ADIVA Plus sadržaj - 22. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Kratko i jasno o testovima za trudnoću

Današnji testovi za trudnoću vrlo su osjetljivi te otkrivaju prisutnost hormona hCG u mokraći već svega nekoliko dana nakon začeća, odnosno izostanka mjesečnice

testovi za trudnoću

Testovi za trudnoću jedan su od najvažnijih alata koji će nam pružiti najpouzdaniji odgovor na pitanje jesmo li trudni. Testovi za trudnoću odgovaraju na ovo pitanje i prije pojave prvih fizičkih znakova trudnoće, pa su danas neizostavni dio njezina planiranja.

U tekstu vam donosimo kratki pregled najbitnijih informacija o ovim testovima, kako djeluju te kada ih koristiti.

Planirate zatrudnjeti? Poslušajte provjerene savjete stručnjaka

Hormon u kojem leži odgovor

Testovi za trudnoću kakve danas koristimo funkcioniraju po principu detekcije humanog korionskog gonadotropina (hCG), hormona kojeg proizvodi sinciciotrofoblast (jedan od dijelova posteljice) koji se umnaža i razvija nakon što se oplođena jajna stanica ugnijezdi u sluznicu maternice.

Razine ovog hormona počinju rasti po implantaciji (ugnježđenju), što se događa između osmog do dvanaestog dana nakon oplodnje, a vrhunac vrijednosti dostiže oko 10. tjedna trudnoće.

Hormon hCG se izlučuje u krvotok, a time i u mokraću. Dakako, njegovo dokazivanje iz krvi je također moguće, no jasno je da određivanje njegovih koncentracija u krvi nije praktično za svakodnevicu; stoga se, zbog jednostavnosti i praktičnosti, urin koristi kao uzorak za testiranje.

Testiranje iz uzorka krvi koristi se najčešće u bolničkim uvjetima.

Kako se provodi testiranje?

Testovi koji koriste urin mogu biti trakasti ili testovi iz mlaza.

U prvom slučaju se žena pomokri u čašicu, a test se potom uroni u uzorak mokraće. Testovi u sredini mlaza urina slični su trakastim testovima, no drže se izravno u mlazu urina umjesto da se urone u šalicu urina.

Na uronjenom se kraju mokraća upija i dolazi do reaktivnog dijela testa u kojem, kemijskom reakcijom između hormona i reagensa, dolazi do nastanka dviju crtica:

  • Prva crtica referira se na sam uzorak, te njezina pojava znači pozitivan test.
  • Druga se crtica uvijek pojavljuje, a služi kao kontrolna crtica, odnosno njezina pojava pokazatelj je ispravnosti testa. 

Kada je najbolje vrijeme za testiranje?

Žene i njihovi partneri često se pitaju kada je najbolje vrijeme za izvođenje testa nakon spolnog odnosa.

planiranje trudnoce roditeljstvo

Planiranje trudnoće: postoji li pravo vrijeme za roditeljstvo?

Planiranje trudnoće preokupacija je parova koji žele postati roditelji, a pitanje koje si postavjaju je kada je pravi tren...

SAZNAJTE VIŠE

Pri određivanju vremena testiranja u obzir treba uzeti osjetljivost testa, ali i vremenski dio ciklusa u kojem se žena nalazi, odnosno na činjenicu je li žena dobila menstruaciju ili je ona izostala.

Većina standardnih testova za trudnoću detektira pozitivan rezultat nakon 10 do 14 dana od začeća. U osjetljivijih testova, detekcija je moguća od 7. dana začeća.

Više informacija o testovima za trudnoću potražite na blogu Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button