Dječje zdravlje - 30. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Humanitarna Hrvatska: Predstavljena zaklada „Mila za sve“

Predstavljena je humanitarna zaklada "Mila za sve" za teško bolesnu djecu, nastala iz humanitarne akcije za Milu Rončević, djevojčicu koja je na liječenju u SAD-u od rijetkog oblika leukemije

akutna megakariocitna leukemija, AML, Mila Rončević, liječenje, simptomi, leukemija

Mala Mila Rončević svojim je medicinskim slučajem nedavno ujedinila Hrvatsku te zaslugom brojnih donacija dobrih ljudi naše zemlje poslana na liječenje od rijetkog oblika leukemije u SAD. Pet mjeseci nakon što je otišla, njena obitelj i skupina vrhunskih medicinskih stručnjaka predstavili su zakladu „Mila za sve“ koja će nastojati pomagati teško bolesnoj djeci.

Zaklada je osnovana po uzoru na najveće američke zaklade. Usmjerena je na pronalaženje inovativnih rješenja u liječenju i dijagnostici teških oboljenja koja uključuju i genotipizaciju.

Malena Mila ujedinila Hrvatsku: ovo je podvrsta leukemije od koje boluje

Program zaklade

Da podsjetimo: za liječenje Mile Rončević u bolnici Children’s Hospital u Philadephiji bilo je potrebno skupiti 2,3 milijuna kuna. U svega nekoliko dana prikupljeno je rekordnih 38 milijuna kuna. Dirnuti ovom gestom brojnih građana i organizacija naše zemlje, članovi obitelji Rončević odlučili su osnovati zakladu za liječenje druge djece.

Predsjednik Zaklade “Mila za sve”, ugledni pedijatar Mario Ćuk, istaknuo je da u zakladi žele napraviti iskorak u liječenju djece. U sklopu Zaklade nastavit će se Milino liječenje i pokrenuti projekt u koji će biti uključena druga djeca, a sve s ciljem ranog otkrivanja bolesti kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Zanimljivo je istaknuti da će jedan od ciljeva zaklade biti i približavanje personaliziranoj medicini koja prati promjene unutar pojedinog genoma pacijenta. Prednost personaliziranog pristupa sastoji se u tome što se tumor zapravo genotipizira te na osnovu toga osigurava najbolji tretman za pacijenta. Dio sredstava ići će i u znanstvena istraživanja, napose na razvoj imunoterapije. Dodajmo da su u savjetu zaklade vrhunski hrvatski liječnici koji surađuju s velikim brojem stručnjaka iz inozemstva.

Maligne bolesti kod djece

Trebate li svojem djetetu reći da boluje od maligne bolesti?

Dijagnoza maligne bolesti djeteta stavlja pred roditelje brojne izazove, a jedan od prvih jest treba li dijete upoznati s...

SAZNAJTE VIŠE

Važnost ranog otkrivanja bolesti

Dr. Mario Ćuk istaknuo je važnost rane tipizacije iz kapi krvi koja može pomoći u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Tvrdnju je potkrijepio i podatkom o rezultatima neki svjetskih istraživanja u tom području. Ona kažu da se kod 11% nasumično odabrane djece otkrilo da će imati neku tešku bolest. Pokazalo se i da ih 88% nosi recesivni gen i sklonost bolesti.

Uz spomenute projekte, humanitarna zaklada „Mila za sve“ bavit će se i djecom koja će trebati liječenje mezenhimskim matičnim stanicama, malim pacijentima određenima za transplantaciju pluća, a pomagat će i djeci s mišićnom distrofijom te educirati udrugu koja okuplja djecu oboljelu od fenilketonurije.

Nada za Milu i druge mališane

Za to vrijeme prati se i stanje male Mile Rončević koja je trenutno stabilno. Još uvijek se čeka na njezinu transplantaciju koštane srži jer je došlo do neočekivanog zastoja u liječenju. Ali obitelj se nada da će do presađivanja doći vrlo brzo. Sretnom nastavku liječenja nada se i cijela Hrvatska čiji su građani svojim prilozima podržali Milino liječenje. Novoosnovana zaklada sada će biti i podstrek drugoj djeci te roditeljima koji se nađu u sličnoj situaciji kao Mila i obitelj Rončević.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button