Zanimljivosti i savjeti - 7. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

9 razloga zašto su snježni sportovi dobri za naše zdravlje

Pobijedite stres, ostanite u dobroj formi i uživajte u blagodatima prirode. Sve to postići ćete odlaskom na snježne padine i prakticiranjem skijanja, snowboardinga ili drugih zimskih sportova na otvorenom

skijanje snowboarding -zdravlje

Nije nikakva novost da fizička aktivnost i kretanje na svježem zraku pozitivno djeluju na naše zdravlje, ali i raspoloženje. Svi znamo da vježbanje u teretani jača i oblikuje mišiće te da dobre dnevne navike poput prakticiranja joge ili meditacije mogu opustiti naše misli i ublažiti stres. No što ako vam kažemo da i vrijeme provedeno na skijanju ili snowboardingu na skijaškoj padini može zadovoljiti ove potrebe?

Koje su dobrobiti snježnih sportova za naše fizičko i mentalno zdravlje ističu stručnjaci web stranice Goskialberta.com čije vam preporuke donosimo u članku.

#1: Snježni sportovi pomažu kod ublažavanja stresa

Posljednjih godina znanstvenici sve više istražuju kako priroda pomaže kod smanjenja stresa i mentalne napetosti. Razvilo se cijelo jedno znanstveno područje pod nazivom „ekoterapija“, a koje uključuje proučavanje veza između vremena provedenog na otvorenom te smanjenja stresa, anksioznosti i depresije.

Tjelovježba na svježem zraku: zašto je važna i zimi

U znanstvenoj studiji provedenoj 2015. godine istraživači su analizirali aktivnosti mozga zdravih osoba nakon 90-minutne šetnje prirodom u usporedbi s ispitanicima koji su boravili u urbanom okruženju. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su šetali prirodom imali manju aktivnost u prednjem korteksu mozga (području koje je aktivno kada osjećamo negativne emocije); što je dokaz da boravak u prirodi čini da se osjećate bolje.

Prema dr. Straussu, jednom od istraživača u studiji: „Kada su ljudi depresivni ili pod visokim razinama stresa, ovaj dio mozga nepravilno funkcionira, pa osobe doživljavaju kontinuirani niz negativnih misli“.

Vizualni aspekti prirode također mogu imati umirujući učinak. „Promatrati nešto ugodno na što se možete usredotočiti poput drveća ili zelenila, pomaže odvratiti um od negativnih misli koje postaju manje ispunjene brigom“, ističe dr. Strauss.

Clara Hughes, šesterostruka olimpijka, sažela je to u krilatici – kretanje je lijek. U svom dnevniku je napisala: „U trenucima kada se osjećam izgubljeno, zbunjeno, uplašeno, tužno, očajno… svaki put kada stupim u prirodu, ti se osjećaji preokrenu u nešto pozitivno. Kretanje u prirodi, na bilo koji način, najbolji je lijek od svih“. Dajte mu priliku: iskušajte lijek kretanja na otvorenom, nećete pogriješiti.

#2: Skijanje je trening za cijelo tijelo

„Biti aktivan na otvorenom u prekrasnoj prirodi ne može se s ničime usporediti. A skijanje je više od sporta, ono ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje skijaša i kvalitetu života.“

Naveli smo citat iz časopisa Time iz siječnja 2018. godine, a kojeg potpisuje dr. Josef Niebauer, profesor sportske medicine i kardiologije te ravnatelj Instituta za molekularnu sportsku i rehabilitacijsku medicinu na Sveučilištu Paracelsus u Salzburgu u Austriji. U istom članku, dr. Niebauer ističe skijanje kao jedan od najboljih treninga za zdravlje našeg srca.

„Alpsko skijanje je kombinacija izdržljivosti i treninga snage. Ima pozitivne učinke na srce, cirkulaciju i periferne mišiće, uglavnom na nogama“. Zanimljivo je da istraživanje dr. Niebauera pokazuje da vam skijanje niz padinu pruža otprilike iste dobrobiti kardio treninga kao i vožnja biciklom ili veslanje.

A s obzirom na brojna skijaška izletišta u nas ili u našoj bližoj okolici, lako je pronaći cjeloviti trening tijela kojeg pruža skijanje. Zašto trenirati u teretani tijekom zimskog razdoblja kada imamo odličan prirodni fitness centar na otvorenom kao što su snježna skijališta?

