Zanimljivosti i savjeti - 8. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Crveni križ i Crveni polumjesec slave svoj svjetski dan

U svijetu se 8. svibnja obilježava Svjetski dan pokreta čije ćemo pripadnike, najčešće u prepoznatljivim prslucima, danas vidjeti u gotovo svim kriznim situacijama

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ni ove godine neće biti propušteno, iako će se održati u skromnijem opsegu te uz poštivanje strogih epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi. Pa ipak, gotovo je sigurno da danas nema grada na čijem se glavnom gradskom trgu neće moći vidjeti barem nekoliko volontera Crvenog križa koji će prezentirati aktivnosti ovog svjetskog pokreta u našoj zemlji, ali i podizati svijest o važnosti očuvanja života i zdravlja.

S ovim svjetskim danom otpočinje i Tjedan Crvenog križa u Hrvatskoj koji će trajati do 15. svibnja.

Prisutni svugdje gdje je pomoć potrebna

Svjedoci smo vremena u kojem nas katastrofe, nažalost, ne štede, pa ni one svjetskih razmjera kao što je pandemija novog koronavirusa. Međutim, ma koliko nam se činilo mračnim vrijeme u kojem živimo, ne možemo ne vidjeti solidarnost na djelu. Svjedočimo joj od samih početaka izolacija i karantena otkako brinemo ne samo za rodbinu i prijatelje kojima nosimo hranu i lijekove, već i o susjedima, ponekad posve nepoznatim ljudima. Svjedočili smo joj i nakon potresa kada su tisuće građana priskočile pomoći unesrećenima. No, svjedočili smo da su u svim tim situacijama danonoćno na terenu sudjelovali i volonteri Crvenog križa. Mogli ste ih vidjeti na ulicama Zagreba, Petrinje, Gline i okolnih mjesta nakon potresa, u skladištima gdje je trebalo sortirati ogromne količine pomoći možete ih vidjeti na lokacijama gdje se odvija cijepljenje protiv novog koronavirusa, a neki će proći pokraj vas noseći lijekove i topli obrok starim i bolesnim osobama.

No Crveni križ aktivno djeluje i u razdobljima mira jer uvijek ima onih kojima je pomoć potrebna. Naučiti građane pružanju prve pomoći, prikupiti neophodne doze krvi od dobrovoljnih darivatelja, tražiti nestale osobe… Aktivnosti ne staju, niti volonteri odustaju, čak ni kad se nađu na meti (uglavnom zlonamjernih) kritičara.   

Henry Dunant: „otac“ Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Ideja o nastanku pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca potječe iz 1859. godine. Švicarski trgovac i filantrop Henry Dunant, nakon bitke između vojske austrijskog kraljevstva i francusko – sardinijskog saveza kod Solferina, kojoj je svjedočio, bio je zgrožen prizorima rata, patnjama i stradanjem oko 40.000 vojnika, pa je u selu Castiglioneu organizirao pomoć ranjenicima obiju zaraćenih strana. Ta iskustva kasnije je opisao u knjizi „Sjećanje na Solferino“ objavljenoj 1862. godine.

Henry Dunant zaključio je da je potrebno učiniti nešto da se ublaži ljudska patnja u ratu. Svoju humanost i plemenite ideje Dunant je oživotvorio okupljanjem mnogih suradnika i mukotrpnim i upornim uvjeravanjem vlada mnogih država. Taj veliki čovjek je utemeljitelj i osnivač današnje velike, razgranate svjetske sile humanosti i ljubavi prema osobama u potrebi – pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Godine 1901. zasluženo mu je dodijeljena i prva ikad dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Pokret je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova, točnije, njih više od 115 milijuna.

blagdani su idealno vrijeme za volontiranje

Okušajte se u volontiranju i širite dobrotu

Jedna od ljepših strana blagdana je volontiranje, stoga neka ovi blagdani budu prilika za širenje dobrote onima kojima je...

SAZNAJTE VIŠE

Osim spomenute Nobelove nagrade za mir dodijeljene Henryju Dunantu, godine 1917. i 1944. Međunarodni odbor Crvenog križa također je dobio Nobelove nagrade za mir, a 1963. godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Međunarodnom odboru Crvenog križa i Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U današnje vrijeme Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prisutna je u svim državama svijeta. Hrvatski Crveni križ osnovan je 1878. godine, sastoji se od 131 društva, i ima vrlo visoku reputaciju u okvirima Međunarodnog pokreta Crvenog križa, zahvaljujući predanom radu svih zaposlenika i volontera. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button