ADIVA Plus sadržaj - 20. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Trebamo li se zabrinuti zbog lažnih trudova i kada potražiti pomoć?

Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije kao „lažni trudovi“ javit će se u gotovo svakoj trudnoći, no najčešće ne predstavljaju razlog za zabrinutost

lažni trudovi Braxton-Hicksove kontrakcije

Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije pod laičkim nazivom „lažni trudovi“ su fenomen koji mnoge žene iskuse tijekom trudnoće. Iako često zabrinjavaju trudnice, a ponekad su i nelagodne, Braxton-Hicksove kontrakcije su prirodni i očekivani dio trudnoće koji ima i neke važne funkcije.

U ovom tekstu razjasnit ćemo što su Braxton-Hicksove kontrakcije, koja je njihova uloga, kako ih razlikovati od pravih trudova te vam dati savjete kako se s njima lakše nositi.

Hormoni „kormilari“ trudnoće

Kada i zašto nastaju lažni trudovi?

Braxton-Hicksove kontrakcije su povremena grčenja mišića maternice koja se tipično pojavljuju tijekom drugog, a najčešće trećeg trimestra trudnoće, premda se mogu javiti i mnogo ranije, čak u šestom tjednu.

Kontrakcije su posljedica stezanja mišićnih vlakana koje grade miometrij, mišićni sloj maternice. Točan uzrok nastanka ovih kontrakcija nije u potpunosti poznat, no njihova uloga tijekom poroda je od velike važnosti.

Smatra se da ove kontrakcije doprinose omekšavanju vrata maternice, što je bitan dio pripreme tijela na porod. Osim toga, kontrakcija vlakana potiče preraspodjelu krvi koja putuje do posteljice, odnosno ploda i tako doprinosi dostavi hranjive, kisikom bogate krvi kroz placentu do fetusa.    

Čimbenici koji potiču lažne trudove

Glavna karakteristika Braxton-Hicksovih kontrakcija jest da se javljaju sporadično i da su nepravilne u trajanju i intenzitetu. Postoje neki čimbenici koji potiču njihov nastanak, a to su:

  • jača fizička aktivnost,
  • pun mokraćni mjehur koji pritišće maternicu,
  • seksualna aktivnost (tipično se javljaju nakon spolnog odnosa) te
  • dehidracija.

Razlikovanje lažnih od pravih trudova

Lažne trudove svaka žena doživljava drugačije, a njihova pojava najčešće zbunjuje žene koje prvi put prolaze kroz trudnoću te još nisu imale priliku iskusiti lažne trudove i druge pojave karakteristične za trudnoću.

Lažni se trudovi najčešće opisuju kao blaži menstrualni grčevi koji su nelagodni, no nikada nisu bolni kao što su to pravi trudovi. Za razliku od pravih trudova, lažni ne uzrokuju proširenje (dilataciju) vrata maternice te stoga ne označuju početak poroda.

Pri razlikovanju pravih od lažnih trudova treba obratiti pozornost na nekoliko obilježja, a to su:

  • učestalost pojavljivanja kontrakcija,
  • trajanje kontrakcija,
  • njihov intenzitet,
  • reakcija kontrakcija na aktivnost trudnice,
  • subjektivni osjećaj.

Braxton-Hicksove kontrakcije pojavljuju se u nepravilnim intervalima te se njihova učestalost s vremenom ne povećava. Ni njihovo trajanje se ne povećava prolaskom vremena, što nije slučaj s pravim trudovima koji se pojavljuju u pravilnim intervalima, a s vremenom su učestaliji i duljeg trajanja. Osim toga, lažni trudovi češće uzrokuju nelagodu, a ne bol, koja tipično popušta na promjenu položaja tijela.

trudnoca tegoba jutarnja mucnina prehrana simptom trudnoce

Trudničke tegobe: možemo li ublažiti jutarnje mučnine?

Trudnoća je vrijeme kada možete doživjeti jednu ili više tegoba s popisa tegoba u trudnoći, jednom ili više puta,...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se javiti ginekologu?

Braxton-Hicksove kontrakcije su prirodni dio trudnoće, iako mogu biti predmet brige i uzrok nelagode za trudnicu. Pri pojavi lažnih trudova preporučuje se obratiti pažnju na to postoje li pridruženi simptomi i znakovi koji bi mogli pobuditi sumnju na prave trudove ili neku od komplikacija u trudnoći, poput vaginalnog krvarenja ili curenja plodove vode.

U slučaju zabrinutosti ili njihove pojave, nemojte se ustručavati kontaktirati ginekologa radi konzultacija i ginekološkog pregleda, kako bi se utvrdio točan uzrok vaših tegoba i otklonile brige za vas i vašu bebu!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button