#3: Osim za tijelo, skijanje je trening za um

Snalaženje u zavojima i okreti na stazi zahtijevaju od skijaša koncentraciju i fokus. Dok koordinirate pokrete vašeg tijela, ujedno usavršavate i vaš osjećaj za prostor, kontrolu brzine i usklađivanje vremena.

Skočite, dakle, na skije ili snowboard i održite oštar um!

#4: Vrijeme provedeno na skijanju je vrijeme provedeno u prirodi i na otvorenom

Povezivanje s majkom prirodom izuzetno je važno za stvaranje pozitivnih vibracija, stoga odlazak na snježne padine ne možemo a da ne preporučimo dvaput! Stručnjaci ističu da je samo petnaest minuta provedenih u prirodi dovoljno da napravi ogromnu razliku u pogledu našeg raspoloženja. A pogled sa snježnih vrhova, svjež planinski zrak i slikoviti skijaški tereni, svakako će probuditi ono najljepše u vama.

#5: Snježni sportovi potiču osjećaj samopouzdanja

Bez obzira na vašu dob, osjećaj zadovoljstva koji se javi kada savladate zahtjevnu stazu ili odradite snowboard vožnju, sigurno će vam pojačati osjećaj samopouzdanja.

To je važno i za djecu koja na skijanju mogu steći tjelesno samopouzdanje ili izbrusiti koordinaciju pokreta dok se spuštaju niz padinu uz veseli osmijeh i trenutke ponosa na snijegu.

#6: Djeca na skijanju stječu važne vještine

„Djeca koja idu na skijanje bolje se snalaze u školi jer skijanje zahtijeva planiranje i koncentraciju“, ističe dr. Friederbeck, sportski znanstvenik na Tehničkom sveučilištu u Münchenu i trener njemačke muške reprezentacije u slobodnom skijanju.

Aktivna djeca, prema njegovom mišljenju, pokazuju bolje vještine u matematici te imaju bolje jezične sposobnosti. A čest kardiovaskularni trening (što skijanje zapravo jest) dovodi se u vezu s razvojem inteligencije u životu. Nedavne studije također pokazuju da prakticiranje sporta ima pozitivan utjecaj na društveni, kognitivni i fizički razvoj djeteta.

Skijanje i snowboarding omogućavaju djeci doživljaj sporta u prirodnom okruženju gdje su vještine planiranja, koncentracije i procjene rizika, ujedno i vještine potrebne za život.

#7: Snježni sportovi potiču bolji životni stil pojedinca

Prakticiranje skijanja, snowboardinga ili drugih zimskih sportova pruža dugoročne zdravstvene koristi. U studiji o zdravlju skijaša iz 2013. godine, istraživač Martin Burtscher je naveo: „U usporedbi s općom populacijom slične dobi, skijaši oba spola prijavili su bolji zdravstveni status, manje su konzumirali alkohol, češće su bili nepušači i redovito su izvodili aerobne vježbe“. Ukratko, vodili su zdraviji život.

#8: Skijanje donosi dubok i miran san

Nakon boravka na svježem planinskom zraku i nekoliko spustova na vašoj omiljenoj skijaškoj stazi, garantiramo da će vaši tijelo i um biti spremni za zasluženi odmor. Opustite se nakon svih tih uzbudljivih vožnji niz padinu, sigurno ćete duboko zaspati kada dođe vrijeme za spavanje.

Boravak u prirodi zimi

Zimska čarolija: Izađite van i uživajte!

U ovo doba godine puno se govori o takozvanoj zimskoj depresiji, a glavnim “krivcem“ proglašeno je tmurno vrijeme sa...

SAZNAJTE VIŠE

#9: Snježni sportovi zbližavaju obitelj

Dobra zabava i užitak u aktivno provedenom vremenu s voljenima osnažit će veze među članovima obitelji. Od mališana koji brzinom svjetlosti osvajaju dječju stazu do aktivnih seniora koji skijaju i u zlatnim godinama, skijanje i snowboarding nemaju dobnih ograničenja. Svi mogu obući svoju zimsku opremu i provesti se na svježem zraku. A zaslugom dobre zabave, obitelj može stvoriti prekrasne uspomene za cijeli život.

Što reći na kraju? Ako imate volje i mogućnosti, otputite se s vašim najdražima na obližnju skijašku destinaciju i uživajte u zdravstvenim pogodnostima koje pružaju zimski sportovi.

Korišten izvor: https://goskialberta.com/health-and-wellness/ten-ways-snow-sports-are-awesome-for-all-round-health-wellbeing/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button