Trudnoća i porod - 12. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurolog, Poliklinika Aviva

Epilepsija nije prepreka za trudnoću

Ako je epilepsija vaša dijagnoza, trudnoća vam se može činiti rizičnom, no uz dobar nadzor i pažnju izgledi idu u vašu korist

Epilepsija i trudnoca

Idu li epilepsija i trudnoća zajedno? Na ovo osjetljivo pitanje možemo odgovoriti da epilepsija tijekom trudnoće zahtijeva posebnu pažnju. Dok većina žena s epilepsijom rađa zdravu djecu, nekima je tijekom trudnoće potrebna posebna skrb.

Tijelo svake žene različito reagira kada je u pitanju trudnoća. Kod većine trudnica koje boluju od epilepsije napadaji ostaju isti, kod nekih se mogu prorijediti, no postoje i slučajevi u kojima se broj napadaja može povećati, posebno kod trudnica s epilepsijom koje ne spavaju dovoljno ili ne uzimaju redovito lijekove.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Treba obratiti pozornost i na lijekove. Dok neki antiepileptici mogu pridonijeti neplodnosti, drugi pak mogu smanjiti učinkovitost hormonske kontracepcije. Lijekovi koje uzimate tijekom trudnoće mogu utjecati na plod. Prirođena oštećenja poput rascijepa nepca, oštećenja neuralne cijevi, nepravilnosti u kostima te urođena oštećenja srca i mokraćnog sustava nekoliko su potencijalnih nuspojava povezanih s antiepilepticima. Rizik se povećava povećanjem doze te kod kombinacije lijekova.

Prilagodba doze lijekova

Ako devet mjeseci prije začeća nije bilo napadaja, manja je vjerojatnost da će do njega doći tijekom trudnoće. Ako napadaja nije bilo dvije do četiri godine, postoji mogućnost da uz nadzor liječnika smanjite dozu ili broj lijekova već prije začeća, ako pritom izostanu napadaji. Većini žena se, međutim, preporučuje nastavak liječenja tijekom trudnoće.

Da bi se smanjio rizik za vas i vaše dijete, liječnik će vam propisati najsigurnije lijekove i doziranje kojima se postiže kontrola bolesti te će nadzirati razinu lijeka u krvi tijekom trudnoće. Prije začeća zakažite sastanak s liječnicima koji će biti uključeni u vašu trudnoću (liječnik obiteljske medicine, neurolog, ginekolog). Oni će procijeniti mogućnosti promjene liječenja koje je potrebno prije trudnoće.

Da bi se smanjio rizik za vas i vaše dijete, liječnik će vam propisati najsigurnije lijekove i doziranje kojima se postiže kontrola bolesti te će nadzirati razinu lijeka u krvi tijekom trudnoće

Napadaji tijekom trudnoće

Imate li česte napadaje prije začeća, možda će vam se savjetovati da s trudnoćom pričekate dok oni ne budu bolje kontrolirani. Uvijek uzmite lijek točno onako kako je propisano. Nemojte prilagođavati dozu ili prestati uzimati lijekove na svoju ruku. Nekontrolirani napadaji mogu predstavljati veći rizik za vaše dijete od bilo kojeg lijeka.

Važan je i zdrav način života: jedite zdravu i raznovrsnu prehranu, uzimajte prenatalne vitamine, dovoljno spavajte, izbjegavajte pušenje, alkohol, droge i kofein. Folna kiselina pomaže u sprečavanju oštećenja neuralne cijevi, ozbiljnih abnormalnosti mozga i leđne moždine. Budući da neki antiepileptici utječu na način na koji tijelo koristi folnu kiselinu, vaš će liječnik preporučiti uzimanje folne kiseline.

Napadaji tijekom trudnoće mogu biti opasni, ali mnoge majke koje su imale epileptični napadaj u tom razdoblju rađaju zdrave bebe. Epileptični napadaji u trudnoći mogu prouzročiti usporavanje otkucaja srca fetusa, smanjen dotok kisika do fetusa, ozljedu fetusa, prerano odvajanje posteljice od maternice (abrupcija posteljice) ili pobačaj zbog traume (kao što je pad tijekom napadaja), prijevremeni porođaj ili prerano rođenje djeteta. Dođe li do napadaja, odmah se javite liječniku, možda je potrebna prilagodba doze lijeka. Ako se napadaji javljaju tijekom posljednjih mjeseci trudnoće, vjerojatno će liječnik predložiti nadzor trudnice u bolnici.

Pretrage u trudnoći

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati

Prvo saznanje o eventualnoj trudnoći danas se najčešće događa nakon upotrebe kućnog testa na trudnoću. Kućni test na trudnoću...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon porođaja

Većina trudnica koje boluju od epilepsije rađaju bez komplikacija, a uglavnom mogu koristiti iste metode ublažavanja bolova tijekom porođaja kao i druge žene. Ako je doza antiepileptika mijenjana tijekom trudnoće, razgovarajte sa svojim liječnikom o vraćanju doze na onu prije trudnoće ubrzo nakon porođaja kako bi napadaji ostali pod kontrolom.

Dojenje se potiče kod većine žena, čak i onih koje uzimaju antiepileptike. Razgovarajte s liječnikom o potrebnim prilagodbama. Možda će vam preporučiti uzimanje lijekova nakon hranjenja ili predložiti njihovu promjenu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button