Trudnoća i porod - 26. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Lada Šumilin, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije i dr.sc. Tomislav Miletić, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Aviva

Krvarenje u ranoj trudnoći: Koji su uzroci i kako se liječi?

Krvarenje u ranoj trudnoći ubraja se u najčešće razloge učestalih pregleda trudnica početkom trudnoće

trudnoća u fokusu: krvarenje u ranoj trudnoći trudnica

Prema dostupnim podacima, 20 do 40% trudnica u prvom tromjesečju trudnoće dolazi na pregled sa znakovima krvarenja. Srećom, u 50% slučajeva radi se o fiziološkom krvarenju kao posljedici implantacije kod urednih intrauterinih trudnoća sa živim plodom.

Krvarenje u ranoj trudnoći u 30 do 50% događa se kao posljedica pobačaja zbog nepravilnog razvoja ploda. Odnosno, radi se o trudnoćama bez pozitivne srčane aktivnosti kao što su  Missed abortion i Blighted ovum.

Folna kiselina, jod, željezo, vitamin D: Čuvari zdravlja trudnica i beba

Rijedak (1-2%), ali životno važan uzrok  krvarenja je ektopična trudnoća. Iznimno ga je važno na vrijeme prepoznati jer može biti razlogom ozbiljnih komplikacija, a u najgorem slučaju može dovesti i do smrti žene.

Rijetki razlozi krvarenja u ranoj trudnoći kod manje od 1% slučajeva, a na koje ne smijemo zaboraviti su promjene  vrata maternice i rodnice (polip, maligne displazije, infekcija) i gestacijska trofoblastična bolest.

Kako izgleda pregled trudnica koje imaju krvarenje u ranoj trudnoći

Pregledom u spekulima procjenjuje se obilnost krvarenja, kao i postojanje patoloških promjena u vratu maternice i rodnici koje mogu biti uzrok krvarenja. Bimanualnim pregledom liječnik utvrđuje veličinu maternice, prohodnost vrata maternice, kao i osjetljivost vrata maternice na pomicanje.

Pretrage kod krvarenja u ranoj trudnoći

Klasične metode pregleda nadopunjunju se modernim pretragama, poput ultrazvuka i određivanja serumskog BHCG-a, koje se danas smatraju zlatnim standardom neizostavnim za postavljanje dijagnoze uzroka krvarenja.  Trudnicama se odmah određuje krvna grupa i Rh faktor, radi potrebe za pravovremenom imunoprofilaksom kod Rh negativnih pacijentica.

Trudnice i lijekovi

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati bilo koji lijek, a neke u tom...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje krvarenja u ranoj trudnoći

Liječenje ovisi o uzroku, vitalnosti i lokaciji trudnoće.

Implantacijska krvarenja kod urednih intrauterinih trudnoća liječe se ekspektativno, uz preporuku mirovanja, apstinencije od odnosa te uz ev. ordiniranje progesterona, lokalno ili peroralno.

Ukoliko se radi o patološkim trudnoćama s nevitalnim plodom liječenje također može biti ekspektativno, uz pravodobni nadzor liječnika, u periodu kraćem od dva tjedna do maksimalno 8. tjedna trudnoće i uz kontinuirano praćenje vrijednosti BHCG-a. Kirurška evakuacija ploda ili kiretaža je metoda izbora kod pacijentica sa obilnim krvarenjem i mogućnošću sepse.

Terapija ektopičnih trudnoća ovisi o hemodinamskoj stabilnosti pacijentica. Kirurška intervencija je neophodna kod hemodinamski nestabilnih žena sa sumnjom na prsnuće jajovoda, ili kod žena nakon neuspjeha medikamentozne terapije.

Prema navedenome, najveći postotak krvarenja u ranoj trudnoći nema negativnog utjecaja na tijek trudnoće ili zdravlje trudnice. No svako krvarenje koje se pojavi u ranoj trudnoći treba razjasniti do kraja javljajući se na ginekološki pregled. Na taj način će se pravovremeno prevenirati pojava anksioznosti koja se  javlja saznanjem da možda nešto nije u redu s trudnoćom, a i na vrijeme prepoznati i liječiti ozbiljne  komplikacije ranog krvarenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button