ADIVA Plus sadržaj - 17. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Osnovno što treba znati o epiduralnoj analgeziji

Budući da učinkovito smanjuje osjet boli, primjena epiduralne analgezije tijekom poroda značajno pridonosi pozitivnijem iskustvu poroda, osobito kod prvorodilja

epiduralna anestezija-porod

Epiduralna analgezija je najučinkovitija i najčešće primjenjivana metoda ublažavanja bola u porodu. Ova tehnika je iznimno popularna zbog svojih brojnih prednosti i vrlo malo rizika. Riječ je o primjeni lokalnog anestetika u područje lumbalnog dijela leđa, čime se na jednostavan način nastoji minimizirati osjet boli za vrijeme poroda.

Prednosti primjene epiduralne analgezije

Budući da učinkovito smanjuje osjet boli, primjena epiduralne analgezije tijekom poroda značajno pridonosi pozitivnijem iskustvu poroda, osobito kod prvorodilja.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Također, epiduralna analgezija može vas poštedjeti nelagode i boli u slučaju kada se vaginalni porođaj mora dovršiti instrumentalnim putem (korištenjem vakuum ekstrakcije), odnosno ako se za vrijeme poroda mora učiniti urezivanje međice (epiziotomija).

Osim dobrobiti za majku, pokazalo se da primjena epiduralne analgezije ima i neke benefite za dijete, uključujući bolji Apgar indeks te manji rizik od neonatalne respiratorne depresije (depresija disanja, odnosno hipoventilacija u bebe).

Rizici primjene epiduralne analgezije u porodu

Iako su doze lijekova vrlo male i djeluju lokalno, primjena epiduralne analgezije nosi određene rizike.

Neke od njih navodimo u nastavku:

 • pad krvnog tlaka,
 • svrbež nogu,
 • mučnina,
 • tresavica,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • jaka glavobolja,
 • bol u leđima,
 • oštećenje živaca (rijetko),
 • poteškoće s mokrenjem koje mogu zaostati još neko vrijeme nakon poroda.

Također, kod trudnica koje su primile ovu vrstu analgezije češće je potrebna stimulacija porođaja (tzv. drip).

Priprema za epiduralnu analgeziju i primjena

Kako bi se rodilji mogla učiniti epiduralna analgezija potrebno je zadovoljiti određene uvjete. Potrebno je uzeti detaljnu povijest bolesti, proučiti medicinsku dokumentaciju o sadašnjoj trudnoći, obaviti opstetrički i ultrazvučni pregled, kao i CTG (kardiotokografija) kojim se procjenjuje faza porođaja i stanje djeteta. Također, nužna je i izrada krvne slike te informacija o krvnoj grupi rodilje.

Jako je važno da prije upotrebe epiduralne analgezije trudnica bude potpuno upoznata s prednostima i rizicima zahvata te da prije njezine primjene potpiše informirani pristanak.

Nakon što su zadovoljeni uvjeti za primjenu epiduralne analgezije, pristupa se njezinoj primjeni. Epiduralnu analgeziju primjenjuje isključivo anesteziolog.

Postavljanje epiduralnog katetera izvodi se dok je rodilja u sjedećem položaju nagnuta prema naprijed. Nakon injiciranja prve doze anestetika, rodilja mora ostati ležati na leđima otprilike 20 minuta, tijekom čega se intenzivnije prate vitalni parametri majke i otkucaji srca djeteta (preko CTG uređaja).

Koje su moguće kontraindikacije za zahvat?

 • poremećaj zgrušavanja krvi i prethodna antikoagulantna terapija,
 • broj trombocita manji od 100 000,
 • abnormalnosti u građi kralježnice ili prošle operacije na području kralježnice,
 • nesuradljivost rodilje,
 • bolest živčanog sustava,
 • alergija na lokalni anestetik i dr.
Uz pripreme su lakši trudnoća i porođaj

Priprema, pozor… rađam! Pripremite se za sve faze porođaja

Što se više približava termin porođaja, prvorotkinje osjećaju sve veći strah. Strah za zdravlje djeteta, strah od bolova, strah...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Odluka o tome želite li epiduralnu analgeziju u porođaju pripada samo vama, a liječnik je tu da vam ponudi sve potrebne informacije o ovoj vrsti analgezije te procijeni jeste li kandidat za nju. Odgovarajuće ublažavanje bola značajno poboljšava iskustvo porođaja, ali je nekim rodiljama bol trudova izdržljiva, stoga im analgezija nije potrebna ili je ne žele.

Koji god razlog bio za to želi li trudnica primiti epiduralnu analgeziju ili ne, adekvatan je i mora se poštovati. Zdravstveno osoblje će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne da donesete najbolju odluku za sebe i dijete te da vam iskustvo porođaja ostane u lijepom sjećanju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button