Zanimljivosti i savjeti - 6. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

O čemu ovisi što sanjamo? Ovo je 8 faktora koji oblikuju snove

Tko je spokojan sanja sunčane dane, a tko je pod stresom oluje. Što još oblikuje naše snove, pročitajte u nastavku

Što utječe na naše snove?

Neće vas iznenaditi vijest da zvukovi, mirisi i druge okolnosti u spavaonici utječu na snove.

No, ima još toga što određuje sadržaj i kvalitetu snova – hrana, tv program, video igre, položaj pri spavanju, pa čak i Zemljin magnetizam. Um koji sanja sposoban je glatko uklopiti vanjske utjecaje u radnju sna.

Zvukovi

Jeste li ikad sanjali da je u vašoj blizini zazvonila budilica? Takav zaplet može biti posljedica stvarne budilice, ali i automobilskog alarma ili bilo kojeg sličnog zvuka. Kada dopre do sluha, taj zvuk postaje dio vašeg sna i utječe na njegov scenarij (ako vas ne probudi).

Mirisi

Njemački su znanstvenici proučili učinke mirisa u spavaonici na sadržaj sna. Spavačima su bez najave stavljali pod nos miris ruže ili trulih jaja. Oni koji su bili izloženi ugodnom mirisu imali su ljepše snove iako nisu znali da su istraživači manipulirali mirisima. Pretpostavlja se da mirisi stimuliraju limbički sustav, koji regulira i njušnu percepciju i emocije. 

Ne treba vam sanjarica: Savjeti koji će vam pomoći kod tumačenja snova

Položaj tijela

Tko spava na trbuhu ima češće erotske snove nego ostali, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Shue Yan u Hong Kongu. Znanstvenici pretpostavljaju da je to posljedica kontakta između genitalija i kreveta, što šalje odgovarajuće signale u mozak.

Dijeta mršavljenja

Ako ste zbog dijete izbacili poslastice koje debljaju, povećana je mogućnost da će vas u snovima progoniti prizori obilnih jela i slastica. Isto vrijedi i za druge stvari koje si uskraćujete – ako se odvikavate od pušenja, cigarete će se javljati u vašim snovima, dovodeći vas u napast i na javi.

Nikotinski flasteri povećavaju vjerojatnost živih i intenzivnih snova

TV program

Ako ste stariji, vjerojatnije je da sanjate velik dio snova u crnom i bijelom. Znanstvenici sa škotskog Sveučilišta u Dundeeju pretpostavljaju da je to rezultat gledanja crno-bijelog tv programa u djetinjstvu. Ranija istraživanja otkrila su da su ljudi između 1915. i 1950. imali ponajviše crno-bijele snove, a da je udio snova u boji počeo rasti od sredine šezdesetih, nakon uvođenja tv programa u boji. 

Video igre

Što više igrate kompjuterske igre, to bolje upravljate radnjom snova, a likovi će podsjećati na one iz igrica. To je otkrila istraživačka ekipa s kanadskog Sveučilišta Grant MacEwan. Po mišljenju autora istraživanja, scenariji igara uvelike podsjećaju na snove pa se snalaženje u igranju ucjepljuje u nesvjestan dio uma i manifestira u snovima.

ljekovito bilje protiv nesanice i stresa

Naspavajte se! 4 biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse

Za te se tegobe često propisuju lijekovi, no škrinjica ljekovitog bilja skriva biljne preparate koji, za razliku od sintetičkih,...

SAZNAJTE VIŠE

Genetski kod

Jednojajčani blizanci imaju više sličnih interesa nego dvojajčani, no otkrivena je i podudarnost njihovih snova. Ako jedan jednojajčani blizanac ima tri ili više noćnih mora tjedno, 45 posto je izgledno da ih ima i drugi blizanac, pokazala je studija na Helsinškom sveučilištu u Finskoj, koja je proučila tisuće blizanačkih parova. Kod dvojajčanih blizanaca, izgledi za to su samo 20 posto.

Zemljin magnetizam

Berlinski psiholog Darren Lipnicki bilježio je svoje snove osam godina uspoređujući ih s geomagnetičkom aktivnošću u mjestu boravk. Ako je aktivnost bila niska dva ili više dana, snovi su mu bili živopisni i neobični. Drugo je istraživanje ukazalo da fluktuacije u melatoninu, hormonu sna, ovise o geomagnetskoj aktivnosti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button