Trudnoća i porod - 19. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Trudnoća u perimenopauzi i postmenopauzi

U razdoblju neposredno prije menopauze moguće je ostvariti zdravu trudnoću, no povećan je rizik od raznih komplikacija. S druge strane, iako u postmenopauzi nije moguće zanijeti prirodnim putem, postoje mogućnosti medicinski potpomognute oplodnje

trudnoca u perimenopauzi i postmenopazi

Menopauza, prirodan proces u životu svake žene, označava posljednju menstruaciju i obično nastupa oko 51. godine života. Iako je vjerojatnost mala zbog brojnih razloga, trudnoća u menopauzi ipak je moguća, a to se posebice odnosi na perimenopauzu.

Hormonalne promjene tranzicijskog razdoblja

Predmenopauza ili perimenopauza prethodi menopauzi, posljednjoj menstruaciji, dok se izostanak menstruacije više od godinu dana smatra postmenopauzom.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Dakle, iako menopauza označava kraj reproduktivnog razdoblja žene, ponekad je trudnoća moguća, što se osobito odnosi na razdoblje perimenopauze. Naime, tijekom ovog tranzicijskog razdoblja dolazi do prvih hormonalnih promjena. Menstruacije, kao i ovulacije, postaju neredovite. Mjesečna krvarenja mogu izostati i po nekoliko mjeseci, zbog čega žene mogu pomisliti da je nastupila postmenopauza te se upustiti u spolne odnose bez zaštite, što može rezultirati trudnoćom. Treba imati na umu da do ovulacije ili izbacivanja zrele jajne stanice iz jajnika može doći neovisno o menstrualnom krvarenju, a samim time može doći i do začeća.

Iako je moguće da u menopauzi, odnosno predmenopauzi, dođe do trudnoće, vjerojatnost je mala zbog:

  • pada razine spolnih hormona,
  • rjeđih ovulacija,
  • opadanja kvalitete jajnih stanica,
  • postojanja drugih zdravstvenih stanja povezanih sa starenjem.

Simptomi i komplikacije

Prepoznavanje trudnoće tijekom menopauze može biti izazovno zbog čestog preklapanja simptoma menopauze sa simptomima trudnoće.

No, postoji li mogućnost trudnoće, odnosno ako ste prakticirali nezaštićene spolne odnose te ako primijetite neke od klasičnih simptoma trudnoće, poput:

  • promjene obrasca krvarenja,
  • mučnine,
  • nadutosti ili
  • prekomjernog umora,

obratite se svome ginekologu i/ili učinite test na trudnoću.

Tijekom razdoblja perimenopauze moguće je ostvariti u potpunosti zdravu trudnoću, no povećan je rizik od razvoja komplikacija.

Neke od njih su:

Trudnoća u postmenopauzi

O postmenopauzi govorimo ako je prošlo više od godine dana od posljednje menstruacije.

sve faze menopauze

Tri faze menopauze: ako je prirodno, ne mora biti i lako

Menopauza je prirodni dio starenja, upoznajte njezine faze te se nemojte ustručavati tražiti savjet liječnika ako simptomi „podivljaju“.

SAZNAJTE VIŠE

Budući da više nema ovulacije, trudnoća nije moguća prirodnim putem, no možete se podvrgnuti nekoj od metoda medicinski potpomognute oplodnje, a o dostupnim opcijama savjetujemo da porazgovarate s izabranim liječnikom.

Zaključno

Tijekom razdoblja perimenopauze uspješna i zdrava trudnoća je svakako moguća, no nerijetko je praćena komplikacijama, zbog čega je važno osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb tijekom cijelog trajanja trudnoće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button