Trudnoća i porod - 28. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Što trudnice trebaju znati o epiziotomiji

Epiziotomija je mali kirurški rez koji se izvodi kako bi se spriječilo nekontrolirano pucanje međice tijekom porođaja, s ciljem olakšavanja izlaska djeteta iz rodnice

epiziotomija

Za razliku od epiziotomije, nekontrolirano i spontano pucanje međice, tkiva između vaginalnog otvora i anusa, povezuje se s većim rizikom od nastanka komplikacija.

Iako se nekoć epiziotomija izvodila rutinski, danas se provodi samo kada postoji opravdan medicinski razlog, o čemu govorimo više u nastavku.

Indikacije za epiziotomiju

Neke od opravdanih indikacija (razloga) za provođenje postupka epiziotomije su:

 • majka prvorotkinja,
 • veliko dijete,

Trebamo li se zabrinuti zbog lažnih trudova i kada potražiti pomoć

 • nedonošenost (dijete rođeno prije 37. tjedna trudnoće),
 • prenošenost (dijete rođeno nakon 42. tjedna trudnoće),
 • djetetovo rame je zapelo iza zdjelične kosti (distocija ramena),
 • dijete ima abnormalan srčani ritam prilikom porođaja,
 • porođaj je potrebno izvesti pomoću medicinskih instrumenata poput forcepsa ili vakuum ekstraktora.

Izvođenje zahvata i moguće komplikacije

Epiziotomija je mali kirurški zahvat koji se izvodi škarama za epiziotomiju ili skalpelom pod lokalnom anestezijom. Razlikujemo medijani rez, kada se međica zarezuje po sredini u ravnini s rektumom te lateralni ili postranični rez pri kojem se međica zarezuje pod kutem u lijevu ili desnu stranu.

O mogućim posljedicama/komplikacijama epiziotomije bilo bi dobro porazgovarati s izabranim liječnikom u okviru pripreme za porod.

Neke od mogućih posljedica su:

 • Bol na mjestu ožiljka – epiziotomija je zahvat koji zahtijeva zarezivanje tkiva (međice), što može rezultirati bolovima tijekom zarastanja. Bol obično postupno prolazi s vremenom.
 • Bolni snošaj – bolan spolni odnos često je privremeno stanje povezano s epiziotomijom te obično nestaje sa zacjeljivanjem rane.
 • Fekalna inkontinencija – ovo je ozbiljna komplikacija epiziotomije do koje dolazi zbog oštećenja analnog sfinktera i karakterizirana je nemogućnošću kontroliranja stolice.
 • Infekcija ožiljka – bilo koji kirurški rez nosi rizik od infekcije, uključujući rez od epiziotomije. Stoga, primijetite li znakove infekcije (crvenilo, oticanje, gnojenje), odmah se obratite liječniku kako bi dobili odgovarajuću terapiju.

Oporavak od epiziotomije

Oporavak od epiziotomije individualno je iskustvo za svaku ženu. Bol i nelagoda obično su najizraženiji u prvim danima nakon poroda, a u njihovom ublažavanju mogu vam pomoći lijekovi protiv bolova koje vam je propisao liječnik.

Oteklina oko područja reza je također normalna pojava i obično će spontano splasnuti tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda.

Također, važno je izbjegavati pretjerano naprezanje i dizanje teških predmeta kako biste omogućili tijelu da se oporavi nakon poroda, odnosno rani da zacijeli.

epiduralna anestezija-porod

Osnovno što treba znati o epiduralnoj analgeziji

Budući da učinkovito smanjuje osjet boli, primjena epiduralne analgezije tijekom poroda značajno pridonosi pozitivnijem iskustvu poroda.

SAZNAJTE VIŠE

Kako je rana smještena na području koje je izloženo trenju pri svakodnevnim aktivnostima, u prosjeku je potrebno dva do tri tjedna do njezina potpunog cijeljenja.

Važnost dobrih higijenskih navika

Kako biste spriječili infekciju rane, tijekom oporavka se pridržavajte dobrih higijenskih navika. Redovito održavajte higijenu rane te često mijenjajte higijenske uloške.

Za uspješan oporavak od epiziotomije važno je pratiti i pridržavati se uputa liječnika, a primijetite li bilo kakve zabrinjavajuće simptome, kako biste spriječili moguće daljnje komplikacije, obratite se liječniku. Uz pravilnu skrb i strpljenje, većina žena se brzo i uspješno oporavi od epiziotomije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button