedne druge. Zato bi ova metoda, mogla doprinijeti u smanjenju širenja ciljane invazivne vrste, Azijskog tigrastog komarca, na području Hrvatske, budući da je ova vrsta prepoznati vektor (prijenosnik bolesti) te predstavlja javnozdravstveni problem.

komarci i kokos-odbijanje komaraca

Može li miris kokosa otjerati komarce?

Mala znanstvena studija, iako daleko od rezultata, naslućuje kako miris kokosa u gelovima za tuširanje može pomoći kod odbijanja...

SAZNAJTE VIŠE

Pilot projekt proveden 2022. godine

Tijekom 2022. godine je na području naselja Premantura u Istri proveden pilot projekt puštanja sterilnih mužjaka u okoliš kako bi utvrdili njihovu sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu i, najbitnije, utvrdili odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram „divlje“ populacije koja se već nalazi na tom području.

Tako je utvrđena procjena kako bi za potrebe kontrole brojnosti tigrastih komaraca na testnom području trebalo oko 100.000 sterilnih mužjaka tjedno. U sklopu projekta, IAEA je odobrila financiranje za 12 puštanja ove količine mužjaka tijekom tri mjeseca (lipanj – kolovoz).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button